2022 yılı için günlük yemek bedelinde yüzde 36 artış açıklandı – Son 24 saatin gündemi
Covid-19 aşılanma durumunu gösteren mikroçip geliştirildi
İsveç merkezli bir girişim olan Epicenter, insanların Covid-19 aşısı olup olmadıklarının görülebilmesi için bir mikroçip yerleştirdi. Deri altına yerleştirilen mikroçipler, NFC protokolüne göre çalışacak. Şirket tarafından paylaşılan bir videoda, Epicenter yetkilisi Hannes Sjöblad’ın kolundaki çipi aşılı olduğunu göstermek için bir akıllı telefonu üzerinden sallarken görüldü. Şirket tarafından yapılan açıklamada mikroçiplerin pek çok farklı amaçla kullanılabileceği ve şarjınız bitse bile aşı kartınızı gösterebileceğiniz söylendi.
Doğrusu, Epicenter 2017 yılında yaklaşık 150 çalışanına mikroçip takmasıyla gündeme gelmişti. Çip sayesinde çalışanların şirkete kartsız girebildiği ve bazı makineleri otomatik olarak kullanımalarının sağlandığı açıklanmıştı.
2022 yılı için günlük yemek bedelinde yüzde 36 artış açıklandı
2021 yılında KDV dahil 27 TL olan günlük yemek bedelinde vergi istisna tutarı 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 317 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca 2022 yılı için önceki seneye göre yüzde 36 artışla KDV dahil 36,72 TL olarak belirlendi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri CEO’su Eda Uluca Özcan “Yemek kartları çalışanlar tarafından en temel sosyal haklardan biri olarak görülüyor. Hatta birçok çalışan Sodexo bakiyelerini maaştan bile değerli buluyor. Sodexo olarak 2021 yılının sonlarına doğru yaptığımız analizlere göre kullanıcıların yarısından fazlasının ay ortasında bakiyelerini tükettiğini gözlemledik. Dolayısıyla 2022 yılı için belirlenen bu artış hem çalışanlar hem de iş verenler nezdinde olumlu karşılanacaktır. Yemek faydasının elden ya da maaşa ek verilmesine göre yemek kartları, gelir vergisi ve SGK primlerinde belirli muafiyetlere ve gider yönetimi açısından çok ciddi avantajlara sahip. Şirketlere vergi avantajının yanında muhasebesel ve idari olarak büyük kolaylık sağlayan yemek kartları iş verenler için nakde göre neredeyse 2 kat daha avantajlı oluyor” dedi.
“TRT Payı” artık faturalara yansımayacak
Elektrik faturalarında TRT payının kaldırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklifte 317 milletvekilinden 294’ü kabul, 1 ret, 21 çekimser oy kullandı.
Teklifle fikir ve sanat eserlerinin korunmasına yönelik düzenlemeye gidildi. Buna göre; eser, icra, fonogram, yapım ve yayınların kullanımının kontrolünü sağlamak üzere erişim kontrolü veya şifreleme gibi koruma yöntemi ya da çoğaltım kontrol mekanizması uygulamalarıyla sağlanan teknolojik yöntemleri etkisiz kılmaya yönelik ürün ve araçları imal veya ithal eden, dağıtan, satan, kiraya veren veya ticari amaçla elinde bulunduranlar, reklam, pazarlama, tasarım veya uygulama hizmeti sunanlar 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.
Düzenlemeyle birlikte korsan maç yayınları da engellenecek. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) isteğiyle kanuna aykırı maç yayınlayan sitelere erişim engeli getirilecek. Korsan yayınların tespiti için TFF bünyesinde özel bir birim kurulacak.
Şirketlerin yeni handikabı “aynılaşmak”
Pulsar Araştırma Şirketinin 20 global şirket üzerinde üç yıl boyunca yürüttüğü çalışmaya göre, şirketlerin yayınladıkları tweetlerin karakter sayıları ve kullandıkları diller bile birbirinin aynısı.
Büyük pazar paylarına sahip şirketler Twitter gibi müşterileriyle aktif iletişim kurabilecekleri platformları tercih ediyorlar. Twitter’da 16.000 kişiyle yapılan bir araştırmada, yüzde 70’lik bir kesim ilgilendikleri markaların ürünlerini hesaplarından takip ettiklerini belirtti.
Müşteri iletişimindeki dilin ve yöntemlerin neredeyse aynı olmasının yanında şirketlerin kullandıkları logolar da benzerlik gösteriyor. Çeşitliliğin azalması nedeniyle son on yılda farklı tasarımlar da yok oldu.
Vanity Fair dergisi yazarı Kurt Anderson’a göre, teknolojik gelişmeler ve tüm dünyanın liberal ekonomik sisteme geçmesi çeşitliliği azaltan nedenlerden biri olabilir. Pek çok görüş olsa da, Jeff Bezos gibi bazı yöneticiler farklılıkların kabul edilmesi gerektiğini ve bunun şirketler için olumlu bir davranış olacağını belirtiyor. Haberin devamını okumak için TIKLAYIN.
Flört ekonomisi can yakıyor
Pandemiyle birlikte pek çok şey şekil değiştirdi. Günümüzde match’lerin önemli bir kısmı dijitalde gerçekleşse de masraflar kaçınılmaz. Tüm bu masrafları mercek altına alan Avantajix.com, rastgele seçtiği 27-35 yaş arasındaki 1000 evli üyesine, flört ve nişanlılık dönemindeki harcamalarını soruyor. Kaydedilen veriler ilk ay bütçelerin zorlandığına işaret ediyor. İkinci yıl nispeten rahat geçse de verilen evlilik kararı ilk yılı bile mumla aratacak nitelikte masraflara kapı açıyor ve çiftlerin ortalama 2 yıl süren flört ve nişanlılık dönemlerindeki masraf toplamda 36.000 TL’yi buluyor.
Çiftlerin bütçesi, en fazla ilişkinin başlangıç günlerinde zorlanıyor. İlişkinin ilk 12 ayında haftada en az bir buluşma için yaklaşık 20.000 TL harcanıyor. Her buluşmanın ortalama maliyeti ilk ay 500 TL, diğer aylar 350 TL oluyor. Sevgililer günü, doğum günleri, tanışma günü ve yılbaşı gibi özel günlerde de karşılıklı alınan hediyelere harcanan para 3.000 TL’yi buluyor.
İkinci yıl ise ilişkinin oturmaya başlaması neticesinde maliyet belirgin bir şekilde 4.000 TL kadar düşerek 16.000 TL seviyelerine geriliyor. İkinci yıldaki haftalık her buluşma 250 TL’ye mal oluyor. İkinci yıl hediyelere 2.500 TL harcanıyor. Bu dönemde gerçekleşen evlilik teklifi ritüelinin gideri ise ortalama 1.500 TL oluyor.
Dün neler konuşuldu? (Twitter Trending Topics)
Dünün en çok arananları neler oldu? (Google Trends)
1 | En uzun gece |
2 | Galatasaray |
3 | Başakşehir |
4 | Maçkolik |
5 | Bloomberght |
6 | Gümüş |
7 | Renault |
8 | Antalyaspor |
9 | Trt Haber |
10 | Ntv |