“Ormanları seviyorsanız Nutella yemeyi bırakın!”
Bu sözler Fransa Ekoloji Bakanı Segolene Royal’e ait. Fransız bakan, önceki gün küresel ısınmaya yol açtığı gerekçesiyle Nutella yenmemesi konusunda tavsiyelerde bulununca Nutella’nın üreticisi Ferrero’yu ve İtalyanları kızdırdı.
Fransa’nın Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Segolene Royal, Fransız Canal+ televizyonuna verdiği röportajda Nutella’nın içeriğindeki palmiye yağının üretilmesi için ormanların yok edildiğine dikkat çekerek “Ormanların yok edilmesinin sonuçlarından biri de küresel ısınma. Örneğin Nutella yemeyi bırakmalıyız çünkü palmiye yağından yapılıyor” dedi. Bu cümleye karşı “Ama Nutella lezzetli” diyen sunucuya “Evet ama iyi değil çünkü palmiye yağı, ağaçların yerini alıyor ve önemli zarara yol açıyor. Başka hammaddeler kullanmalılar” diye devam etti.
Fransa Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Segolene Royal’ın yaptığı açıklama sonrası internette ve sosyal medyada sesler yükselirken, çoğu internet sitesinde palmiye yağıyla ilgili çeşitle yazılar ortaya çıkmaya başladı.
İtalya Çevrecilik Bakanı Luca Galletti, Fransız bakanın yaptığı açıklama sonrasında Nutella’yı savunmaya geçerken, bu akşam yemekte ekmek ve Nutella var dedi.
Bir diğer İtalyan politikacı Michele Anzaldi ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, Royal’ın özür dilemesi gerektiğini ve Fransa’nın, İtalyan gururu Ferrero hakkında yakışıksız bir açıklamada bulunduğunu söyledi.
Grave e brutto scivolone della Francia sull’eccellenza italiana. Segolene Royal si scusi. Bastava andare sul sito: http://t.co/rnNAJykmiD
— Michele Anzaldi (@Michele_Anzaldi) 16 Haziran 2015
Ortamın gerilmesi sonrasında ise Royal twitter’dan ‘binlerce kez özür’ diledi ve markanın sadece palmiye yağı üretmeye onaylı ve ormanların yeniden kazandırılmasına destek olan firmalarla çalıştığı garantisini aldığını söyledi.
Mille excuses pour la polémique sur le #Nutella. D’accord pour mettre en valeur les progrès.
— Ségolène Royal (@RoyalSegolene) 17 Haziran 2015
Ferrero, Royal’in yaptığı açıklamalar sonrasında direkt bir cevap vermekten kaçınırken sonraki gün bir bildiri yayınlayarak yıllık palmiye yağı kullanımlarını açıkladı. Bu açıklamaya göre Nutella yılda 170 bin ton palmiye yağı kullanırken bunun, dünya palmiye yağı üretiminin yalnızca yüzde 0.3’üne denk geldiğini belirtti. Dünyada yıllık 60 milyon ton palmiye yağı üretiliyor.
Öte yandan tartışmaya dünyanın en büyük çevreci gruplarından Greenpeace de katıldı. Greenpeace’e göre Nutella yemekte bir sorun yok. Ferrero’ya yapılan boykot çağrılarının ormanların yok edilmesini durdurmayacağını söyleyen Greenpeace yetkilileri, Ferrero’nun aynı zamanda palmiye yağı inovasyon oluşumuna da dahil olduğunu ve ormanları koruyarak üretimi yapılabilecek çalışmalara katkıda bulunduğunu belirtti.
#NutellaGate & the trade in deforestation. Why a boycott is not the answer you thought it was http://t.co/8VxkAV6C4h pic.twitter.com/ICCyPjPeSj
— Greenpeace (@Greenpeace) 19 Haziran 2015
Dünyanın en büyük palmiye yağı üreticileri konumunda bulunan Endonezya ve Malezya’da 1990-2010 yılları arasında 3.5 milyon hektar ormanlık alan, palmiye yağı üretimi için yok edilmişti.
Twitter’da da hashtag’lerle gündem yaratan Nutella tartışması, herkesin boykot çağrısı yapması şeklinde devam ederken, Greenpeace’in açıklamalarının yeterli olmadığı görülüyor.
Would you give up #Nutella to save a #rainforest? https://t.co/hge5e4fCsc #NutellaGate #PalmOil pic.twitter.com/2pzHrwuSG8
— The LIP TV (@theliptv) 17 Haziran 2015
Europe may be saved after all. @RoyalSegolene has apologized. #Nutellagate #Italy #PalmOil via @achrisafis https://t.co/KnFboQ5eLj
— Steph Kirchgaessner (@skirchy) 17 Haziran 2015
Stop eating #Nutella and save the forests, urges French #ecology minister #environment #Nutellagate #NutellaAddict http://t.co/dzJI8xuIfi
— Alex Paulikevitch (@A_Paulikevitch) 17 Haziran 2015