Küresel “ilgi trendi” ne demek?
Geleceğin beklentilerine cevap arayan bir yapay sinir ağı platformu Safer Tomorrow. Çevrimiçi platformuna gönderilen soruların analizine dayanarak insanların en çok ilgilendiği gelecek trendlerini derliyor. Verilerden de anlaşılıyor ki insan evladının hem bu dünyaya hem de öbürküne merakı yüksek. Otomobil, yiyecek, sağlık ve ölümsüzlük ise en popüler ilgi alanları.
Safer Tommorrow adından da anlaşılacağı gibi toplumun ve teknolojinin olası gelişim yönü hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamış. Küresel siber güvenlik şirketi Kaspersky, yarına dair mevcut bilgiler ne kadar çok insana ulaşırsa, insanların kendilerini gelecek hakkında daha emin hissedeceklerini söylüyor. Gelecekteki fırsatları bilmek ise hazır olmaları için bir neden olacak.
Safer Tomorrow 7 bin kullanıcının sorduğu sorulardan yola çıkarak ilgi trendlerini belirlemiş:
Otomobil ilk sırada. Kullanıcılar arasında en popüler sorular otomobillerle ilgili olanlar: ‘Geleceğin otomobilleri nasıl olacak’, ‘insanlar 3 boyutlu yazıcılarla otomobil yapacak mı’ ve ‘uçan arabalar ne zaman gerçek olacak’ gibi sorular geleceğe dair en çok merak edilenler oldu.
Yiyecekler ikinci sırada ve sorular çok çeşitli. Bazıları ‘gelecekte yiyecekler daha sağlıklı olacak mı’ diye sorarken, bir kullanıcı ‘kediler yiyecek çalmayı bırakacak mı’ diye merak etti. ‘Kanser gelecekte ölümcül bir hastalık olmaya devam edecek mi’, ‘tüm hastalıkları ne zaman iyileştireceğiz’ gibi sağlığa dair sorular ve ölümsüzlüğün sırrı da en çok merak edilenler arasında yer aldı. İnsanlar ölümsüz olup olamayacaklarını, zihinlerini ne zaman bir bilgisayara yükleyip dijital ölümsüzlüğe ulaşabileceklerini merak etmişler.
Paranın, yapay zekanın, işlerin ve ekolojinin geleceği ne olacak? Safer Tomorrow’dan gönül işlerine falcılık bekleyenler de sıralamada yerini almış. Aynı zamanda, bazıları ‘aşkı ne zaman bulacağım’ ve ‘ne kadar yaşayacağım’ gibi kişisel sorulara yanıt aramış. Bir dizi insan ayrıca Douglas Adams tarafından yazılan Otostopçunun Galaksi Rehberi kitaplarında evren ve her şeye cevap olarak geçen 42’nin anlamını sormuş.
Safer Tomorrow, küresel reklam networkü BBDO tarafından tasarlanmış; özel olarak sinir ağı, makine öğrenimi mimarisini ve tekniklerini kullanıyor. Algoritma, talepleri analiz ediyor, yüz binlerce ilgili kaynaktan veri topluyor ve tahmin yapıyor. Kullandığı referanslar bilim kurgu kitapları ve dergileri, seçilmiş medya ve ilgili blogları içeriyor. Ayrıca 30 yıl sonra dünyanın nasıl görüneceğine dair fütüristik bir görüntü sağlayan Kaspersky’nin ödüllü etkileşimli projesi Earth 2050’den alınan içgörüleri de kullanıyor.
Siz de sorularınızı www.safertomorrow.online adresine sorabilirsiniz…