Endişe salgını yayılıyor
Çok uzun süredir pandemiyle yaşıyoruz. Tam artık bununla yaşamayı öğrendik dediğimiz noktada virüs mutasyona uğruyor ve tüm ezberler bozuluyor. Haliyle kaygı seviyeleri de epey yüksek. Ve salgının biteceğine olan inanç büyük bir sınav veriyor. Tam da böyle bir ortamda toplum bir yandan Omicron varyantına karşı tedbir almaya bir yandan hatırlatma dozu (3. doz) hakkında karar vermeye bir yandan da yerli aşı Turkovac ile ilgili bilgi edinmeye çalışıyor. Salgının başından bu yana Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması gerçekleştiren Ipsos, 88. dönem verileriyle toplumun hislerine ayna tutuyor.
Omicron salgının bitişine dair umutları karartıyor
Ipsos tarafından Aralık ayının ilk haftasında yapılan araştırmada Türkiye’de toplumun yüzde 71’i Omicron varyantından haberdar iken, bugüne gelindiğinde bu oran yüzde 85’e ulaşmış durumda. Bu varyanttan haberdar olanlar salgının süresine yönelik de daha olumsuz düşünüyor. Her 10 kişiden 8’i bu varyanttan dolayı salgının süresinin uzayacağı görüşünde.
Toplumda endişe salgını da başladı
Koronavirüs salgını konusunda bireylerin endişe düzeyleri uzun süredir yüzde 80’lerin üzerinde. Kendilerinin veya ailelerinden birinin Covid-19’a yakalanmasından dolayı endişeli olanların oranı 20 Aralık haftasında da yüzde 85 seviyesinde. Bu endişenin yanı sıra hem yeni varyanttan dolayı hem de vaka sayılarının azalmamasından dolayı her 10 kişiden 4’ünün endişe seviyesi daha da artmış.
Hatırlatma dozu konusunda kararsızlık hakim
Salgınla mücadele için 2 doz aşısını olmuş herkese 3. doz aşı hakkının açılmasına rağmen, bugüne kadar 3. doz aşısını olmamış kişilerin yüzde 74’ü 3. doz aşılarını olacağını belirtirken, her 4 kişiden 1’i aşı olmayacağını ya da aşı olup olmama konusunda emin olmadığını söylüyor.
Turkovac’a yeşil ışık yakıyor
3. doz aşı olacak kişilerin yüzde 33’ü Turkovac aşısını olabileceğini belirtirken, bu aşıyı yaptırmayacağını söyleyenlerin oranı yüzde 30. Diğer taraftan bugüne kadar hiç aşı olmamış kişilerin de yüzde 16’ı Turkovac aşısını olabileceğini söylüyor.
Mücadelenin süresi uzadıkça çözülme başlıyor
Sidar Gedik, Ipsos Türkiye CEO’su
- Covid-19 salgını bize salgınların sona erme yollarından birinin de virüs mutasyonu olduğunu öğretti. Yeni varyantlar bir yandan aşı etkinliği açısından endişe verirken, bir yandan da “acaba o son varyant bu olabilir mi” umutlu sorusunu da akla getirdi. Covid-19 şimdi de son varyantı Omicron ile karşımızda. Yaklaşık olarak her on kişiden dokuzu bu varyanttan haberdar. Ancak arka arkaya karşımıza çıkan bu mutasyonlar bize salgının bitişine dair umut vermek yerine tam tersi etki yapıyor, on kişiden sekizi Omicron’un salgının bitiş süresini uzatacağı düşüncesinde. Aşılı olanların Omicron ile daha kolay başa çıkabiliyor olmaları dahi tedirginliği gidermiş değil, endişe seviyesi hala çok yüksek. Salgının dizginlenmesi için aşı olmak gerekliliği büyük çoğunluk tarafından kabul görüyor, ancak konu 3. doz aşıya geldiğinde 2 doz aşılanmış olanlar arasında dahi soru işareti olanlar var. Mücadelenin süresi uzadıkça bir çözülme başlıyor gibi görünüyor. 2 doz aşı olmuş olan her dört kişiden biri 3. doz aşı olup olmama konusunda net karar vermiş değil.
- Geçici kullanım onayıyla gündemde olan Turkovac aşısına dair görüşler de tam olarak oturmuş değil, 2 doz aşı olmuş olanlar (yani aşı karşıtı olmayan kitle) içinde dahi ancak üçte birlik bir grup Turkovac olurum diyor. Aşı olmamış olanlar içinde ise Turkovac olurum diyenlerin oranı yüzde 16’ya düşüyor. Tabi buna tersten de bakıp Turkovac, bugüne kadar aşı olmamış her yüz kişiden on altısını aşıya ikna edebiliyor da diyebiliriz. Umarım Omicron salgının sonunu getirecek o son varyanttır.
Araştırmanın Metodolojisi:
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflendi. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 bireyle gerçekleştirildi. 20- 24 Aralık 2021 tarihleriyle veriler; 88. dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, yüzde 95 güven aralığında ± yüzde 3’tür…