Yeni dönemde CEO ve CMO’ların en öneli 10 gündemi!
Covid-19 salgını dünya çapında büyük değişimlerin habercisi olurken iş dünyasında da taşlar yerinden oynadı. Uzaktan çalışma, teknolojinin kullanımı gibi konular iş dünyasının gündeminin en üst sıralarında yer alırken, üst yönetimler çalışanların yeteneklerini geliştirmek için kollarını sıvadı. Türkiye temsilciliğini OptimoreGroup’un gerçekleştirdiği Worldcom Halkla İlişkiler Grubu’nun yayınladığı “2020 Güven Endeksi” ise aralarında Türkiye’nin de olduğu 42 ülkede gerçekleştirilen ve Covid-19 dönemini kapsayan araştırmasıyla liderlerin gündemine ve değişime ışık tutuyor…
Yeni yetenekler zirvede!
42 ülkede, 54 bin CEO/CMO ile gerçekleştirilen araştırmanın çarpıcı sonuçlarına göre dünyanın Covid-19 salgını ile sınandığı 2020 yılı CEO/CMO’ların güvenle olan imtihanında ilgi çekici değişikliklere sahne oldu. İlk defa yapay zeka kullanılarak gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre Covid-19 sürecinde Türkiyeli yöneticiler çalışanların yeteneklerini geliştirme ve yeni yetenekler kazandırmaya güven konusunda ABD ve Japonya’nın ardından üçüncü sıraya yerleşirken, en fazla ilgilendikleri konuların başına ise sürdürülebilirlik yerleşti.
Sadece Türkiye’de değil dünya genelinde yöneticiler için kritik olan çalışanların yeteneklerini geliştirme konusu geçen yıl WCI’da 15’inci sırada alırken, bu yıl ilk sıraya yerleşmiş durumda. OECD tahminlerine göre de önümüzdeki on yılda bir milyardan fazla işin (dünya çapındaki tüm işlerin neredeyse üçte biri) teknolojiyle dönüşeceği öngörülüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Geleceğin İşleri raporuna göre de dünya iş gücünün yarısının 2025’e kadar yeni iş becerileri geliştirmesi gerekiyor.
Kadın liderlerin yükselişi sürüyor
Kadın liderlerin güveni bir önceki seneye oranla yüzde 7 arttı. Kadın liderlerin güvenindeki artışa rağmen küresel olarak yönetici kademesine olan güven ise 2019 yılına oranla yüzde 8 düşüş gösterdi. Worldcom Güven Endeksi bir sonraki yıla hazırlık yapmak isteyen kurumlar ve yöneticiler için değerli bulgular içeriyor.
WCI 2020’ye göre küresel bağlamda iş birliği ve inovasyon için teknoloji kullanımına olan ilgi de 16 basamak birden yükselerek 2’nci sıraya yükseldi. Medyanın etkisi ve rolüne olan ilgi üçüncü sıraya yerleşirken, plastik kullanımını azaltma ve sürdürülebilirlik konularına ilgi ise 4’ncü sıraya yerleşti. Bu konuların 2021 yılında da başarının kritik unsurları olmaya devam etmesi öngörülüyor.
Türk yöneticiler 21. sırada
42 ülkedeki 54 binden fazla CEO/CMO’nun küresel güvenini ölçen endekse göre Türkiyeli yöneticiler 18.53 puanla 21. sırada yer alıyor. Endekse göre ABD’li yöneticiler güven konusunda ilk sırada yer alırken, son sırada ise Slovakya bulunuyor.
En önemli 10 küresel bulgu
- Pandemi genel anlamda liderlerin güvenini azalttı. 2019’a göre yüzde 8 düşüş var. Küresel olarak güven anlamında sadece dört konuda artış gözlendi. Bunlar: çalışanların yeteneklerini geliştirme ve yeni yetenek geliştirmeleri, teknolojinin inovasyon ve işbirliği için kullanımı, medyanın etkisi ve rolü, marka itibarı.
- Kadın liderler krizlerle başa çıkmada daha iyi bir performans gösterdi. Kadın liderlerin güveni yüzde 7 artarken, erkek liderlerin güveni yüzde 7 azaldı
- Medyanın etkisi ve rolüne duyulan güven 2019’dan beri arttı. Bu konu 2019’daki son sıradan 2020’de 10. sıraya yükseldi.
- Çalışanların yeteneklerini geliştirme ve yeni beceri/yetenek kazandırma liderlerin en fazla önem verdiği konu oldu. 2019’da 16’ıncı sıradan 2020’de birinci sıraya yükseldi.
- İş birliği ve yenilik yapmak için teknoloji kullanımı 16 sıra birden yükselerek 2’nci sıraya yükseldi.
- Pandemi, liderlerin belli konulara katılımındaki en önemli artışı sağladı. Hükümet ve mevzuat değişikliğine katılım 2019 seviyesine göre yüzde 79 artarken, kriz yönetimine katılım yüzde 40 arttı.
- Plastik kullanımını azaltma ve sürdürülebilirlik konusu liderlerin en fazla etkileşimde bulunduğu 4’üncü konu oldu. Küresel ısınma ve aşırı değişken hava koşullarına ilgi 2019’dan bu yana yüzde 15 arttı.
- Yeni influencer’ların yükselişi, influencer’ları liderler için 1 numaralı kitle konumunda tutuyor.
- Coğrafi perspektiften bakıldığında ise Kuzey Amerika, 2019’da 5. Sıradan 2020 yılında en üst sıraya yükselerek, kendine en fazla güvenen bölge oldu. Latin Amerika, en az güvenen bölge olmaya devam ediyor.
- Sanayi sektörü güven tablosu, pandeminin kazananlarını ve kaybedenlerini gösteriyor. Kamu hizmetleri, 11 sektör arasında en güvenli sektör oldu.