PERYÖN Başkanı Berna Öztınaz: “İK’nın geleceğine ışık tutacağız”
Ülkemizde insan yönetimi alanında kurulan ilk sivil toplum kuruluşu olan PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin 28 yıldan bu yana aralıksız olarak düzenlediği PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi, pandemi dönemi koşulları nedeniyle bu yıl online olarak gerçekleştiriliyor. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz ile bu yılki etkinliğin en can alıcı konularını konuştuk…
PERYÖN Kongre hakkında bilgi verebilir misiniz? Türkiye insan kaynakları sektörü için ne ifade ediyor?
PERYÖN Kongre, PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği olarak 28 yıldan bu yana aralıksız bir şekilde düzenlediğimiz, İK sektörünün en büyük buluşma noktalarından biri. Seçtiğimiz temalar, konu başlıkları ve alanında önde gelen yerli ve yabancı uzmanların konuşmalarıyla Türkiye insan kaynakları sektörü için geleceği birlikte tasarlamayı ve tecrübeyi yol haritasına dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Ülkemiz insan kaynakları profesyonelleri ve iş dünyasını uluslararası arena ile bir araya getirerek know how ve uluslararası networking oluşumuna katkıda bulunuyoruz. Ayrıca kongremizde, insan kaynakları yönetimi alanında yenilikçi / yaratıcı ve başarılı uygulamaları tanıtmak, örnek teşkil eden nitelikteki çalışmaları sektöre kazandırmak, birbirinden öğrenme sürecini özendirmek ve desteklemek amacıyla PERYÖN İnsana Değer Ödülleri’ni de sahiplerine takdim ediyoruz. Bu anlamda kongremizin başta genç profesyoneller olmak üzere bütün sektör için büyük katma değer oluşturan önemli bir etkinlik olduğunu söyleyebilirim.
PERYÖN Kongre 28 yıldır farklı sektörlerdeki profesyonelleri bir araya getiriyor. İlk yıllarla kıyaslamak gerekirse 28 yılın sonunda ne tür değişiklikler oldu?
PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi düzenlendiği 28 yıl boyunca ülkemizde İK sektörünün en önemli etkinliği konuma geldi. Geçmişin, şimdinin ve yarının bütün detayları ile konuşulduğu kongremiz, birbirinden değerli konuşmacıları, farklı sektörlerden alanında en önde gelen şirketleri ve çeşitli sektörlerden binlerce profesyoneli bir araya getiren büyük bir ekosistem oldu. Her sektörün yakından takip ettiği PERYÖN Kongre, 3 binden fazla katılımcıya ev sahipliği yapıyor.
İlk PERYÖN Kongresi’nin toplam 99 katılımcısı olmuştu. Geçen yıl konuşmacı sayısı 100 iken, katılımcı sayısı 3500 civarındaydı. 28. Kongrede bu sayının da üzerine çıkacağız. Zaman içinde kongre, İnsan Kaynakları odaklı bir kongreden, Dünya ve Türkiye’deki İnsan Yönetimi Konularının nabzını tutan bir kongreye dönüştü. Sadece İK Profesyonellerinin değil, en tepeden başlayarak sayısız yöneticinin katılımı ve ilgisiyle, Türkiye’nin en geniş içerikli, en kapsayıcı ve çağdaş etkinliklerinden biri haline geldi.
Kongre’nin bu yılki teması ne olacak? Bu temanın altında yatan içgörü nedir?
28 yıldır kesintisiz düzenlediğimiz PERYÖN – İnsan Yönetimi Kongresi’ni bu yıl ilk defa pandemi koşulları sebebiyle online’a taşımaya karar verdik. 25 – 26 – 27 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz kongremiz, www.peryonkongre.com üzerinden yayınlanacak. Bu sene geçirdiğimiz pandeminin de etkisiyle yaşadıklarımızdan ders çıkarmamız, uygulamamız ve yüzümüzü geleceğe dönmemiz gerektiği için temamızı “Maskesiz” olarak belirledik. Çünkü şimdilerde temellerini attığımız yeni çalışma hayatına ve geleceğe dair her türlü detayı masaya yatırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Artık; geçmişin yükünden sıyrılıp geleceği, eski liderliği bırakıp şefkatli liderliği, kağıt kalemi bırakıp dijitalleşmeyi “Maskesiz” ve tüm açıklığıyla konuşmamız gerekiyor.
