Türkiye’deki Dijital Hizmet Vergisi’ne ABD itirazı
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan ABD, Türkiye’nin uygulamakta olduğu Dijital Hizmet Vergisi konusun dair yeni bir talepte bulundu. ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile görüşerek Türkiye’de dijital alanda hizmet veren Google, Amazon, Netflix ve Spotify gibi şirketlerden alınan verginin kaldırmasını istedi.
Görüşmesinde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve G20’ye değinen Tai, Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerin dijital hizmet vergilerini kaldırmasının çok uluslu bir anlaşmaya varılması için önemli olduğunu söyledi.
Bildiğiniz gibi, 2019 Aralık ayında çıkan bir karara göre, Türkiye’de internet tabanlı hizmet sunan yabancı şirketlerin Dijital Hizmet Vergisi ödemesi gerekiyor. Daha öncesinde, yerli şirketlerin yüksek vergilerle boğuşurken ABD’li firmaların vergi ödemeden Türkiye’de milyonlar kazanması rekabet sorunlarını ortaya çıkarmıştı. Bu sebeple, Spotify gibi firmaların kapatılması bile gündeme gelmişken nihayetinde bütün firmalar vergi vermeyi kabul etmişti.
Şimdi ise, ABD Ticaret Temsilciliği sitesinde yayınlanan bir metinde hem Mehmet Muş’un hem de Katherine Tai’ın iki ülke arasındaki ticaret ilişkisini güçlendirmek istediğini belirten bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, Türkiye’nin uyguladığı Dijital Hizmet Vergisinin kaldırmasının kritik bir öneme sahip olduğu belirtildi. Tai, bireysel olarak uygulanan Dijital Hizmet Vergilerinin OECD ve G20’deki süreçlerle bağlantılı olarak kaldırılmasının ABD için kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi.
ABD Dijital Hizmet Vergisinden rahatsız
OECD, 1 Temmuz 2021’de, aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye’nin de yer aldığı küresel Gayrisafi Yurt içi Hasıla’nın yüzde 90’ını temsil eden 130 ülkenin uluslararası vergi reformu konusunda anlaşma sağladığını açıklamıştı.
Anlaşmaya göre, çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri ve kâr elde ettikleri yerlerde en az yüzde 15 oranında kurumlar vergisi ödemelerine karşılık dijital hizmetler vergilerinin kaldırılması hususunda anlaşmışlardı. Bu sebeple ABD Ticaret Temsilciliği, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu altı ülkenin tek tek uyguladığı dijital hizmet vergilerini kaldırmalarını istiyor.
Kaynak: webtekno
“Instagram, TikTok ve Twitter’dan hackerlara karşı güç birliği” haberini okumak için tıklayın!