Anneler en çok hangi markalara güveniyor?
Toplumun önemli bir kesimini temsil ediyor anneler… Sadece kendileri için değil iki, üç ve belki daha fazla kişilik alışveriş yapıyorlar. Kimi zaman eşleri kimi zaman çocukları için ihtiyaç değerlendirmesi yapıyor ve sepetlerini dolduruyorlar. Hal böyle olunca markaların da yakın markajındalar. Bu ne istediğini çok iyi bilen ve her zaman hassas olan kitle en çok hangi markalara güveniyor? En çok hangi sosyal medya platformlarında zaman geçiriyor? Alışverişleri için hangi mecraları tercih ediyorlar? En çok hatırlanan çizgi film hangisi? Çizgi film tasarımlı ürünler satın alma kararları üzerinde etkili mi? Tüm bu sorulardan çok daha fazlası çocuk ve eğlence şirketi Kukuli‘nin yaratıcısı Fauna ve PRAGMA iş birliğiyle gerçekleştirilen araştırmayla ilerleyen satırlarda yanıt buluyor.
Oyun zamanları iple çekiliyor
Araştırma sonuçları anne-çocuk ilişkisindeki temel aktivitelerin oyun oynamak, resim yapmak ve çizgi film izlemek olduğuna işaret ediyor. En çok çizgi film izlenen kanal ise televizyon oluyor.
Çizgi film kahramanlarına tasarımda yer verilmesi satın almayı etkiliyor
Annelerin yüzde 99’u online alışveriş yaptığını belirtirken en sık kullandıkları pazaryeri Trendyol (yüzde 76) oluyor. Açık ara farkla zirveye oturan Trendyol’u diğer pazaryerlerini geride bırakarak ikinci sıraya yerleşen LC Waikiki (yüzde 21) takip ediyor.
“Çizgi film kahramanlarının tasarımda yer alması satın alma kararınızı etkiler mi?” diye sorulduğunda annelerin yüzde 81’i “Etkiler” yanıtını veriyor.
En çok güvenilen çizgi film karakteri Kukuli
Çizgi film karakterleri denildiğinde hedef kitlenin yüzde 13’ü ilk olarak Kukuli’yi hatırladığını söylüyor. Hemen akabinde zihin payı yüksek çizgi film karakterleri ise Pepe, Rafadan Tayfa, Niloya ve Kral Şakir.
Kukuli’nin zihin payı en yüksek çizgi film karakteri olmasının belli sebepleri var elbette. Kukuli’nin hedef kitle zihninde yarattığı ilk çağrışım “yaramaz/zeki/tatlı maymun” ifadesi. Bu algı ayrıca Kukuli’yi farklılaştıran bir unsur. İkinci önemli algısı ise “şarkıları” (yüzde 21) olarak dikkat çekiyor. Verilere göre Kukuli şarkıları marka algısına “eğlence” unsuru kazandırıyor. Ayrıca, Kukuli konseptinin eğitici ve öğretici bulunması markanın en güçlü yanı olarak kaydediliyor.
Hedef kitlenin yaklaşık yüzde 70’i Kukuli temalı en az bir ürün deneyimlediğini belirtiyor. Kukuli temalı ürün kullanımında ilk sırada oyuncaklar geliyor. Ürün deneyimleyen kitlede 5 yaş altı çocukların oranı anlamlı düzeyde fazla olmakla birlikte ürünleri deneyimleyen kitlenin ortalama yüzde 94’ü memnuniyetini dile getiriyor.
Her 10 kişiden 9’u Kukuli’ye güvendiğini söylüyor. Özellikle çocuk gelişimine uygun içerikler sunması ve bu içeriklerin eğitici/öğretici olması temel güven unsurları olarak dikkat çekiyor. Buna parelel olarak katılımcıların yüzde 95’i çevresindeki ebeveynlere Kukuli’yi izlemeyi tavsiye ettiğini ifade ediyor.
Süpermarketlerde gözler Ülker ürünlerini arıyor
Anneler çocukları için yaptıkları yiyecek ürün alışverişinde en fazla “doğal” ve “organik” olmasına dikkat ediyor (yüzde 53). 30 yaş altı anneler daha fazla son tüketim tarihine ve organik olmasına dikkat ederken; 30 yaş üzeri anneler daha fazla şekerli, GDO ve yağlı olmaması gibi konuları mercek altına alıyor. Yiyecek alışverişi özellikle Migros (yüzde 12) gibi süpermarketlerde gerçekleştiriliyor (yüzde 64). Bu kategorinin en fazla güvenilen ilk üç markası Ülker, Eti ve Torku.
Anneler Pınar’ın doğallığına güveniyor
Yiyecek kategorisine paralel bir şekilde içecek kategorisinde de hassasiyet noktalarının başında ürünlerin “doğal ve organik” olması geliyor. Kategori ürünleri market/süpermarket aracılığıyla satın alınırken; annelerin yüzde 2’si çocuğu için gerekli içecekleri kendilerinin yaptığını belirtiyor. Pınar bu kategorinin en güvenilen markası oluyor.
LC Waikiki takip mesafesini açıyor
Çocuklar için yapılan kıyafet alışverişinde annelerin yarısından fazlası yumuşak ve pamuklu olmasını önemsiyor. Yaş kırılımında incelendiğinde 30 yaş ve altı anneler daha fazla “kaliteye” odaklanırken; 30 yaş üstü anneler ise kıyafetin “yumuşak/pamuklu” ve “rahat” olmasına dikkat ediyor. Bu ürünler en çok markaların kendi mağazalarından satın alınıyor (yüzde 43). Bu kategorinin en fazla güvenilen markası ise LC Waikiki. Koton ve DeFacto da ilk üçteki yerini alan markalar oluyor.
