İşini kaybetme korkusu toplum genelinde artıyor
İşini kaybetme korkusu toplum genelinde git gide artıyor. Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması 67. dönem verileri; salgının çalışan insanların işleri üzerindeki etkisi ve işini kaybetme korkusu hakkında ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Gelin araştırmanın öne çıkan bulgularını birlikte inceleyelim…
Her 10 çalışandan 8’i işini kaybetme korkusu taşıyor
Ipsos araştırma şirketinin gerçekleştirmiş olduğu araştırmaya göre, gerek dünyada gerekse de Türkiye’de vaka sayılarındaki artışla birlikte toplumda endişe duygusu yükseliyor. Bu endişe duygusu ve aynı zamanda işten çıkartılma yasağının kaldırılması çalışanların da işini kaybetme korkusu yaşamasına sebep oluyor. Bayram öncesi çalışanların yüzde 44’ü işini kaybetme konusu hissederken, bugüne gelindiğinde çok endişeli olanların oranı yüzde 59’a çıkmış durumda. Kısmen endişeli olanları da eklediğimizde ise 27-30 Temmuz haftasında endişeli olanların oranı toplam yüzde 81.
Salgının işyerlerine olumsuz etkisi olacağını düşünen çalışanların oranı da Temmuz başına göre 17 puan artarak yüzde 59’a yükseldi. Bugün her 10 çalışandan 6’sı işlerinin geleceği konusunda daha ümitsiz olduğu verilere yansıyor…
İşten çıkarma yasağı sonrası her 5 haneden birinde en az bir kişi işini kaybetmiş
Çalışanlar nezdindeki işini kaybetme korkusu duygusunun yükselmesinde işten çıkartılma yasağının sona ermesinin de etkisi var. Yasağın kalkmasından sonra hanelerin yüzde 23’ünde işini kaybeden bir kişi olmuş. Çevrelerinde ise bu oran yüzde 38.
27-30 Temmuz haftasına gelindiğinde çalışanların yüzde 55’i aşı olmak istemeyen kişilerle aynı işyerinde çalışmak istemediğini belirtiyor. Bu oran bir önceki hafta yüzde 41 seviyesindeydi. Diğer taraftan çalışanları üçte biri aşı olmayan kişilerle aynı işyerinde çalışabileceğini söylüyor.
Tüm çalışanların yüzde 55’i aşı olmayan kişilerle aynı işyerinde çalışmak istemediğini belirtirken bu oran aşı olmuş ya da sırası geldiğinde aşısını olacak çalışanlar nezdinde yüzde 64 seviyesinde.
Temmuz başından itibaren çalışanları korumaya yönelik kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği, işten çıkarma yasağı gibi önlemlerin sona erdiğini dile getiren Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik; “Bir yandan salgının yeniden gemini kopartması diğer yandan koruma önlemlerinin sona ermesi çalışan kesimin endişelerini körüklüyor,” dedi.
“İşini kaybetmekten korkanların oranı 3 hafta içinde yüzde 44’ten yüzde 59’a yükseldi. Bunun çok anlaşılır nedenleri var. Araştırmaya katılanların yüzde 20’sinden fazlası işten çıkarma yasağı kalktığından beri hanelerinde işini kaybedenler olduğunu söylüyor. Her on katılımcıdan dördü ise çevresinde işini kaybedenler olduğunu belirtiyor.”
Araştırma künyesi:
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 27- 30 Temmuz 2021 tarihleri ile veriler; 67. dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, yüzde 95 güven aralığında ± yüzde 3’tür…