“Daha İyi Bir Yaşam İçin Bilim” diyerek yeniliğin gücünü her daim vurgulayan Bayer, G4A Turkey Girişim Hızlandırma Programı’yla girişimcilik ruhunu destekliyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen programın başvuruları 20 Mart’a kadar devam edecek. 2018 yılından bu yana G4A Turkey programı kapsamında 25 girişime dokunan marka, sunduğu hibe, mentorluk, eğitim, iş birliği desteğiyle girişimcilik ekosistemine 3 milyon TL’ye yakın katkı sağladı. Programla ilgili tüm detayları Bayer Tarım Ürünleri İletişim İş Ortağı ve G4A Turkey Program Yöneticisi Melis Soylu ile konuştuk.
Bayer’in inovasyona dair bakış açısını paylaşabilir misiniz?
Yaptığımız her işin odağında inovasyon ve bilim yer alıyor. “Daha İyi Bir Yaşam İçin Bilim” amacımız doğrultusunda, sağlık ve beslenme alanlarında öncü çözümler üretmek adına ilerlerken inovasyon bizlere yol gösteriyor. Yenilikçi çözümlerimizle, artan ve yaşlanan nüfusun getirdiği küresel zorlukların üstesinden gelmeyi; hastalıkları önlemeyi, hafifletmeyi ve tedavi etmeyi ayrıca doğal kaynakları koruyarak yeterli gıda tedarikinin sağlanmasını amaçlıyoruz. Dolayısıyla Bayer olarak yeniliğin gücünü önemsiyor; bu nedenle araştırma ve geliştirmeye, açık inovasyona, girişimciliğe ve sosyal inovasyona dayanan bütüncül bir yaklaşım benimsiyoruz.
İnovasyonun sürdürülebilir bir gelecek yaratabilmek için itici güç olduğuna ve zamanla inovasyona dönüşebileceğini gördüğümüz girişimcilik ruhunun desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda; Girişim Hızlandırma Programı’mız G4A Turkey ile Türkiye’de girişimcilik ruhunun teşvik edilmesi aynı zamanda program aracılığıyla girişimcilerden öğrendiğimiz yenilikçi bakış açısının, çevikliğin ve esnekliğin bir şirket kültürü olarak benimsenmesi bizler için çok değerli.
G4A Turkey Girişim Hızlandırma Programı’na başvurular açıldı. Bu yılki programla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Bayer’in Yaşam Bilimleri alanındaki dijital girişimleri desteklemek amacıyla çeşitli ülkelerde yürüttüğü Girişim Hızlandırma Programı G4A’in Türkiye ayağı G4A Turkey’in bu yıl beşincisini düzenliyoruz. 11 Şubat’ta başlayan başvuru sürecimiz, 20 Mart’a kadar web sitesi üzerinden devam ediyor. Bu yıl online olarak gerçekleştireceğimiz programa Bayer’in İlaç, Tüketici Sağlığı ve Tarım Ürünleri iş birimlerinin faaliyet alanlarıyla ilgili; sağlık ve tarım konularında dijital çözümler sunan girişimleri seçeceğiz. Başvuracak girişimlerden; sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir iş modeline, yalın bir ürüne veya prototipe sahip ya da satış aşamasında olmasını bekliyoruz.
Programa seçilen tüm girişimciler 100 gün boyunca online eğitim ve mentorluk desteği alacak. Seçilecek girişimler arasından üçüne, her iş birimimiz için bir girişime, 100.000’er TL hibe desteği vereceğiz. Ayrıca Bayer olarak iş birliği imkânları da sunuyoruz. Süreç boyunca girişimlerden hiçbir maddi beklentimiz olmadan onların networklerini genişletmeyi ve ürünlerini geliştirmeye katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla program süresince ya da sonrasında, tamamıyla iş süreçlerimize katkıda bulunacağını düşündüğümüz girişimlerle Bayer’e katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
G4A Turkey programı nasıl ilerliyor, girişimciler nasıl bir eğitim sürecinden geçiyor?
