Müzik endüstrisi pazarlamacılar için neden önemli?
Salgın müzik endüstrisini kökünden değiştirdi. Konserlerin iptal olması ve mekanların kapanması hem içeriği zenginleştirdi hem de içerik tüketimini arttırdı. Müzik hayranlarının çevrim içi platformlara yönelimi müzik video kategorisindeki popülerliği hızlandırdı. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak kısa süre önce sesli reklam özelliğini duyuran YouTube’a müzik içerikleri için her ay 2 milyardan fazla kişi geliyor. Peki bu geniş mecrada markalar hedef kitlesine nasıl ulaşacak?
Müzik tüketim biçimlerinde yaşanan zorunlu değişim reklam sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Dijital müzik içeriği aracılığıyla hedef kitlelere ulaşmanın yeni bir yolu var; “sesli reklam”. YouTube’un yeni sesli reklam özelliğinin hatırlanabilirliği ve hedef kitlelere ulaşma oranı birçok markayı cezbediyor. Fakat doğru stratejiyle ilerlemek çok önemli. Bunu doğru bir şekilde kurgulayan SEAT ve American Eagle başarılı örneklerden sadece birkaçı.
İnsanlar farklı şeyler için farklı platformlara gider
İnsanlar her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip ve birçok farklı platform üzerinden müzik içeriğine olan ilgi bariz bir şekilde arttı. Diğer müzik platformları arasından 70 milyondan fazla resmi parçaya sahip olmasıyla öne çıkan Youtube’da içerikler canlı yayınlardan dans videolarına, kullanıcılar tarafından oluşturulan coverlardan sanatçıların resmi parçalarına kadar farklı kategorilerde tüketiliyor. Reklam verenler için hedeflerine göre insanlara ulaşmak için çeşitli çözümler sunan platform reklam yolculuğuna da heyecan katıyor.
Öne çıkan çözümlerden en önemlisi insanlarla markaları ortak paydada buluşturup bağ kurmayı kolaylaştıran müzik seçkilerinin belirlenmesi. YouTube bunun için birkaç seçenek sunuyor. Dinamik dizilimler, sezonluk etkinlikleri, seyahatleri ve yerel olarak ülkeyle alakalı çeşitli konuları içeriyor. Youtube seçilmiş müzik dizisi, resmi müzik videoları gibi dünya çapındaki birinci sınıf müzik içeriğinin ilk yüzde 5’inden oluşuyor.
Bir diğer seçenekse, bomba etkisi yaratmak isteyen reklam verenlerin markalarını ana pazarlarındaki en popüler sanatçılar ve şarkılarla uyumlu hale getiren YouTube tarafından desteklenen İlk 100’ü tercih etmesi.
YouTube’daki müzik videosunun yüzde 85’inden fazlası ön planda izleniyor
Geleneksel bilgelik, birçok insanın izlemek yerine dinlemek için müzik platformlarını kullandığını söylüyor. Bu, müziğin düşünüldüğünden daha önde ve merkezde olduğu YouTube kullanıcıları için geçerli değil.
İnsanlar müzik videoları izlediğinde, YouTube’daki müzik tüketiminin yüzde 60’ı, arka planda oynatmanın mümkün olmadığı mobil cihazlarda gerçekleşiyor ve YouTube ekranı tahmin edildiğinden çok daha hızlı büyüyor. Müziğe özel olarak baktığımızda, YouTube’da kaydedilmiş canlı müzik performanslarının TV ekranlarında izlenme süresi Temmuz 2019 ile Temmuz 2020 arasında yüzde 100’den fazla arttı. Dünyanın her yerinde insanlar artık canlı konser deneyimini oturma odalarında toplanarak gerçekleştirebiliyor.
İnsanlar arka planda müzik tüketirken bile reklam verenlerin bağlantı kurmasına yardımcı olacak yöntemler var. Yeni duyurulan sesli reklamlarla tüketicilerin dinledikleri anlarda da etkileşime geçmek mümkün oluyor.
İşte sesli reklamların ne kadar etkili olabileceğine dair bir örnek. Son zamanlarda, İspanyol otomobil üreticisi SEAT, Ibiza FR yaz otomobili satışıyla ilgilenebilecek dinleyicilere ulaşmak için mevcut bir dijital sesli kampanyayı genişletmeye çalıştı. Şirket, mevcut ses öğelerini YouTube’da sesli reklamlar olarak yeniden tasarladı ve teknoloji ve sosyal medyaya yakın olan kişilere ve ayrıca pazarda hatchback arayan kişilere ulaşmak için YouTube’un kitle araçlarını kullandı. SEAT, ilgilenen dinleyicilere sesli reklamlar sunarak reklam hatırlanabilirliğinde yüzde 21’lik bir artış sağladı ve marka üzerinde düşünmeyi artırdı.
Markalar, müzik içeriğiyle uyum sağlayarak sonuçlara ulaşabilir
Giderek artan bir şekilde, müzik içeriğine yatırım yapan reklam verenlerin markaları için sonuç getirdiği görülüyor. İşte başka bir örnek. Bu yılki okula dönüş kampanyasına hazırlanırken, ABD merkezli perakendeci American Eagle, müziği Z Kuşağı kitlesi için en büyük tutku noktası olarak belirledi. Sosyal medyadan etkilenen trendleri içeren videolar oluşturmak için bir YouTube içerik oluşturucusu olan Addison Rae ile ortaklık kurdu. American Eagle, izleyicilerinin ilgisini çekmek için en popüler sanatçıları ve trend müzik anlarını belirlemek için ise İlk 100’den yararlandı. Bu strateji, markalı aramada yüzde 23, ürüne ilgide ise 10 kat artış sağladı.
Kaynak: Think with Google