Kongrede öne çıkacak başlıklar ne olacak?
Bu sene temamızda da değindiğimiz gibi; sadece görüneni değil daha fazlasını ‘Maskesiz’ olarak konuşacağız. Öne çıkan konu başlıklarımızı da bu çerçevede belirledik. PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi’nde; şimdi değil gelecek, makine değil insanla yapay zeka, nelere hazır olup nelere hazır olmadığımız, iyi olmak, cesaret ve yeni liderlik kavramlarını tüm detaylarıyla ele alacak ve İK’nın geleceğine ışık tutacağız.
Pandemi özellikle insan kaynakları alanında ciddi değişimler yarattı. Bu durum kongre gündemine nasıl yansıyacak?
COVID-19 Pandemisi ülkemizi ve bütün dünyayı daha önce hiç karşılaşmadığı bir gerçeklikle tanıştırdı. Bu yeni gerçeklik İK için de oldukça zorluydu. Çünkü bütün referans noktalarımız yok oldu. Bu durum PERYÖN olarak Execution Partners ile ortak gerçekleştirdiğimiz “Türk İş Dünyasında Psikolojik Sermaye Araştırması” sonuçlarında da görülüyor. Araştırmamızın sonuçlarına göre COVID – 19 sürecinde yüzde 45’lik bir oranla “bilinen referansların yok olması” nedeniyle tepe yöneticiler zorluk yaşadıklarını belirtti. Yaşanılan benzersiz sorunlara benzersiz çözümler bulunması gerekti. Performans, maliyet ve işin sürdürülebilirliğini göz önüne alan, prosesten çok güvene, sonuç değerlendirmesine ve empatiye dayanın yeni bir liderlik ve çalışma modeline ihtiyaç duyulduğu hem kurumlar hem de İK nezdinde iyice görünür oldu. Aslında bu, bizim yıllardır gerek yapay zeka ve dijitalleşmedeki hızlı gelişim, gerek jenerasyonların etkisi, gerekse sürdürülebilirlik nedeniyle öngördüğümüz bir dönüşümdü. Ancak COVID-19 tüm bunlarla bir anda yüzleşmemize ve çözümler için kısa zamanda oldukça hızlı hareket etmemize sebep oldu.
Yaşadıklarımız bize normalleşme dönemi sonrasındaki yeni dünyaya bambaşka bakış açıları ile bakmamız gerektiğini gösterdi. Dolayısıyla PERYÖN Kongre’de bütün bu konuları gündeme getirecek ve sektör olarak oluşturacağımız sinerji ile kendimizi yeni normale uyarlayacağız. Bu kongrede bir anlamda yeni iş dünyası deneyimini tasarlayacağız.
Ayrıca bu sene yaşadığımız tecrübeleri de göz önüne alarak PERYÖN İnsana Değer Ödülleri’ne anlamlı bir kategori daha ekledik. Kongre’nin son gününde vereceğimiz ödüllerimize eklediğimiz “Zor zamanlarda değer yaratmak” kategorimiz ile yapılmış en başarılı çalışmaları gündeme getirecek ve bu alanda sürdürülebilir etkilere sahip çalışmaların daha çok yapılmasına ön ayak olacağız. PERYÖN İnsana Değer Ödülleri’ni bu yıl kongrenin son günü olan 27 Kasım Cuma günü kazananlarına takdim edeceğiz.
Kongrenin paydaşları hakkında bilgi verir misiniz?
28.PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi’nde alanında önde gelen birçok değerli paydaşımız yer alıyor. Kongre özel sponsorumuz Yapı Kredi Bankası. Ana sponsorlarımız; Kariyer.net, KPMG, Multinet ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK). Teknoloji sponsorumuz Logo Yazılım. Oturum sponsorlarımız ise; Borusan Holding, Mercer Türkiye, SRL Danışmanlık ve Willis Towers Watson. Destek sponsorumuz ise; Vidco
Kongremizin mutfağında ise yine çok değerli paydaşlarımızla yol alıyoruz. İletişim danışmanlığı alanındaki çözüm ortağımız TimePR, sosyal medya çalışmalarımızı ise Idecon yürütüyor. Kongremizin organizasyon ayağında ise Bluechip yer alıyor.