20 Mart’ta başvurularımızı kapattıktan sonra Bayer’deki yöneticilerimiz ve mentorlarımızla birlikte bir aylık bir değerlendirme sürecine gireceğiz. Bu süreçte ilk elemeyi geçen girişimcilerle görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Nisan ayında programa seçilen girişimleri belirliyoruz ve programa başlıyoruz. En önem verdiğimiz desteklerin başında eğitimlerimiz ve mentorlarımızla gerçekleşen bire bir, yoğun görüşmeler geliyor. Hackquarters’ın desteğiyle 4 yıldır 150’den fazla mentorun dahil olduğu ağımızla 100 saati aşkın eğitim ve 450 saati bulan mentor görüşmeleri düzenledik.
Bu yıl da Nisan ayından Temmuz’a kadar, 100 günlük online eğitim süreci boyunca tasarım odaklı düşünmeden marka ve pazarlama stratejisine, fiyatlandırma politikasından finans ve yatırım planlamasına, devlet fonlarından etkili B2B satışa kadar birçok farklı konuda, alanında uzman kişiler eğitim verecek. Bugüne kadar eğitimlerin ve mentorların desteği sayesinde tıbbi cihaz belgelendirilmesi ve fiyatlandırması konusunda değerli bilgiler edinerek sınıf atlayan, akademik bilgisini etki değeri yüksek bir ürüne dönüştüren ve ölçeklenebilir, global bir girişim olma konusunda farkındalığı artan girişimler oldu.
Program ile girişimcilik ekosistemine nasıl bir katkı sağladınız, önümüzdeki dönemde ne hedefliyorsunuz?
Geçmiş dönemlerde girişimcilerle kurduğunuz iş birlikleriniz oldu mu? 2018 yılından bu yana G4A Turkey programı kapsamında 25 girişime dokunduk ve sunduğumuz hibe, mentorluk, eğitim, iş birliği desteğiyle girişimcilik ekosistemine 3 milyon TL’ye yakın katkı sağladık. Girişimlerin gelişimine sağladığımız etkiye dair en yakın örnekleri geçen yılki programdan verebiliriz. G4A Turkey 2021’e seçilen girişimlerden Auctifera Scientific, Amanos Endüstriyel İHA Hizmetleri, Artinton, EyeCheckup, GÖRSENTAM Tarım Teknolojileri, Tolkido ve VRFARMA; program boyunca aldığı eğitim ve mentorluk desteğiyle ilerleme kaydetti, networklerini geliştirdi. Bu yedi girişimden bazıları satışlarını arttırdı, ilk yatırımlarını aldı, ihracatlarını gerçekleştirdi ve yurt dışına açılma kararı aldı.
Programa dahil olan girişimlerle iş birlikleri de yapıyoruz. Örneğin; Tolkido, Bepanthol Baby ile “İyiliğe Ninniler” projesi kapsamında iş birliğine imza attı. Sertab Erener’in yeniden yorumladığı, Öykü Karayel ve Can Bonomo çiftinin de eşlik ettiği ninnileri daha fazla çocukla buluşturmak ve çocukların gelişimine katkıda bulunmak amacıyla “Akıllı Uyku Arkadaşım” oyun setini hayata geçirerek web sitesi üzerinden satışa sundu.
Daha önceki yıllardan bir örnek vermek gerekirse, 2020 programına seçilen girişimlerimizden Albert Health ile geliştirdiğimiz iş birliği çerçevesinde pandemi döneminde Albert Sağlık Asistanı uygulaması üzerinden 1000 kadına, kadın doğum hekimlerinden ücretsiz danışmanlık hizmeti ve onkoloji hastalarına tedavilerini tamamlayıcı 400 seans desteği sağladık.
Bundan sonraki süreçte de gelecek vaat eden parlak iş fikirlerini destekleyerek sektörümüzün gelişimini hızlandırmaya ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz.
Girişimciler programla ilgili daha detaylı bilgi nasıl edinebilir?
Girişimciler, programla ilgili detaylı bilgiye ve katılım şartlarına web sitemizden ulaşabilir ve yine web sitesi üzerinden 20 Mart’a kadar başvuru yapabilir. Ayrıca, 16 Mart Çarşamba günü saat 17.00’de gerçekleştireceğimiz online buluşma etkinliğimize katılarak bizlerle bir araya gelebilir ve sorularını yöneltebilir. Etkinlik kayıt linkini ve programla ilgili tüm bilgileri sosyal medya hesaplarımızdan da (Instagram, Facebook, LinkedIn, YouTube) takip edebilir.