Uzaktan çalışma modeli neden çocukları olumsuz etkiliyor?
Uzaktan çalışma bu zamana kadar birçok yönüyle ele alındı. Çalışanların iş yaşam dengesi, mutluluğu ve konforu, öte yandan yöneticilerin yeni bir düzende performans denetlemesini nasıl yapması gerektiği ve verimi artırmanın formülleri… Fakat uzaktan çalışan ebeveynler için ele alınması gereken yeni bir konu var; ebeveynlerini sürekli çalışırken gören çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Uzmanlar bu durumun olumsuz bazı sonuçları olabileceği gibi gizli iyi sonuçları da olabileceğini belirtiyor.
Uzaktan çalışma modeliyle birlikte çocuklar işle ilgili konulara daha çok maruz kalıyor. Uzmanlar bunun hem çocuk gelişimi hem de işin ebeveynin hayatındaki rolünün konumlandırılması noktasında bazı olumsuz yanları olabileceği konusunda uyarıyor.
Önceliğiniz çalışmak
Son yıllarda yapılan araştırmalar, ebeveynlerin iş konusundaki tutum ve davranışlarının çocukları etkileyebileceğini gösteriyor.
ESSEC Business School’da doçent olan Loana Lupu, 2017 yılında, ebeveynlerin çalışma alışkanlıklarının çocukları nasıl etkilediğini araştırdı. Lupu, Londra’daki en iyi hukuk firmalarının çalışanlarına baktığında, önemli sayıda işçinin ebeveynlerinin modellerini taklit ettiğini gördü. Örneğin, ebeveynleri uzun saatler boyunca çalışan kişilerin, bilinçli veya bilinçsiz olarak çalışma hayatına başladığında bunu tekrarlama olasılığı artıyor.
Pennsylvania Üniversitesi’ndeki Wharton Okulu’nda profesör olan Stewart Friedman‘ın araştırması da babaları psikolojik olarak kariyerleriyle çok meşgul olan çocukların genellikle duygusal olarak acı çektiklerini gösterdi. Ayrıca, babaların bölünmüş dikkatlerinin çocuklar üzerinde duygusal ve hatta fiziksel olarak olumsuz etkileri olduğu dikkat çekti. Bu çalışmalar, pandemi öncesinde, ebeveynler genellikle ofisteyken yürütüldü. Artık uzaktan çalışma modelinde çocukların ebeveynlerinin iş hayatına daha fazla maruz kalmasıyla birlikte, her iki araştırmacı da olumsuz etkilerin yoğunlaşabileceğine inanıyor.
Çocuklar ebeveynlerini çalışırken gördüklerinde, daha önemli insanlarla başka işler yaptıklarına inanabilirler. Friedman, “En değerli varlığınızı, yani dikkatinizi alıyorsunuz ve dünyanın en önemli insanından başkasına yönlendiriyorsunuz… Onlar bunu hissediyorlar” diyor.
Connecticut Üniversitesi’nde İnsan Gelişimi ve Aile Bilimleri Profesörü olan Sara Harkness, iş yaşam dengesi arasındaki sınırların giderek bulanıklaşmasının “kaotik” olabileceğini ve hatta ebeveynler için olduğu kadar çocuklar için de stresli bir hale geldiğini ekliyor.
Friedman ayrıca “sıçrama” etkisine dikkat çekiyor. Ebeveynlerin işle ilgili yaşadıkları stresli durumlara olumsuz tepkiler vermesi durumunda çocukların kendilerini sıkıntının kaynağı olarak hissetmesi şeklinde tanımlıyor bu etkiyi.
Uzaktan çalışmanın olumlu yanları…
Bununla birlikte, çocukların önünde çalışmak tamamen olumsuz değil. Uzmanlar evden çalışmak durumunda olan ebeveynlerin bazı davranışlarının çocuklar üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğine de dikkat çekiyor.
Çocukların ebeveynlerinin işiyle ilgili olumlu duygu ve diyaloglara şahit olması ya da ebeveynlerinin özel yeteneklerini ve tutkularını iyilik yapmak için kullandıklarını görmesi olumlu duygular geliştirmelerine yardımcı olabilir.
New York’taki Sarah Lawrence College Öğretim Üyesi Kim Ferguson, “Çocukların orada olmaları ve ebeveynlerinin işlerine değer ve bağlılık gösterdiklerini görmeleri çok değerli ve önemli olabilir” diyor. Sarah Lawrence Koleji Çocuk Gelişimi Enstitüsü Müdürü Tricia Hanley de bir çocuğun ebeveyninin pozitif iş ahlakını gözlemlemesinin yaşamının birçok aşamasında güçlü bir karşılığı olabileceğini ekliyor.
Sağlıklı sınırlar çizmek gerek
Lupu, uzaktan çalışmayla birlikte çocuklar üzerinde olumsuz bir etki oluşturmamak adına mümkünse, iş için fiziksel bir alan belirlenmesini tavsiye ediyor. Çocukların zihninde “Anne oradayken müsait değil, orası annenin çalıştığı bir yer” olarak kodlanacak olan bu alanın önemli olduğunu belirtiyor Lupu.
Ek olarak, Friedman, Lupu, Ferguson ve Hanley, ebeveynlerin iş yaşamları konusunda çocuklarıyla açık iletişim kurmalarının önemli olduğunu belirtiyorlar.
Kaynak: BBC News