Minik Eller, Büyük Hayaller!
Yeni normal, tüketici alışkanlıkları, sürdürülebilirlik ve müşteri beklentileri özellikle son bir senedir bolca duyduğumuz ve güncel lügatimizde yer edinmiş kavramlar. Bu kavramların önemini henüz kavramış olup aksiyonlarını iletişime taşıyan kurumlar olduğu gibi tüm dünyanın kimi bölgesinde konu sosyal sorumluluk olduğunda devletlerden çok markalara bakıldığı günümüzde sayılı kurum bu dönemden önceki çalışmalarını derinleştiriyor ve dijitalleştiriyor. Bu kurumlardan biri olan QNB Finansbank’ın İletişim ve Müşteri Deneyimi Ofisi Direktörü Armağan Engel ile QNB Finansbank’ın KSS platformu “Minik Eller Büyük Hayaller”i ve köklü kurumun sosyal sorumluluk süreçlerinin ardındaki stratejileri konuştuk.
QNB Finansbank olarak kurumsal sosyal sorumluluk projelerinizi hangi stratejilerle hayata geçiriyorsunuz?
QNB Finansbank olarak 2015 yılında finansçılarımızın katılımı ile gerçekleştirdiğimiz birçok fokus gruplar, itibar araştırmasında binlerce müşterimize ve finansçımıza sorduğumuz sorular ve genel ihtiyaçlar doğrultusunda kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımızın odak noktasını çocuk ve gençler olarak belirledik. Çocuk ve gençlerin yer alacağı ve bankamızın kültürüne uyacak her türlü kurumsal sosyal sorumluluk çalışmasını ekiplerimiz titizlikle değerlendiriyor.
QNB Finansbank’ın İletişim ve Müşteri Deneyimi Ofisi Direktörü Armağan Engel
KSS stratejinizin merkezinde nasıl bir içgörü var?
Minik Eller Büyük Hayaller Kurumsal Sosyal Sorumluluk Platformu’nda 4-14 yaş arası çocukları hedeflediğimiz ve çocukların yenilikçi, yaratıcı, analitik, güvenilir, teknolojik, çözümcü, farklı düşünen ve pozitif kişilik özelliklerine sahip olmalarını hedefliyoruz. Platform çatısı altında çocukları ve gençleri geleceğe hazırlamak amacıyla matematikten kodlamaya, kültür-sanattan eğitime kadar birçok alanda proje gerçekleştiriyoruz. Başta kodlama eğitimi olmak üzere; kültür-sanat çalışmaları, sergiler, çocuk oyunları, müzik eğitimleri, eğitim araç ve gereç yardımlarıyla yaklaşık 530 binden fazla çocuğa ulaştık. Bir çocuğa katkıda bulunmanın geleceğin inovasyon liderlerine katkıda bulunmak olduğuna inanıyor, Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz.
Minik Eller Büyük Hayaller Sosyal Sorumluluk Platformu’ndan söz eder misiniz? Bu platform nasıl bir süreçle hayata geçirildi? Minik Eller Büyük Hayaller platformunun kapsamı ve amacı nedir?
2015 yılında hayata geçirdiğimiz Minik Eller Büyük Hayaller Sosyal Sorumluluk Platformu’nu çocukları ve gençleri odağımıza alarak hayata geçirdik. Bu platformda bağ kurabileceğimiz, enerjimizi sinerjiye çevirecek projeleri almaya özen gösterdik. Türkiye’nin finansçısı olarak, genlerimizde olan “yenilikçi, yaratıcı, analitik, güvenilir, teknolojik, çözümcü, farklı düşünen ve pozitif kişilik özelliklerimizi” projeler ile çocuklarımıza ve gençlerimize aktarmayı hedefliyoruz.
Bu platform çatısı altında şimdiye kadar pek çok sosyal sorumluluk projesi hayata geçirdik. 2015 yılından bu yana öncülüğünü üstlendiğimiz kodlama eğitimlerine Mart 2019’dan itibaren Habitat Derneği’yle birlikte “Minik Eller Kod Yazıyor” projesiyle devam ediyoruz. Bu kapsamda verilen eğitimler doğrultusunda şimdiye kadar 63 ilde 8-14 yaş arası 29 binden fazla çocuğa 170 bin saate yakın kodlama eğitimi verdik. Kodlama eğitimleri dışında Başak Koleji’yle birlikte QNB Finansbank Tales Matematik Müzesi Gezici Tır projemizle 36 şehirde 106 bin 194 çocuğa ulaştık. Ayrıca 2018 yılından bu yana desteklediğimiz TED Başarı Her Yerde Projesinde dezavantajlı okul sayısını iki katı artırarak 16 dezavantajlı okulda 24 bin 957 çocuğa ulaştık. Koç Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi’yle birlikte sürdürdüğümüz Anadolu Bursiyerleri projesinde farklı fakültelerde toplam 7 öğrenciye tam eğitim bursu verdik.
Pandemi süreci kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarınızı nasıl etkiledi? Bu dönemde neler yaptınız?
QNB Finansbank olarak, COVID 19 pandemisinin hayatımıza girmesiyle beraber tüm KSS çalışmalarında bire bir görüşmeleri askıya aldık ve hızla online platform hazırlıklarına giriştik. Pandemi her ne kadar pek çok olumsuzluğu beraberinde getirse de elimizde bulunan teknolojik gelişmişlik ve yatırımlar sayesinde bize farklı bir eğitim fırsatını gösterdi. Pandemi döneminde okulların kapanması, özellikle çocuklara yönelik eğitim projelerinin online ortama taşınması bu eğitimlerden daha çok çocuğun fayda sağlamasına fırsat tanıdı.
