İK’cılar uzaktan çalışmayla sınanıyor!
Salgının getirdiği esnek çalışma modelleriyle ofisten bağımsız çalışmanın mümkün olduğunu uzun zamandır biliyoruz. Fakat sosyal hayatın kısıtlanmış olması ve dijital yorgunlukla birlikte çalışanlarda motivasyon eksikliğine sebep olduğunu da görüyoruz. Marketing Türkiye için 365 Derece Araştırma’nın Danışmanları Prof. Dr. Beril Durmuş, Dr. Murat Bolelli ve Dr. Hüseyin Ekizler tarafından gerçekleştirilen “İK Perspektifinden COVID-19 Araştırması” yeni çalışma düzeninden çalışanlar nasıl etkilendi? Hangi kuşaklarda ilgi kaybı daha yüksek? İK yöneticileri çalışanları nasıl motive edebilir? sorularını yanıtlıyor.
Çalışanların desteğe ihtiyacı var
Covid-19 sürecinde işletmeler tarafından çalışanlara: Uzaktan bağlantı, E-eğitimler, Sanal toplantı, Webinarlar gibi işlevsel konularda teknik eğitimler sağlandığı görülüyor. Gerek yöneticiler gerekse çalışanlar için yapılandırılmış bir program çerçevesinde: yeni normale alışma, değişime ayak uydurma, kaygı yönetimi, faaliyetleri devam ettirme ve psikolojik dayanıklılığı artırma gibi konularda eğitim, seminer, atölye çalışmaları, koçluk ve mentorluk seansları aracılığıyla yeterince destek sağlanmadığı dikkat çekici başka bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor.
Evliler etkisini daha az hissediyor
Araştırmada medeni hal göz önünde bulundurulduğunda bekar çalışanların evlilere kıyasla her alanda daha fazla olumsuz etkileri hissettikleri görülüyor. Evli olanlar sadece çocuklarla ilgilenme gerekliliğinden doğan sorunların performanslarını olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Genç kuşaklarda ilgi kaybı daha yüksek
Kavramlar arası ilişkiler yaş değişkeni göz önünde bulundurularak incelendiğinde ortaya çarpıcı bir sonuç çıkıyor. Çalışanların yaşadıkları sosyal, fiziksel ve psikolojik problemlerin yaşla negatif bir ilişkiye sahip olduğu… Yaş arttıkça söz konusu problemler azalıyor.
İK yöneticilerine tavsiyeler
- “Yeni normal”e geçerken önceki dönemde öğrenilen derslerden yararlanmayı ihmal etmeyin.
- İşletmenin en önemli rekabet avantajlarından biri olan insan kaynağının sadece teknik ve işlevsel değil aynı zamanda sosyal ve psikolojik boyutlarda da desteğe ihtiyacı olduğunu unutmayın.
- Özellikle değişim dönemlerinde ortaya çıkan belirsizlik kaynaklı kaygı ve olumsuz duyguların pozitif kanallara yönlendirilebilmesi için çalışanlarınıza mutlaka koçluk, eğitim ve seminer desteği sağlayın.
- İşletmede aynı anda birden fazla kuşağın birlikte çalıştığını ve her kuşağın kendine özgü istek, ihtiyaç ve beklentileri olduğunu göz önünde bulundurarak eğitim programlarınızı farklı kuşaklar için ayrı ayrı, ama aynı zamanda da birlikte ilerlemeye yönelik unsurları da içerecek biçimde tasarlamaya özen gösterin.
Araştırmanın metodolojisi
Özel sektör çalışanlarından oluşan 637 katılımcıyla gerçekleştirilen “İK Perspektifinden COVID-19 Araştırması”sı pandemi koşullarında çalışma hayatına ve çalışanların durumlarına ilişkin bilgiler sunuyor. Katılımcıların yüzde 63,7’si bekar, yüzde 57,8’i kadın, yüzde 89,6’sı lisans veya lisansüstü eğitime sahip, yüzde 83,7’si ise Y kuşağına mensup bireylerden oluşuyor. Çalışma Marketing Türkiye için 365 Derece Araştırma’nın Danışmanları Prof. Dr. Beril Durmuş, Dr. Murat Bolelli ve Dr. Hüseyin Ekizler tarafından gerçekleştirildi.