YouTube’da tanıtım yapmanın en etkili 3 yolu
Uzun bir süredir alışveriş önerileri sosyal medyadan alınıyor. Hatta öyle ki çok fazla seçeneğe boğulan tüketici ürün aramak yerine ürünün kendisini bulmasını istiyor. Nasıl mı? İçerik üreticileri vesilesiyle… YouTube’un açıkladığı verilere göre, başlığında “Shop With Me” (Benimle Alışveriş Yapın) yazan videoların günlük ortalama yüklenme sayısı yıldan yıla yüzde 60 oranında arttı. Google’ın Talk Shoppe iş birliğinde yaptığı başka bir araştırma tüketicilerin yüzde 75’i YouTube’un beklenmeyen konularda ilham verdiğine işaret ediyor. Ve yine araştırmalara göre içerik üreticilerine duyulan güven günden güne artıyor. Publicis Commerce’ün Kuzey Amerika uygulama yöneticisi olarak ürün ve yetenek geliştirme çalışmalarını yöneten Amy Lanzi, YouTube’un tüketicilerin alışveriş yolculuklarını nasıl etkilediğini anlatıyor.
Geçen gün saç kurutma makinem bozuldu. Yenisini almak için hemen mağazaya gitmek yerine internetten araştırma yapmaya karar verdim. Araştırmama YouTube’da “uzun saç nasıl kurutulur” ifadesini aratarak başladım ancak internetteki yolculuğum sırasında ilginç bir şey oldu. Daha önce var olduklarından bile haberim olmadığı yeni ve ilgili ürünler buldum. Sonuç olarak, yalnızca saç kurutma makinesi almak yerine birçok ürün satın aldım.
Gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazalarda ilginç ürünler bulmak ve ihtiyaçlarınızı mükemmel şekilde karşılayan yeni ürünlere denk gelmek birçok kişinin yaşadığı büyüleyici bir alışveriş deneyimidir. Bu kez ise bu deneyim dünyanın en büyük video vitrini olan YouTube’da gerçekleşti.
E-ticaretin 6 ay içinde 10 yıllık gelişme kaydedeceği düşüncesi pandemi sırasında yayılmaya başladı. Sektörde farklı şekillerde dile getirilen bu kavramın doğru olduğu ortaya çıktı: eMarketer’in Aralık 2020’de gerçekleştirdiği araştırmasına göre yalnızca 2020 boyunca e-ticaret dünya çapında neredeyse yüzde 30 büyüme kaydetti.
Bu yaz Publicis Groupe YouTube ve araştırma ajansı Talk Shoppe ile iş ortaklığı kurarak alışveriş yolculuğunun nasıl değiştiğini ve markaların tüketicilerin online deneyimlerini iyileştirmeye ve geliştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini araştırdı. Araştırmanın sonucunda aşağıdaki bulgular elde edildi.
YouTube, alışveriş yolculuğu boyunca tüketicilere ilham veriyor
Google ve Talk Shoppe tarafından gerçekleştirilen, ABD, Shopping at the Speed of Culture (Kültür Hızında Alışveriş) 2021 çalışmasına göre, alışveriş yapanların yüzde 75’i YouTube’un beklenmeyen konularda ilham vererek geleneksel alışveriş deneyimini iyileştirdiğini düşünüyor. Bunun nedeni tüketicilerin video izlerken alışveriş keşfine açık olmaları ve YouTube’da keşfedebilecekleri çok sayıda içerik olması.
YouTube’un sunduğu kişiselleştirilmiş deneyim sayesinde kullanıcılar önem vermedikleri konular değil, deneyimlerini ve yaşamlarını iyileştiren içerikler buluyor. Örneğin, başlığında “Shop With Me” (Benimle Alışveriş Yapın) yazan videoların günlük ortalama yüklenme sayısı yıldan yıla yüzde 60 oranında arttı.
