Teknoloji devleri “Trumpizmi” nasıl ekarte ediyor?
Teknolojinin gücünün en büyük kanıtı Trump yanlılarına ev sahipliği yapan Parler’ın çöküşü ve Trumpizm’in engellenmesi! Google, Apple ve son olarak da Amazon, şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle Parler’ı çevrimdışı bıraktı. Twitter ABD’de aşırı sağcı komplo teorileri hareketi QAnon ile bağlantılı olan 70 binden fazla hesabı kapattı, Facebook “Hırsızlığı Durdurun” konulu içerikleri kaldırdı ve YouTube’da bazı videoları sildi. Yani Trump’ın son dönemde Joe Biden’dan daha büyük bir rakibi varsa o da teknoloji devleri…
Google’ın Play Store, Apple’ın App Store’dan kaldırdığı Parler, son darbeyi Amazon’un web hizmetlerini kaybederek aldı. Parler, yeni bir server arıyor ancak dünyanın en büyük server’ı olan Amazon Web Services’ı (AWS) kaybetmek, diğer büyük server’ların da onu büyük olasılıkla geri çevireceği anlamına gelebilir.
Teknoloji ve etik araştırmacısı Stephanie Hare, “Amazon’un Parler’a karşı eylemi emsalsiz değil, çünkü Cloudflare gibi diğer ABD şirketlerinin içerik dağıtım hizmetlerini ve DDoS (dağıtılmış hizmet reddi) korumasını kaldırdığını ve beyaz üstünlükçü web sitesi The Daily Stormer’ı 2017’de ve 8Chan’ı 2019’da kaldırdığını gördük” dedi.
Twitter, Pazartesi günü QAnon komplo teorisiyle ilişkili olan “70.000’den fazla hesabı” kapattığını duyurdu. Bu arada Facebook, Trump’ın Kasım seçimlerinin hileli olduğu yönündeki iddialarıyla bağlantılı olan “Hırsızlığı Durdurun” sloganlı tüm içerikleri kaldırdığını söyledi.
Trump’ın sosyal medyadan düşüşü
Trump’ın destekçilerinin gerçekleştirdiği ABD Kongre Binası saldırısından sonra, Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat ve Twitch gibi büyük sosyal medya platformlarından bazılarını kullanması yasaklandı. YouTube da videolarından bazılarını sildi.
Aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bulunduğu Avrupalı liderler hareketi bu durumu “sorunlu” olarak nitelendirdiler.
Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Matt Hancock, sosyal ağların artık “editoryal kararlar aldığını” söyledi ve platformların “kimin söz sahibi olup olmayacağını seçtiğini” sözlerine ekledi.
Rus siyasetçi ve Başkan Vladimir Putin’in açık sözlü eleştirmeni Alexei Navalny ise, Trump’ın Twitter’daki yasağını devlet sansürüne benzetti.
Covid sosyal ağları değiştirdi
Şimdiye kadar dayatılan temel kurallardan biri, politikacıların iletilerini kamusal söylem için önemli saymaktı. Bu nedenle Facebook ve Twitter gibi platformlar, ABD başkanı gibi önemli isimlere kullanıcı politikalarını ihlal etme konusunda daha fazla esneklik sağlayacağını söylemişti. Ancak koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana işler önemli ölçüde değişti ve şirketler dünya liderlerine karşı daha fazla önlem aldı.
Mart ayında Facebook ve Twitter, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun Covid-19 yanlış bilgilendirmesi nedeniyle gönderilerini sildi. Twitter da, ABD başkanına karşı benzer bir eylemde bulundu ve moderatörler bir tweet’in altında şiddetin yüceltildiğini söylediler.
Sosyal medya yorumcusu Matt Navarra, Trump’ın yasağının, platformların kişi ve içerikleri kontrol etme biçiminde “önemli bir emsal” oluşturduğunu söylüyor.
Sosyal ağların kuralları tüm dünyada tutarlı olarak uygulanmıyor
Bazı analistler, eylemin dünya çapında teknoloji yönetimi için bir dönüm noktası olabileceğini düşünüyor.
Pazartesi günü Facebook, Uganda hükümeti ile doğrudan bağlantılı olduğunu ve yaklaşan seçimleri manipüle etmek için kullanıldığını söylediği bir hesap ağını kaldırdığını duyurdu.
Gizlilik Avukatı ve Teknoloji Uzmanı Whitney Merrill, hareketin teknoloji devlerinin ılımlı duruşunda bir değişikliğe işaret ettiğini öne sürüyor ve ekliyor, “Sosyal ağların kuralları ve yönergeleri zaman içinde gelişiyor ki bu normal bir durum. Ancak bunlar tüm dünyada tutarlı bir şekilde uygulanmıyor. Bence başkanın görevden alınması küresel olarak benzer davranışlar için bir tasfiyenin başlangıcı olabilir.”
Trump ve destekçileri, sadece Joe Biden değil teknoloji devlerine karşı da zorlu bir mücadele içerisinde. Şuanda bu gelişmeler Trump karşıtlarını memnun edebilir fakat ilerleyen dönemde bu gücün kimleri etkileyeceği bilinmiyor.
Kaynak: BBC