Markalar heyecanlı, peki ama vatandaş metaverse hakkında ne düşünüyor?
Bir sosyal medya platformu olarak hayatımıza giren ve ardından günlük yaşantımızın hemen her alanına entegre olan Facebook artık bundan da daha fazlasını vadediyor. Yayınladığı video ile şirketin geleceğine ilişkin bilgiler sunan CEO Mark Zuckerberg, Facebook’un artık tamamıyla, çoklu evren olarak tanımlanan metaverse platformuna dönüşeceğini ve isminin Meta olarak değişeceğini açıkladığında metaverse kavramı bir anda tüm gündemi ele geçirmeyi başarmıştı… Pulside Research‘ün gerçekleştirdiği “Metaverse Araştırması” ise tüketicinin Facebook’un yeni projesine bakışını gözler önüne seriyor…
Şirketin dönüşümü temelde iki boyuttan üç boyuta geçişe odaklanıyor. Dijital ortamda insanlar arası iletişimin geliştirilmesine odaklanan Facebook, artık yeni ismiyle iki boyutlu iletişimi, sanal gerçeklik altyapısıyla üç boyuta taşıyacak. Dijital ortamda yaratılan avatarlarla buluşmalar, toplantılar üç boyutlu ortamda yapılabilecek.
Her 4 kişiden yalnızca 1’i metaverse kavramını biliyor
Tüketicinin yüzde 25,7’si Facebook’un yeni projesi metaverse platformunu duyduğunu belirtiyor. Projeyi duyduğunu ancak bilmediğini belirtenlerin oranı ise bu araştırmada yüzde 37 olarak verilere yansırken “Platformu ne duyduğunu ne de bildiğini” belirten tüketicilerin oranı da yüzde 37,3 gibi benzer bir oranla karşımıza çıkıyor.
Araştırmada dikkat çeken verilerden birisi de projeyi ne duyduğunu ne de bildiğini belirtenlerin oranının en yüksek Z jenerasyonunda karşılık buluyor. Bir başka deyişle Z jenerasyonunda her iki kişiden biri metaverse evreninden tamamen habersiz.
Projeyi bildiğini veya duyduğunu belirtenlerin oranı en yüksek Baby Boomer (yüzde 66,7) jenerasyonu olurken evrene en çok hakim olan jenerasyonun da Y kuşağı olduğu verilere yansıyor.
Tüketicinin yüzde 37,3’ü metaverse projesinden heyecan duyuyor!
Araştırmanın ikinci aşamasında projenin tanıtımı yapılarak katılımcılara metaverse’e dair ne hissettiği sorulduğunda ise yine çarpıcı sonuçlar bizi karşılıyor. Katılımcıların yüzde 37,3’ü metaverse projesiyle ilgili heyecanlı olduğunu belirtirken yüzde 18,5 ile heyecanı en yakın takip eden his kaygı olarak verilere yansıyor. Metaverse projesinin yoğun olarak hissettirdiği diğer duygular ise yüzde 14,7 ile mutluluk, yüzde 9,3 ile korku ve yüzde 8,0 ile yalnızlık oluyor.
Olumlu ve olumsuz düşünceler yaş kırılımına göre incelendiğinde genel olarak olumlu görüşler Z jenerasyonunda, olumsuz görüşler ise Baby Boomer jenerasyonunda toplanıyor demek mümkün. Z jenerasyonunun yüzde 65,6’sı projeyle ilgili heyecanlı veya mutlu olduğunu belirtiyor. Y grubunda bu oran yüzde 49,7, X grubunda yüzde 52,3 ve Baby Boomer grubunda ise yüzde 46,1 olarak karşılık buluyor.
Olumsuz görüşler olan korku veya kaygı duygularını en çok hisseden grup, yüzde 48,5 ile Baby Boomer jenerasyonu olurken metaverse’e dair en az olumsuz duygu barından grup yüzde 23,5 ile Y jenerasyonu olarak verilere yansıyor.
Araştırmanın Metodolojisi
Pulside Araştırma tarafından 28 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilen “Metaverse Araştırması”nda Türkiye genelini temsili bölge dağılımında, ABC1C2DE sosyoekonomik düzeyinde, 18 yaş üstü 600 kişi ile görüşülmüştür. Araştırma yüzde 95 güven aralığında ve yüzde 4 hata payına sahiptir.