Kripto sanat akımı gümbür gümbür geliyor
Pandeminin en çok kısıtladığı alanlardan biri tartışmasız sanat oldu. Sanatçılar eserlerini alıcısıyla buluşturabileceği ortamlardan yoksun kaldılar ve bu durum çılgın bir trendi tetikledi… Evet son yılların hızla fenomene dönüşen NFT (Non-Fungible Token) yani “Kripto Sanat”ından bahsediyoruz. Dönemin en çılgın ve en pahalı trendlerinden biri olan NFT, dudak uçuklatan rakamlarla konuşulmaya devam ederken, bu akımın son konuşulanı ise bugün sattığı tweetiyle Cüneyt Özdemir oldu…
Foundation, Bitski, Showtime, Zora, OpenSea gibi pazaryerlerinde satışa sunulan “Kripto Sanat” eserlerine olan ilgi çığ gibi büyümeye devam ediyor. Hızla ilgi unsuruna dönüşen NFT’ler, yüksek bütçede satın alımlarla gündemdeki yerini korumaya devam ederken bu akımın en çok konuşulanlarını derledik.
Bir sanatçının hayattayken ulaştığı en yüksek üçüncü miktar…
Beeple ismiyle bilinen Mike Winkelmann adındaki sanatçı, eserini 69,3 milyon dolara satarak, bir sanatçının hayattayken ulaştığı en yüksek üçüncü meblağa ulaştı. Sanatçının imzası ve saç telini de içeren satın alım, NFT yani non-fungible token olarak sertifikalandı.
Kedi Nyan yaklaşık 4 milyon 685 bin TL karşılığında satıldı
Kedi Nyan adlı ardında gökkuşağı bırakarak koşan bir kedi animasyonu Şubat ayında 300 Ethereum yani yaklaşık 4 milyon 685 bin Türk Lirası karşılığında satıldı. Foundation’da eser için 24 saatlik bir müzayede yapıldı.
New York Times yazarı Kevin Roose da makalesini satışa çıkardı
New York Times köşe yazarı Kevin Roose, köşe yazısını NFT olarak 563 bin dolara satışa çıkardı. Roose, gazetedeki yazısında dijital varlıkların satışlarının gerçekleştiği NFT sistemine değinerek, “Normalde köşe yazılarımda satış yapma iznim yok. Ancak bu seferki bir istisna, çünkü satılık olan yazının kendisi. Bunun nedeni, kripto para birimi furyasının yeni sınırı olan NFT’lerin serbest dönen dünyasına katılmaya karar vermiş olmam” açıklamasında bulundu.
Türkiye’de de büyük çaplı NFT satışları gerçekleşiyor
İstanbul’un tarihini ve bugününü yansıtan “yaşayan” haritaların yaratıcısı çizer Tarık Tolunay, eserlerini NFT olarak sattı. Çizerin 2019 sonlarında tamamladığı İstanbul’un sembol yapılarından Haydarpaşa Garı ve çevresini konu alan “Haydarpaşa Panorama” çalışması ise yaklaşık 90.000 dolara teklif aldı. Bu rakamla eser, Türkiye’den yapılan ilk büyük çaplı NFT satışları arasında yer alıyor.
Datça Belediyesi tweetini 6 bin dolara sattı!
Datça Belediyesi, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde, Twitter’dan paylaştığı “blockchain” teknolojisinin uzantısı olan NFT formatındaki tweetini, geçtiğimiz hafta açık artırmayla satışa çıkardı. Belediyenin, sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirilen açık arttırma 24 saat sürdü ve gün sonunda Tweet, İstanbul merkezli kripto para yatırım firması tarafından 6 bin dolara satın alındı. Datça Belediyesi elde edilen gelirin 90 kız öğrencinin eğitim giderleri için kullanılacağını açıkladı.
Bensu Soral’ın “RIP Black Mamba” adlı NFT eseri 2,5 Etherium’a satıldı
Türkiye’de de NFT’ye ilgi duyan sanatçı ve alıcıların sayısı hızla artıyor. Geçtiğimiz günlerde Bensu Soral, RIP Black Mamba adında bir NFT eseri satışa çıkarmıştı. İşte o eser de OpenSea adlı NFT platformunda, 2,5 Etherium’a yani 3 bin 968,80 Dolara satıldı.
Cüneyt Özdemir’in “SANAT ESERİ” 10 bin dolara satıldı
Ünlü gazeteci Cüneyt Özdemir bugün ilginç bir konu ile sosyal medyanın gündemine oturdu. Her gün YouTube kanalında haber programı yapan yayıncı, izleyicilerinin karşısında bir tweet’ini NFT yöntemi ile 10 bin dolara sattı. Özdemir Tweet’in satışı gerçekleştikten sonra buradan elde edilen gelirin tamamını Darüşşafaka Eğitim Kurumları’na bağışlayacağını açıkladı.