Yapay zeka işimizi elimizden mi alacak?
Geçtiğimiz iki yıl süresince firmalar teknolojiyi daha çok benimsemeye ve işleyişlerinin bir parçası haline getirmeye başladı. Hal böyle olunca, iş kollarında da değişimler ve kaymalar kaçınılmaz oldu. Geçmişte insanlar tarafından yapılan pek çok iş artık makineler ve yapay zekalar tarafından ele geçirilirken çeşitli meslek dalları yok olmaya, yerlerini yeni mesleklere bırakmaya başladı.
World Economic Forum tarafından yayınlanan The Future of Jobs (Geleceğin Meslekleri) Raporu, yok olan ve yeni yeni ortaya çıkan iş kollarına işaret ediyor. Teknolojiyle birlikte fiziksel güç veya analitik zeka gerektiren işler makine ve yapay zekaların hizmetine bırakılırken yönetim, insan ilişkileri, satış veya yazılım gerektiren işler insanların kontrolünde kalmaya devam edecek.
The Future of Jobs raporuna göre, çeşitli teknolojilerin firmalar tarafından benimsenmesi ilerleyen yıllarda da devam edecek. Aşağıdaki tablo 2025’e kadar en çok hangi teknolojilerin benimseneceğini gösteriyor.
Bu yeni teknolojiler, endüstriler arasındaki büyümeyi yönlendirmenin yanı sıra yeni iş rolleri ve yeteneklerine olan talebi artıracak. Rapor, şirketlerin yeni teknolojilere yanıt olarak iş gücünü yeniden yapılandırmayı beklediklerini gösteriyor.
İnsan ve makine arasındaki mevcut görevlerin yeniden tanımlanması gündemdeki konuların başında geliyor. 2025’e kadar yapay zeka ve makinelerin öncelikle bilgi ve veri işleme görevlerine odaklanması beklenirken, bazı idari görevlere ve geleneksel el emeğinin bazı yönlerinde de etkinlik göstermesi öngörülüyor. İnsanların üstünlüklerini korumaları beklenen görevler arasında ise yönetim, tavsiye, karar verme, muhakeme, iletişim ve etkileşim yer alıyor.
Raporun kapsadığı 15 endüstri ve 26 ekonomide, 2025 yılına kadar, insanlar ve makineler arasındaki iş bölümündeki kayma nedeniyle 85 milyon işin yok alacağı tahmin ediliyor. Bu tahminlere göre, insanlarla makineler arasındaki yeni iş bölümüne uygun 97 milyon yeni rol ortaya çıkabilir.
Aslında, önem kazanan ve önemini kaybeden iş rolleri, 2018’den bu yana aşağı yukarı istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Artan talepte başı çeken pozisyonlar arasında veri analistleri ve bilim i̇nsanları, yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanları, robotik mühendisleri, yazılım ve uygulama geliştiricileriyle dijital dönüşüm uzmanları bulunuyor. Bununla birlikte, süreç otomasyonu uzmanlığı, bilgi güvenliği analistliği ve nesnelerin i̇nterneti uzmanlığı gibi iş rolleri yeni ortaya çıkanlar arasında. Bu rollerin ortaya çıkması, otomasyonun hızlanmasını ve siber güvenlik risklerinin yeniden canlanmasını yansıtıyor.
Ek olarak, belirli endüstrilerde o endüstri gerekliliklerine yanıt olarak belirgin bir şekilde bir dizi rol ortaya çıkacak. Buna otomotiv sektöründe malzeme mühendisleri, tüketici sektöründe e-ticaret ve sosyal medya uzmanları, enerji sektöründe yenilenebilir enerji mühendisleri, finansal hizmetlerde fintech mühendisleri, sağlıkta biyologlar ve genetik uzmanlarıyla madencilikte uzaktan algılama bilim insanları ve teknisyenleri örnek gösterilebilir.
Ölçeğin diğer ucunda, 2025 yılına kadar, yeni teknolojiler tarafından yerinden tanımlanacak roller var. Veri giriş memurları, i̇dari yönetici ve sekreterler, defter tutma ve bordro memurları, muhasebeci ve denetçiler, meclis ve fabrika i̇şçileri ile i̇şletme hizmetleri bu rollerde ön plana çıkıyor.
Özetle ortada çok da kötü bir tablo olmadığını söyleyebiliriz. Pek çok meslek dalı ortadan kaybolurken yine teknoloji sayesinde yeni istihdam alanları ortaya çıkacak. Geleceğin meslekleri bizler için yepyeni dünyaların kapılarını açacak.