Toplumun yüzde 85’i, salgının 2021 yılında sona ermeyeceğini düşünüyor!
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasının 52.dönem verileriyle salgının ilk günlerinden bu yana yaptığı gibi vatandaşların nabzını tutmaya devam ediyor. 52. dönem verileri toplumun salgının kontrol altına alınmasına dair beklentilerine, henüz aşı yaptırmayanların ve yakın çevresine aşı yaptırmaları için öneride bulunanların oranına dek ışık tutarken, toplumun salgının gidişatına dair öngörülerine de odaklanıyor. Gelin araştırmanın öne çıkan verilerini birlikte inceleyelim…
Yakın çevresine aşı yaptırmalarını önerenlerin oranı yılın başından bu yana 6 puan arttı!
Ipsos araştırma şirketinin gerçekleştirdiği çalışma kapsamında bireylere; yakın çevrelerine aşı yaptırmalarını önerip önermedikleri soruldu. Buna göre yakınlarına aşı olmalarını tavsiye edenlerin oranı yüzde 44. Ocak sonunda bu oranın yüzde 38 seviyesinde olduğu izlenmişti.
Aşı karşıtı olanların oranı ise oldukça düşük bulundu. Verilere göre sadece yüzde 4’lük bir kesim çevresine aşı yaptırmamaları gerektiğini söylüyor. Daha büyük bir çoğunluk ise bu konuda daha tarafsız bir tutum sergiliyor ve aşıyı teşvik eden veya karşı çıkan herhangi bir yönlendirme yapmıyor.
Aşı yaptıracağını beyan edenlerin oranı yükseliyor
Koronavirüs Salgını ve Toplum araştırması ile Ipsos, kamuoyunun aşı yaptırma eğilimini Ekim sonundan bu yana takip ediyor. O dönemde aşı yaptıracağını beyan edenlerin oranı yüzde 52 idi, ancak aşı karşıtı haberlere maruz kaldıkça bu oran yüzde 39’lara kadar düşmüştü. Aşı yaptırmayı planlayanlar ise yıl sonunda yüzde 44 seviyesinde görülmüştü.
Aşılama başladıktan sonra aşı yaptırma eğiliminin daha arttığını söylemek mümkün. Bugün, henüz aşı yaptırmayanlara aşı yaptırıp yaptırmayacakları sorulduğunda yüzde 61’i yaptırmayı düşündüğünü ifade ediyor. Aşıyı reddedenlerin oranı ise yüzde 16’lara kadar gerilemiş, ancak hala kararsız olanların oranı oldukça yüksek (yüzde 23). Ülkemizde aşılamanın başlamasından bu yana 3 ay geçmiş olmasına rağmen toplumun bir kesiminde bu konu netlik kazanmamış görünüyor.
Ebeveynlerin yarısından fazlası, 18 yaşından küçük çocuklarına, koronavirüs aşısı yaptırma eğiliminde
Ülkemizde uygulanan koronavirüs aşısı halen 18 yaş ve üzeri bireylere uygulanıyor. Dünyada ise 16-17 yaşındaki gençlere uygulanması onaylanmış şu anda tek bir koronavirüs aşısı bulunuyor. Aşıların henüz hiçbiri 16 yaşından küçük çocuklara uygulanamıyor. Ipsos son dönem araştırmasında ebeveynlere, aşının 18 yaşından küçük çocuklara uygulanmasının sağlık otoriterlerince onaylanması durumunda çocuklarına aşı yaptırıp yaptırmayacakları soruldu. Buna göre ebeveynlerin yüzde 54’ü çocuğuna koronavirüs aşısı yaptırabileceğini beyan ediyor. Ebeveynlerin dörtte biri ise çocuğuna aşı yaptırmaya sıcak bakmıyor.
Aşı takvimi konusunda bilgilendirme yetersiz
Sağlık Bakanlığı’nın ülkemizin koronavirüs aşı takvimi konusunda yeterli bilgilendirme yaptığını düşünenlerin oranı yüzde 46 olarak yansırken, düşünmeyenlerin oranı yüzde 36 olarak verilere yansıyor. Toplumun sadece yarısının bu konuda olumlu bir değerlendirme yaptığını göz önüne aldığımızda, toplumun bu konudaki soru işaretlerinin giderilmesine ihtiyaç olduğunu söylenebilir.
Toplumun yüzde 70’i salgının gidişatında karamsar…
Ipsos sene sonunda vatandaşlara; Türkiye’de salgının ne zaman kontrol altına alınacağı sorusunu yönelttiğinde yüzde 59’u 2021 yılı içinde bunun sona ereceğini tahmin ettiğini ifade etmişti. Sadece toplumun üçte biri (yüzde 31), salgının 2021’den ileri bir tarihte sonlanacağını düşünüyordu. 52. dönem verilerini incelediğimizde aradan geçen zamanın bu beklentileri değiştirmiş olduğunu gösteriyor. Bugün aynı soru sorulduğunda, toplumun sadece yüzde 17’sinin salgının bu sene içinde biteceğini düşündüğünü, çoğunluğun (yüzde 69) beklentisininse daha kötümser olduğu görülüyor. Hem vaka sayıları hem de aşılamanın gidişatı iyimser beklentileri zayıflatmış denilebilir.
Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik konuya ilişkin değerlendirmesinde: “Salgında yeni zirveleri yaşadıkça tahmini bitiş tarihi de giderek uzaklaşıyor. Toplumun yüzde 85’i, salgının 2021 yılında sona ermeyeceğini düşünüyor. Günlük vaka sayılarında hiç görmediğimiz kadar yüksek seviyelere tanık oluyoruz. 17 Nisan itibarı ile 1 milyon kişi başına düşen (son 7 günlük ortalama) vaka sayımız yaklaşık 702, bu sayı Avrupa Birliği ülkeleri genelinde 341. Aşılama konusunda yol almış olan İngiltere’ye baktığımıza çok çarpıcı bir resim ile karşılaşıyoruz, aynı sayı orada 39!… Burada çok önemli bir detayı da atlamamak gerek İngiltere’de yine 17 Nisan itibarı ile son 7 günde ortalama her 1000 kişiden 14’ü test olmuş, Türkiye’de ise yaklaşık her 1000 kişiden 4’ü test olmuş. Yani İngiltere’de ülkemize kıyasla test yapma oranı 3 katından daha fazla olmasına rağmen vaka yoğunluğu 18 kat daha az.
Son dönemde medyada aşı sırası gelen her dört kişiden birinin aşı olmadığını okuyoruz. Bizim araştırma sonuçlarımız ile de paralel bir oran. Bu durum, vaka sayılarını kontrol altına almak ve toplumsal bağışıklığa ulaşma yolunda önemli bir engel teşkil ediyor. Aşı konusunda bilgilendirme önemli. Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimine dair yeterli bilgilendirme yaptığını düşünenlerin oranı böyle düşünmeyenlerden yüksek. Ancak her üç vatandaştan birinin bilgilendirmeyi yeterli bulmadığını atlamamak lazım… Bu, otoritelerin dikkate alması gereken, azımsanmayacak bir oran. Daha etkin bilgilendirmeye dair yeni aksiyonlar gerekli. Bu savaşta başarı formülü çok karışık değil, gerek devlet olarak gerekse bireyler olarak tedbir alacağız (ki tedbirleri sıkılaştırdık) ve yoğun bir şekilde aşılamayı devam ettireceğiz.” dedi.
ARAŞTIRMA KÜNYESİ
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 9- 12 Nisan 2021 saha tarihleri ile 52. Dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, yüzde 95 güven aralığında ± %3’tür…