Markalar “glokalizm” yaklaşımıyla daha büyük sonuçlar elde edebilir
Video izlenme süresi hızla artıyor. Özellikle Covid-19 sonrası dönemde önceki döneme kıyasla Türkiye’de toplam video izleme süresi yüzde 31 artış gösterdi. Birçok reklamveren, tüketicileriyle bulundukları yerde dijital videoya yeniden yatırım yaparak buluşuyor. Türkiye’nin sevilen bir boya markası olan Filli Boya, video reklam stratejisini dijital öncelikli ve tüm ülkeye yayılan bir kişiselleştirme yaklaşımıyla dönüştürdü ve büyük sonuçlar elde etti. Gelin “glokalizm” yaklaşımının sonucuna daha yakından bakalım…
İzleyicileri izledikleri yerde takip edin
Boya sektöründe tüketicilerin boya satın alma kararlarında bayilerin etkisi oldukça yüksek olduğu için sadece tüketicilere yapılan bir iletişim, Filli Boya’nın reklamlarının satışları üzerindeki etkisini azaltabiliyordu. Bu durum Filli Boya için satın alma sürecinde etkili olan hem bayiiler hem de tüketicilere yönelik bir iletişim yapma ihtiyacını doğuruyordu.
Bu doğrultuda Filli Boya, kreatiflerini tüketicilerin ve bayilerin şehirlerine göre oluşturmaya karar verdi. Coğrafi olarak kişiselleştirilmiş ve reklam filmlerinde oynayan bölge insanlarıyla, kullanıcılara kendilerini daha yakın hissedebilecekleri bir reklam tecrübesi sundular. “Dünyada giderek yaygınlaşan “glokalizm” adında bir kavram var; yerelleşebilmenin gücünden bahsediyor. Bu yaklaşımımız bu kavramın en somut örneği,” diyor Filli Boya İletişim Müdürü Bilge Onur Müftüoğlu.
Markanın kreatif ajansı Ali Taran Creative Agency Ekip Lideri Mehtap Özdemir ise şunu ekliyor; “Şehre özel olarak ve bu şehirlerde yaşayan Filli Boya bayileri tercih edilerek hazırlanan bu reklam serisinde, hem ulusal hem de bölgesel bir etki yarattık. Filli Boya sevgisini vurgulayan reklam serisinde, kişiler adeta birer marka elçisi görevini üstlendi.”
Doğru platformda doğru formatı kullanın
“Hedef kitleye doğru strateji, doğru kreatif üretimi ve mesaj ile doğru zamanda ulaşmak çok önemli ancak özelleştirilmiş kreatif üretimi doğru yayın kanalları kullanılmadığında boşa yapılmış bir çalışmaya dönebilir,” diyor markanın bir diğer ajansı Native Media’dan Performans Pazarlama Direktörü Melek Reyhan Dinç. Filli Boya, YouTube’da ABCD reklam kurallarının Connect kısmına odaklanarak kullanıcılarla bir bağ kurmayı önceliklendirdi ve 12 saniyelik reklam kopyaları için TrueView in-stream formatından faydalandı.
Her reklam kopyası için şehir bazlı yayınlar yapıldı. İzlenme oranları ortalama yüzde 39 ile aynı tarihlerde yapılan yayınlara kıyasla yüzde 20 daha fazla olarak gerçekleşti. BrandLift ile reklam hatırlanabilirliğini yayın süresince ölçme fırsatı elde edildi ve sonucunda yüzde 16’lık bir artış gözlemlendi. “Hazırladığımız kreatif konsept, bir yandan son tüketiciye seslenirken, diğer yandan temas etmemiz gereken spesifik kitleye ulaşmamızı sağladı,” diyor Filli Boya’dan Müftüoğlu ve ekliyor; “Ekranlarda, marka reklamının kahramanı olarak kendilerini gören bayilerin motivasyonları arttı.”
Verilerin reklam kreatifinizi yönlendirmesine izin verin
Video kreatiflerinde kullanıcılarla bağ kurma ve onlara kişiselleştirilmiş bir video izletme, hikaye anlatımını, video izlenmelerini ve daha da önemlisi satın alma kararlarındaki tercih oranlarını pozitif olarak etkiliyor. Melek Reyhan Dinç ekliyor; “YouTube kampanyalarının en önemli özelliklerinden birisi de çok sayıda farklı kreatifi, farklı konum bazlı kullanmamıza ve hepsinin analizlerinin ayrı ayrı kolay bir şekilde görüntüleyebilmemize imkan vermesi.”
Ekip, videoya geçmenin reklam öğelerini denemek için daha fazla alan sağladığını gördü. Hedefleme seçenekleri, kısa reklam formatları gibi bir dizi yeni seçeneğin yanı sıra daha kişiselleştirilmiş mesajlar sunmak için ihtiyaç duydukları davranışsal verilere erişim sağladılar. Doğru hedeflemeyle yerelin gücünü ve potansiyelini ulusal çapta ispat ettiler.
Reklamverenlerin her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip olduğunu hatırlatmak isteriz. Pazarlamacılar, ulaştırmak istedikleri içeriği tüketicilerin nasıl izlemeyi tercih ettiklerini bilerek, medya harcamalarını, bulundukları yerdeki insanlarla bağlantı kuracak şekilde planlayabilir.
Kaynak: Think with Google