Nisan ayında bizim için çok önemli olan diğer bir sosyal sorumluluk çalışmamızı da online platforma taşıdık. QNB Finansbank ve Tales Matematik Müzesi iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz QNB Finansbank Tales Matematik Müzesi Gezici TIR projemiz, bu yıl online platforma taşıdığımız üçüncü projemiz. QNB Finansbank Tales Matematik Müzesi Gezici TIRI, 2018-2020 eğitim döneminde 36 ilde öğrenciler ve okul yöneticilerinden büyük ilgi gören bir projemizdi.
Müzede yer alan modüllerin 20 adedi sanal müze turunda keşfedilmeye hazır halde yer alıyor. Bu modüller sayesinde çocuklar matematiğin sadece rakamlardan ibaret olmadığını; hayatın her alanında, sanatta, mimaride, doğada yer aldığını, günlük hayatta hangi konularda işimize yaradığını gösteren çeşitli videolarda anlatılıyor. Çocuklar üç boyutlu müze gezisiyle matematiği uygulamalı olarak yeniden keşfedecek, çeşitli atölye çalışmaları ile öğretici olduğu kadar eğlenceli bir uygulamalı öğrenim süreci geçirecekler
Toplam 20 modül ile sanal müzede çocuklar matematiği deneyimlenerek öğrenebilecek, evde kendileri uygulayabilecekleri çalışma atölyeleri ile deneyimleyebilecek.
Gezici tırımızla 110 bine yakın çocuğa ulaşmıştık. Şimdi online eğitimler sayesinde çok daha fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. QNB Finansbank Tales Sanal Matematik Müzesi’ne ise www.qnbfbtalesmatematikmuzesi.com‘dan tüm çocuklar ulaşabilirler
Müzeyi sanal ortamda tüm çocukların ulaşabileceği bir platforma taşıyarak, bunu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. Yılında ülke çocuklarına armağan etmek istedik.
Ayrıca QNB Finansbank olarak, 2015 yılından bu yana yürüttüğü ve öncü olduğu kodlama eğitimleri de hızla online platforma taşıdık. Mayıs 2020’de COVID-19 pandemisiyle birlikte çok hızlı bir şekilde, Habitat Derneği ile birlikte yürüttüğümüz Scratch eğitimlerine çocuklar, www.minikellerkodyaziyor.com adresi üzerinden ulaşabiliyor.
Covid-19 pandemisi sebebi ile okulların online eğitime dönmesi bizleri çocuklarımızdan uzaklaştırmadı. Maske, dezenfektan gibi temel ihtiyaçlardan online eğitime hazır olmayan okullarımıza teknik altyapı desteğine kadar birçok konuda beraberdik.
Öte yandan, öğrencilerimizin 2021 yarıyıl tatilini verimli geçirebilmesi adına çeşitli online atölyeler yaptık. TED Okulları öğretmenleri tarafından müfredata uygun hazırlanan ders videoları tüm proje okullarımızın erişimine açık. Burslu öğrencilerimizin diğer çocuklarımıza eğitim desteği devam ediyor. Proje okullarımız ile sürekli iletişim halindeyiz ve bu süreçte ihtiyaçları olan tüm maddi manevi destekler için çalışmaya devam edeceğiz.
KSS çalışmalarınızda çalışanlarınızı sürecin içine nasıl dahil edip onlarla birlikte değer yaratıyorsunuz?
QNB Finansbank olarak 12 bin finansçımızın kurum kimliğine bağlılığını pekiştirirken çocuklarımızın hayatlarına dokunarak gönüllülük duygularını beslemek adına platformumuza Gönüllü Finansçılarımızı maksimum seviyede dahil ediyoruz. İstekleri dahilinde tüm ana projelerimize dahil olabildikleri gibi 2015 yılından beri yılda bir kere düzenlediğimiz Gönüllü Finansçı Proje yarışması ile de dahil olabiliyorlar. Gönüllü finansçılarımızın 4-14 yaş aralığındaki çocuklarımız için geliştirerek yarışmaya başvuruda bulundukları projeleri Üst Yönetimimizin yer aldığı Komite değerlendirmesinden geçiyor ve hayata geçirilmeye hak kazanan projelere finans desteği sağlıyoruz.
2021 yılı itibari ile 21 gönüllü finansçı liderliğinde hayata geçen 24 projede, bin 100’den fazla gönüllü finansçımız görev aldı. Örneğin; Bi’ Küçük Mola projesi ile Nazilli’de özel çocuklarımıza eğitim veren bir devlet okulunda 150 özel çocuğumuz için stres anlarında sakinleşebildikleri bir oda yaptık. ‘Sporla Otizmi Yeniyorum’ dedik ve Eskişehir’de otizmli çocuklarımız için spor odası kurduk. Oyun Benim İlacım projesi ile onkoloji bölümünde tedavi gören çocuklarımız için bir oyun odası kurduk. Bu sene tüm dünya gibi biz de rotamızı bir yöne çevirdik ve temel bir ihtiyaç kalemi haline gelen çocuklarımıza tablet desteğini iki farklı projede ele aldık; ihtiyaç sahiplerine tablet ulaştırırken bir okula EBA Merkezi kurduk.