“İyilik için kirlenmek güzeldir” söylemiyle herkesi gezegenin iyiliği için kolları sıvamaya çağıran OMO, Okul Dışarıda Günü’nde çocukların çizdiği resimden ilhamla geri dönüşüm konusunda farkındalığı artırmak için ayrıştırılmış plastik atıkları kullanarak sıra dışı bir enstalasyona imza attı. “Çocukların geri dönüşüm yapılan temiz bir gezegen hayali resimlerde kalmasın” çağrısında bulunan markanın Ressam Şevval Konyalı iş birliğiyle hazırladığı çalışma, 24 Ocak’tan itibaren Kadıköy Metro İstasyonu, Taksim Metro İstasyonu ve Gayrettepe Metro İstasyonu’nda ve ardından bir ay süreyle İstanbul Oyuncak Müzesi’nde sergilenecek.
Türkiye’nin en sevilen çamaşır bakım markalarından OMO, plastik atıkların geri dönüşümü konusunda farkındalığı artırmak ve daha fazla insanı bu konuda harekete geçirmek için sıra dışı bir çalışmaya imza attı. OMO’nun destekleriyle Aktif Yaşam Derneği tarafından düzenlenen Okul Dışarıda Günü’nde Kocamustafapaşa İlkokulu öğrencileri “geri dönüşüm yapılan temiz bir dünya” hayallerini resmettiler ve bu resim ayrıştırılmış plastik atıklar kullanarak dev bir enstalasyona dönüştürüldü. Ressam Şevval Konyalı’nın imzasını taşıyan enstalasyonla marka, “Çocukların hayalleri resimlerde kalmasın” çağrısı yapıyor ve herkesi plastik atıklarını ayrıştırarak çocukların hayallerindeki temiz geleceği birlikte yaratmaya davet ediyor.
Enstalasyon 900 adet ayrıştırılmış plastiğe ikinci bir hayat verilerek oluşturuldu. Temiz bir gezegen ve onun üzerinde yeşeren bir hayatı sembolize eden çalışma, 24 Ocak 2022 tarihinden itibaren üçer günlük sürelerle Kadıköy Metro İstasyonu, Taksim Metro İstasyonu ve Gayrettepe Metro İstasyonu’nda sergilenecek. Ardından eser 4 Şubat tarihinden itibaren 1 ay boyunca İstanbul Oyuncak Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşacak. Bu süre boyunca ziyaretçiler biriktirdikleri plastik atıkları da OMO’nun müze bahçesine yerleştirdiği geri dönüştürülebilir atık ünitesine bırakma imkânı bulacak.
OMO Pazarlama Müdürü Alper Çapar, “OMO olarak 20 yılı yakın süredir ‘Kirlenmek Güzeldir’ yaklaşımımızla ebeveynleri çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimi için hayatlarında kirlere ve deneyimlere yer vermeye çağırıyorduk. Bugün ise bu konuya yeni neslin gezegenin karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında endişesini ve çabalarını yansıtacak farklı bir açıdan bakıyoruz. Çünkü sebebi olmadıkları bir krizin sonuçlarından etkilenen çocuklar, bu krizin fazlasıyla farkındalar ve yetişkinlerden de aynı farkındalığı bekliyorlar; harekete geçmelerini istiyorlar. Biz OMO olarak çocukların bu hayalini desteklemek için bir süredir portföyümüzde önemli değişiklikler yapıyor; yüzde 100 geri dönüştürülebilir olan 1950ml beyaz sıvı şişelerimizde yüzde 25 geri dönüştürülmüş plastik kullanıyoruz. Ayrıca bu konuda farkındalığa katkı sağlayacak çalışmaları da insanları harekete geçirmek açısından gerçekleştirmeyi de önemsiyoruz. Aktif Yaşam Derneği ile çocukları geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmek için içerikler hazırladığımız Okul Dışarıda Günü’nde Kocamustafapaşa İlkokulu öğrencileri temiz bir gezegene dair hayallerini resmetmişti. Biz de bu resimden ilhamla çocukların resmini ayrıştırılmış plastik atıkların yeniden hayata döndüğü bir enstalasyona dönüştürdük. Hedefimiz ve en büyük dileğimiz daha çok insanın geri dönüşümü gündelik hayatının bir parçası haline getirmesi…” dedi.
Sanatçı Şevval Konyalı ise “Çocukların bakışıyla hayat bulan bu enstalasyon aracılığıyla geleceğe bugünden bir iz bırakabileceğimizin farkındayız. Kullanılıp ayrıştırılmış saydam pet şişe atıklarının sanatsal form alarak mavi gezegene dönüştüğü bu heyecan verici 3 boyutlu enstalasyon, plastik atıkların geri dönüştürüldüğü ve çevre kirliliğinin en aza indiği; çocukların hayalindeki dünyayı gerçekleştiriyor. Kavramsal sanatın bir ürünü olan bu eser, izleyicinin oldukça önemli olduğu günümüz koşullarında, izleyiciye en rahat düşünme ve harekete geçme fırsatı sunabilecek bir platform oluşturuyor. Çocukların hayalinden ilham alan enstalasyon, çevre bilinci konusunda farkındalık oluşturulması ve sürdürülebilir bir dünya için harekete geçmeye davet ediyor” dedi.