E-Bebek ve Civil daha çok 5 yaş altı çocuk sahibi anneler tarafından tercih edilirken; Koton ise daha 5 yaş üstü çocuk sahibi olan anneler tarafından tercih edilmektedir.
Çocuk ayakkabılarında güvenin simgesi adidas
Çocuklar için yapılan ayakkabı alışverişinde dikkat edilen temel kriterler “rahat” ve “ortopedik” olması. Çocuk ayakkabısı en fazla bilindik markaların kendi mağazalarından satın alım yapılıyor (yüzde 40). adidas, Nike ve FLO bu kategorinin en güvenilir ilk üç markası.
Kişisel bakım ürünlerinin en güvenilir markası Dalin
Annelerin yüzde 30’u çocuğu için kişisel bakım ürünü satın alırken içeriğine dikkat ediyor. Marketler bu kategorideki ürün satın alım kanallarının başında geliyor (yüzde 37). Bu kategorinin en fazla güvenilen ilk üç markası Dalin, Unibaby ve Johnson’s oluyor.
Çocuk mobilyaları için cadde mağazaları tercih ediliyor
Çocuk için yapılan mobilya alışverişindeki temel hassasiyet noktası ürünün dayanıklı ve sağlam olması (yüzde 42). Katılımcıların yaklaşık yarısı mobilya alışverişini cadde mağazalarından yapıyor. Alışveriş merkezlerinden mobilya satın alanlar arasında 20-24 yaş arası genç annelerin oranı anlamlı düzeyde yüksek. Bu kategorinin en fazla güvenilen ilk üç markası Çilek, İstikbal ve Bellona.
Kırtasiye kategorisinde Faber Castell ve D&R zirveyi paylaşıyor
Çocuk için yapılan kırtasiye alışverişindeki temel hassasiyet noktası çocuğun yaşına uygun ürünler sunulması (yüzde 29). Katılımcıların dörtte biri çocuğunun kitap/kırtasiye ihtiyacını “kırtasiyeler” aracılığıyla karşılıyor. D&R’ dan kırtasiye ürünü satın alanlar arasında 41-45 yaş arası annelerin oranı anlamlı düzeyde yüksek (yüzde 21). Bu kategorinin en fazla güvenilen ilk üç markası Faber Castell, D&R ve Fatih.
Hijyen alışverişi en çok marketlerden yapılıyor
Anneler, çocukları için hijyen ürünleri satın alırken en fazla ürün içeriğine dikkat ediyor. Hijyen ürünleri alışverişi en fazla marketlerden yapılıyor. Bu kategorinin en fazla güvenilen ilk üç markası ise Dalin, Unibaby ve Sleepy.
Sosyalleşmeye ara vermek istemeyen anneler semt parklarında
Annelerin yüzde 4’ü pandemi nedeniyle şu an çocuğuyla sosyal aktivite gerçekleştiremiyor. Diğer taraftan, çocuğuyla sosyal aktivitelerinde kesinti yapmayan annelerin en fazla dikkat ettiği hususlar aktivite alanının temiz, güvenlikli ve sakin olması. Aktivite alanının açık havada olmasına dikkat edenler arasında 31 yaş üzeri annelerin oranı anlamlı düzeyde daha yüksek. Bu doğrultuda açık havada bulunan temiz ve sakin alanlar daha fazla tercih ediliyor. En çok güven duyulan sosyal alanlar ise semt parkları ve AVM’ler.
Pandemi kültürel etkinlikleri engelliyor
Annelerin yüzde 7’si pandemi nedeniyle çocuklarıyla birlikte kültürel etkinliklere katılamıyor. Kültürel etkinlik seçiminde en fazla dikkat edilen noktalar çocuğun yaşına uygun ve etkinliğin eğitici olması. Etkinlikler için temiz ve sakin alanları tercih eden anneler bu noktada en çok tiyatro salonları ve AVM’ler tercih ediliyor.
Annelerin favori platformu Instagram
Annelerin aktif olarak kullandığı sosyal medya mecralarının başında sırasıyla Instagram, Youtube ve Facebook geliyor. TikTok hesap sahipliği düşük olmakla birlikte özellikle 30 yaş altı genç anneler tarafından aktif olarak kullanılıyor.
Sosyal medya takiplerinin en az biri çocuk için
Katılımcıların yüzde 65’i sosyal medya üzerinden çocuğu için en az bir hesap takip ettiğini ifade ediyor. Özellikle B SES grubuna mensup annelerin bu duruma evet deme oranı anlamlı düzeyde yüksek (yüzde 78). Genel olarak çocuk gelişimi alanındaki uzmanlar takip ediliyor (yüzde 39). 5 yaş üzeri çocuk sahipliği olan annelerin eğitici aktivite hesaplarını takip etme oranı (yüzde 17); daha küçük yaş grubu çocuğu olan annelere oranla (yüzde 8) anlamlı düzeyde yüksek.
Araştırmanın Metodolojisi:
Araştırma kapsamında Türkiye temsili Nuts-1 kapsamında yer alan 12 alt bölgede ikamet eden 18 yaş üstü Kukuli’yi tanıyan anneler ile hata payı +/- 5 olacak şekilde toplam 384 görüşme gerçekleştirildi. Söz konusu çalışma kapsamında katılımcıların değerlendirmesi CAWI (Bilgisayar Destekli Online Görüşme) yöntemle alındı. Bu çalışma için hazırlanan anket dijital hale getirilip, anket formu PRAGMA Panel’deki katılımcılara mobil aplikasyon aracılığıyla ulaştırıldı. Araştırmaya uygun katılımcılar anketin başında filtrelenerek anket sorularına devam etti. Rapor, 15-26 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen saha çalışması kapsamında elde edilen sonuçları içeriyor.