İş dünyasından ilk seçim mesajları
7 Haziran 2015 Türkiye Genel Seçimleri sonrası AKP’nin oy kaybı ve meclise 4 partinin girmesi sonrası gözler ekonomiye ve iş dünyasına çevrildi. Seçimleri demokrasi açısından kazanım olarak gören iş dünyasının genel mesajı şu: “Sonuca saygı duyulmalı.”
Barış ve uzlaşma için önemli adım
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Genel Seçim Sonuçlarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye seçmeni, dört partili bir meclis oluşturma yönünde irade ortaya koymuştur. Bu, Türkiye demokrasisi açısından barış ve uzlaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
Reformlara odaklanalım
TÜSİAD YİK Başkanı ve Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, yaptığı açıklamada reformlara odaklanılması gerektiğini belirtti. Özilhan: “Öncelikle Türkiye için hayırlı olsun. Son derece zorlu bir dönemin ardından vatandaş görüşünü beyan etti ve bu da koalisyona işaret ediyor. Demokrasi kazandı herkes saygı duymalı. Gergin dönemden sonra Türkiye’nin sorunlarını çözecek bir hükümet oluşturulması lazım. Bir an evvel hükümet kurularak demokratik ve ekonomik reformların hayata geçirilmesi önemli.” dedi.
Yatırımcı etkilenir
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yaptığı açıklamada, “Muhtemelen azınlık hükümeti kurulur ve belli bir süre sonra erken seçime gidilir. CHP, MHP ve HDP’nin bir arada olması zor. Şartlı destek veya koalisyon gibi olur. Yeni vekiller ve seçilenler halk adına sorumluluk alıyorlar. Sağduyuyla hareket etmeleri halkın beklentisidir.” yorumunu yaptı. Kibar, “Tabi ki tüketiciyle, halkımızla bu faturayı ödüyorlar. Sanayici, iş dünyası, yatırımcı potansiyel volatiliteden en fazla etkilenen kesimler olacak.” dedi.
Reform programı için önemli bir gelişme
Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın da şöyle konuştu: “Demokrasi kazandı. Buradan çıkan koalisyona herkesin saygı duyması lazım. Ortaya çıkacak koalisyon ülkenin reform programının hayata geçirilmesi açısından son derece önemli. Seçim sonuçlarını tüm liderlerin çok iyi değerlendirmesi lazım.”
Her kesim temsil ediliyor
Mudo Onursal Başkanı Mustafa Taviloğlu, seçim sonucunda Meclis’e 4 partinin girdiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Her kesimin temsil edilmesinden, Kürtlerin de temsil edilmesinden memnunum. Halk, kamuoyu tercihini belli etti. İnşallah Türkiye bu sonuçtan hayırlı çıkar. Türk halkı, Anadolu halkı sağduyuludur. Barış ve huzur istiyor memleket. Bundan sonra da huzur için, kalkınma için çalışmalı herkes.”
İstikrar devam etmeli
Uğur Dumankaya: “Türkiye demokrasisi açısından barış ve uzlaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Sonuçların ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını istiyoruz. Bir azınlık hükümeti veya koalisyon olup olmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Hükümetin bir an önce kurulup, ekonomi özellikli bir modelin belirlenip hareket edilmesi gerekiyor. Hem siyasi, hem de ekonomik istikrarın devam etmesini son derece önemsiyoruz.” dedi.
Gerekli mesajlar alınırsa ekonomi için artı olur
TUROFED Başkanı Osman Ayık: “Türkiye demokratik bir seçim yaptı. Siyasilerin çıkan sonucu iyi değerlendirmesi gerekir. Türkiye çevresindeki ülkelerden çok farklı olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu turizm açısından da yurtdışına güzel mesaj olacak. Siyasi aktörlerin bu sonucu sindirmesi gerekiyor. Gerekli mesajlar alınırsa ekonomi içinde bir artı olur tabii.”
İstikrarı zedeleyecek sonuç düşündürücü
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca: “Genel seçimlerin olaysız ve sükûnet içinde geçmesi demokrasimiz açısından memnuniyet verici. Seçmenin iktidar partisine uyarı vermek istemiş olabileceğini anlamak zor olmasa gerek. Bir çok açıdan 13 yıllık bir iktidar döneminin yığınla birikintileri olduğu aşikâr. Ancak, sınır biraz aşmış ve tek başına iktidar imkânını iktidarın elinden almış olması ülke açısından macera anlamına gelebilecek bir dönemin başlangıcı olarak karşılanmalı. Seçmenin, Güneydoğu’da kimlik meselesi dışında hiç bir değere iltifat etmemiş olmasını ideolojik temelli bir örgüt yapısıyla anlamak mümkün olabilir. Yani bölge seçmeni ne ekonomiyi hesaplamış, ne diğer dengeleri düşünmüş. Sadece kimlik meselesini önemsemiş ve kendine sunulan etnik söylemi kabullenmiş. Solu temsil eden partinin varlık getirememiş olması oraya dönük beklentilerin bittiğini gösteriyor. İktidar partisinin hala iktidar için hemen sınırın altında kalmış olması, ümitlerin onda olduğunu gösteriyor ama çözüm için sıkıntılı bir tablonun olması milletimiz için belirsiz satılabilen bir dönemin başladığı anlamına geliyor. Sonuç itibariyle istikrarı zedeleyecek bir sonuç bizim için fevkalade düşündürücü. Başlayan büyük projelerin aksaması ülkemize ciddi zarar verir. Dileğimiz odur ki, ilgililer duyarlı ve dikkatli bir hassasiyetle ortak noktalar bulur ve onun üzerinde bir kısım ittifaklar oluşturularak sağlıklı bir hükümet kurar. Böylece büyük bir maliyet millete ulaşmadan önlenir.”
Netice piyasalarda kırılmaya neden olmaz
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat: “AKP ve MHP’nin bir koalisyon hükümeti kurulabileceğini öngörüyorum. Ancak seçim sonuçları piyasada büyük bir kırılmaya neden olmaz. Sadece ufak hareketlenmeler olabilir, sıkıntı yaratacağını sanmıyorum. İş dünyası erken seçime sıcak bakmaz. Bu durum ekonomiyi aksatabilir. Seçim sonuçları hayırlı olsun.”