YouTube, alışveriş yapanları ve markaları buluşturma konusunda hem alışveriş yapanların hem markaların beklentilerini karşılıyor. Yeni bir alışveriş yolculuğunun ne zaman başlayacağını asla bilemezsiniz. Daha da önemlisi, YouTube’dan ilham alınması hem alışveriş sepetindeki ürün hacminin hem upsell miktarının artmasını sağlıyor. Katılımcıların yüzde 87’si, YouTube’da alışveriş yaparken veya içeriklere göz atarken ürün satın alıp almama kararını daha hızlı verebildiğini düşünüyor.
Alışveriş yapanlar içerik üreticilerine ve onlardan ilham alarak satın aldıkları ürünlere güveniyor
İçerik üreticileri, YouTube’un kalbi ve ruhu ve tüketicilerin dileyebileceği en kişiselleştirilmiş alışveriş ortakları… Ayrıca, hem kişisel asistan hem en iyi arkadaş gibiler. İzleyicilerin yüzde 89’u YouTube içerik üreticilerinin güvenebilecekleri öneriler verdiğini düşünüyor.
Kaliteli bilgilerin samimi şekilde sunulması alışveriş yapanların diğer seçenekleri değerlendirmek için ürünleri alışveriş sepetinde bırakmak yerine emin oldukları kararları daha hızlı vermesini sağlıyor.
Kızım sayesinde YouTube’da içerik üreticisi olan Emma Chamberlin’i izlemeye başladım. Yakın zamanda iki kez, Chamberlin’in içeriklerini izledikten sonra ürün satın aldık. Toplumsal kanıt önemlidir. İzleyicilerin yüzde 89’u YouTube içerik üreticilerinin ürün ve markalarla ilgili en iyi bilgileri verdiğini düşünüyor.
Tüketici bilgi kalitesine ürün kalitesinden daha çok önem veriyor
Elbette herkes YouTube içerik üreticilerini takip etmiyor. Bununla birlikte, içerik üreticilerini takip etmeyenler de alışveriş yolculuklarında YouTube’dan yararlanabilir. İçerik üreticilerinin oluşturduğu içerikler bu tüketiciler için çok önemli çünkü söz konusu içeriklerin kapsamlı ve aranabilir olması, alışveriş yapanların yüksek kaliteli bilgilere ulaşabilmesini sağlıyor. Bu içerikler ticaret sitelerindeki yorumlar ve yıldız puanlarıyla benzer özelliklere sahip. Meraklı tüketiciler aradıkları her şeyi YouTube’da bulabilir.
Örneğin, içerik üreticilerinin satın aldıkları ürünleri paylaştığı ve giderek popülerleşen ürün sergileme videolarının bir alt dalı olan ikinci el ürün sergileme videoları 100.000.000’dan çok izlendi.
YouTube’un başarılı bir alışveriş platformu olmasını sağlayan özelliği tamamen içerik oluşturucu odaklı olması. YouTube’un başarılı olmasını sağlayan bu özellik, aynı zamanda anlaşılması zor bir platform olmasına ve markaların YouTube’u kullanmaktan bazen çekinmesine de neden oluyor.
Araştırmalar, alışveriş yapanlar için bilgi kalitesinin ürün kalitesinden daha önemli olduğunu sık sık gösteriyor. Katılımcıların yüzde 87’si YouTube’da alışveriş yaparken veya içeriklere göz atarken ürünlerle ilgili en kaliteli içeriklere ulaşabildiğini düşünüyor.
Bu bilgileri incelediğimde birçok fırsat olduğunu görüyorum: Markalar içerik üreticileriyle iş ortaklığı kurarak büyüyebilir, YouTube gibi platformlar daha da gelişerek alışveriş yapanların ihtiyaçlarını karşılayabilir ve yeni şekillerde bağlantı kurabilir.
Online alışveriş tamamen yeni bir alan. Büyük kazançlar elde etmek isteyen markaların ve reklamverenlerin bu yeni dünyaya ayak uydurması gerekiyor.
Kaynak: Think with Google