“Flört” bir bütçe meselesi!
Yüksek enflasyonla birlikte pek çok şey artık masraflı. Marketing Türkiye için YouGov tarafından gerçekleştirilen “Flört Ekonomisi” araştırması flörtün de artık masraflı kalemler arasında yer aldığına işaret ediyor. Özellikle 35-45 yaş arasındaki grup flört ya da ilişki için maddi durumlarının yeterli olmadığını belirtiyor. Gelin ilişkide olma hâlinin kişisel ekonomiyi nasıl etkilediğine daha yakından bakalım…
Mevcut bakiye ilişkiyi karşılayamıyor
Bekarlar “duygusal olarak beni etkileyen” (yüzde 41) ve “bana uygun birisi (yüzde 34) olmadığı için yalnızım” derken; katılımcıların yüzde 23’ü yalnız olmayı sevdiğini dile getiriyor. 18-24 yaş arası gençler mental olarak bir ilişkiye hazır olmadıkları için (yüzde 29) bekar olduğunu belirtirken, 35-45 yaş arası katılımcılar genç yaş gruplarına göre flört ya da ilişki için maddi durumları yeterli olmadığı için (yüzde 22) yalnız olduğunu ifade ediyor.
İlişkide olma hali “masraflı”
Yaşanan ilişkilerin kişisel ekonomiyi nasıl etkilediği mercek altına alındığında yüzde 50’lik bir kesimin ilişkileri varken daha fazla harcama yaptığı ortaya çıkıyor. Katılımcıların yüzde 36’sı ise ilişkide olmanın ekonomilerine bir etkisi olmadığını ifade ediyor. Cinsiyet özelinde baktığımızda kadın katılımcıların yüzde 45’i yalnızken ya da ilişkideyken harcamalarında bir değişiklik olmadığını daha çok söylerken, erkek katılımcılar yalnızken kadınlara göre daha az para harcıyor (yüzde 57).
Erkekler ilişkisi yokken daha şık
İlişki durumu hayatın pek çok alanını etkiliyor. Buna kimi zaman fiziksel görünüş de dahil. Katılımcıların yarısı fiziksel görüntülerine verdikleri önemin ilişki durumlarına göre değişmediğini belirtirken, erkeklerin yüzde 22’si ilişkisi yokken fiziksel görünüşlerine daha fazla önem verdiğini kaydediyor. Fiziksel görünümün yanı sıra spor yapma sıklığında da benzer bir durum var. Katılımcıların yüzde 69’u spor yapma sıklığının ilişki durumlarıyla değişmediğini ifade ederken, erkeklerin yüzde 17’si ilişkisi varken, daha sık spor yapıyor.
Araştırmanın Künyesi:
YouGov 220.000 kişilik Türkiye panelinden, Türkiye temsiliyeti dikkate alınarak 18-45 yaş arasında yüzde 50 kadın yüzde 50 erkek dağılımında 601 katılımcıyı C.A.W.I. (Computer Assisted Web Interview) yöntemi kullanarak gerçekleştirdiği araştırmaya davet etti. Katılımcıların yarısı bekar yarısı bekar olmayan (evli, nişanlı ya da ilişkisi olan) kişilerden oluşuyor.