B’iota Laboratuvarları’ndan çağrı
B’iota Laboratuarları 2012 yılında yurtdışındaki yatırımlarına hız verecek. Bir dünya markası olma vizyonu ile 2012 yılına giren B’iota Laboratuarları, Türk şirketlerine global marka olması konusunda yol gösterecek, proje üretecek akademisyenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve kişilere finansal destek sağlayacak. 2012’de Almanya pazarına 10 Milyon Euro, ABD pazarına 10 Milyon USD gibi büyük siparişlerle girecek olan B’iota, ürünlerini dünyanın 35 ülkesinde özellikle eczanelerde tüketicilerle buluşturuyor. Bu pazarlara tamamıyla kendi bilgi birikimi ile giren B’iota, söz konusu proje ile Türk şirketlerine özel know how ve database oluşturmayı hedefliyor.
B’iota Laboratuarları Genel Müdürü Cihat Dündar, Türkiye ekonomisinin son yıllarda dünyanın gıpta ettiği bir hızla büyüdüğünü ve artık sıranın global markalar çıkartmaya geldiğini söylüyor. B’iota Labaratuvarları’nda geliştirdikleri yenilikçi ürünlerle yabancı markalara karşı önemli pazar payı elde ettiklerine değinen Dündar; “Türkiye’de de artık çok güçlü markalar var. Özellikle bizim de içinde bulunduğumuz kozmetiğin yanı sıra gıda, elektronik, beyaz eşya gibi sektörlerde Türk şirketlerinin ne yaptığı, nasıl bir strateji izleyecekleri rakipleri tarafından yakından takip ediliyor. Bu nedenle bu firmaların artık global birer marka olma hedefini düşünmeleri gerekiyor. Global marka olmanın yolu önce kendi ülkesinde güçlenmekten geçiyor. Burada kendini ispatlayanlar global marka olmaya doğru ilerliyor. Çok sayıda Türk şirketi de işte bu aşamada” diyor.
Ulusal bir şirket olmaktan global şirket olmaya geçişin o kadar kolay olmadığını belirten Dündar, bütün zorluklarına rağmen asıl amaçlarının global bir marka yaratmak olduğunun altını çiziyor. Dündar konula ilgili şunları aktarıyor: “B’iota olarak dış pazarlara açılırken özellikle pazarlama konusunda büyük sıkıntılar yaşadık. Yol gösterenimiz olmadı. Daha çok Türkiye’deki bilgi ve birikimlerimizle hareket ettik. Evet Türkiye pazarında çok fazla sorun yaşamadık. Arcak bugün Almanya’da veya herhangi bir Avrupa ülkesinde bir şirket dış pazarlara açılmak istediğinde, hem akademik çevreler hem iş dünyası hem de sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı kaynakları bulabiliyor. Türkiye bu konuda ne yazık ki çok zayıf. Potansiyelimiz var ancak global marka yaratma tecrübemiz yok. İşte biz bu nedenle önümüzdeki dönem hem bize hem de ihtiyacı olan diğer firmalara katkı sağlamak amacıyla, bize yol gösterici çalışma yapacak akademisyen veya kişilere finansal kaynak yaratacağız. Global marka yaratma konusunda bir fikri, düşüncesi olan herkese sesleniyorum. Bir projeniz veya çalışmanız varsa biz her türlü desteğe hazırız.”
Güncel Haberler