Henkel, Keşif Dünyası ile çocukları merak etmeye çağırıyor
Geçtiğimiz birkaç yıldır bir marka veya kurumun B2B veya B2C sektörde faaliyet göstermesi fark etmeksizin, müşterisinin ve genel tüketicinin gözündeki değeri, sunduğu hizmetin veya ürün gamının kalitesi ve fiyatının yanı sıra gerçekleştirdiği kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle belirleniyor. Bu değişimin ışığında kurumlar cansiperane bir şekilde sosyal sorumluluk çalışmalarına öncelik verirken KSS’leri üretmeyi ve hayata geçirmeyi kurum kültürünün bir parçası haline getirenlerin itibarı artıyor, müşterinin kalbini kazanıyor. KSS kültürünü sistematik bir hale getirerek etkin projelere imza atan bir kurum da Henkel. Türk Henkel Kurumsal İletişim Müdürü Öznur Çatı ile çocukları soru sormaya cesaretlendiren Keşif Dünyası projesini, geldiği noktayı ve hedeflerini konuştuk.
Şirket olarak KSS projelerine genel bakış açınız nedir?
Kurumsal sosyal sorumluluk, Henkel’in tarihinde köklü bir yere sahip. Henkel olarak sosyal sorumluluk konusunda öncü kimliğimizi sürdürmeyi öncelikli misyonlarımızdan biri kabul ediyor, topluma değer katan projeleri hayata geçirmeyi önceliklendiriyoruz. Bunlardan ilki; çalışan ve emeklilerimizin gönüllülüğe dayalı çalışmalarını desteklediğimiz “Kurumsal Gönüllülük Programı”mız. n desteği veriliyor. İkincisi; kurum ve ürün markalarının katılımı ile yapılan projeler. Üçüncüsü de doğal afetler meydana geldiğinde Fritz Henkel Vakfı tarafından sunulan yardımlar.
Türk Henkel Kurumsal İletişim Müdürü Öznur Çatı
Çamaşır ve Ev Bakım, Beauty Care ve Yapıştırıcı Teknolojileri gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir şirket olarak; çeşitli dönemlerde eğitim, bilim, spor, sağlık, çevre koruma, sanat ve kültür gibi çok çeşitli alanlarda kurumsal sosyal sorumluluk projelerine imza atıyoruz.
Keşif Dünyası projesinden bahsedebilir misiniz?
140 yılı aşkın tarihi boyunca Henkel hep gelişim sağlamak, marka ve teknolojilerini daha da mükemmelleştirmek, yenilikçi ürünlerle tüketicilere daima daha iyisini sunmak için çalıştı. İnovasyonlara bu kadar önem veren bir firma olarak, çocukların içindeki kâşifi erken yaşlarda ortaya çıkarmak için Keşif Dünyası girişimini hayata geçirdik.
Keşif Dünyası’nın konsepti ve programı, 2011 yılında Henkel uzmanlarının desteğiyle Ruhr Üniversitesi Bochum’da Kimya Eğitim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Katrin Sommer önderliğinde geliştirildi. Keşif Dünyası’nda kullanılan deney malzemeleri ve çalışma kitapçıkları tamamen çocuklara özel olarak, uzmanlar tarafından hazırlandı. Eğitim materyalleri içinde çizgi filmler, boyama sayfaları, deney malzemeleri vb. pek çok materyal bulunuyor. Keşif Dünyası projesi, özetle çocuklara bilimi sevdirecek ücretsiz bilim atölyelerini ve sürdürülebilirlik eğitimlerini kapsıyor.
Keşif Dünyası projesini, Almanya ve Rusya’dan sonra uygulayan üçüncü ülkeyiz. Projeyi 2015 yılından bu yana Türkiye’de Yaratıcı Çocuklar Derneği iş birliği ile gerçekleştiriyoruz. Keşif Dünyası projesi kapsamında Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin uzman eğitimcileri, yüz yüze eğitim döneminde devlet okullarına giderek öğrencilere ücretsiz bilim atölyeleri gerçekleştiriyor ve sürdürülebilirlik eğitimi veriyor. Keşif Dünyası’nın ülkemizdeki ilk merkezini ise eğitimde fırsat eşitliği yararına projeyi geliştirmek üzere 2018 yılında Darüşşafaka Maslak kampüsünde açtık. Darüşşafaka öğrencileri buradaki laboratuvarda hem Keşif Dünyası programına katılabiliyor hem de burayı kimya laboratuvarı olarak kendi derslerinde kullanabiliyor. Pandeminin yüz yüze eğitimi olanaksız hale getirdiği 2020 – 2021 eğitim döneminden itibaren de “Keşif Dünyası”nı ayrıca uzaktan eğitim modeli ile çocuklarla buluşturarak kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz.
Keşif Dünyası neden farklı?
Keşif Dünyası’nın sırrı, eğitim metodolojisinde yatıyor. Çünkü atölye çalışmalarında çocuklara bir şey anlatmak yerine, uygulamalı bilim atölyeleri ile onların deneyerek keşfetmeleri sağlanıyor. Bilim ve keşfetmek, merak ve soru sormakla başlıyor. Çocuklar, küçük yaşlarda hayatı algılamaya çalışırken büyük bir merak içinde pek çok soru soruyorlar ve ne oluyorsa sonradan soru sormayı unutuyorlar. Soru sormak, sonrasında sorularına cevap aramaya çalışmak, bazen doğru bazen yanlış yapabilmek bilim için önemli. Merak, soru sorma cesaretine sahip olmak ve öğrenirken eğlenmek Keşif Dünyası’nın temelini oluşturuyor.
Keşif Dünyası’nda yüz yüze gerçekleştirilen atölye çalışmalarına 8-10 yaş arasındaki çocuklar katılıyor. Çocuklar, okullardaki ücretsiz bilim atölyelerinde yapıştırma, yıkama, temizleme ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere çeşitli konularda deneyler gerçekleştiriyorlar. Deneylerde araştırmalarını su, limon, yumurta kabuğu gibi doğal malzemeler üzerinde yapıyorlar. Ayrıca birbirinden eğlenceli deneyler yaparlarken bolca soru soruyorlar, sorularının yanıtını bulabilmek için çeşitli yollardan deneylerini gerçekleştiriyor, bazen korkmadan hata yapıyor, sonra yeni baştan çözüm yolunu bulabilmek için bir kâşif hissiyle çalışıyorlar. Gözlem yapıyor, tahmin yürütüyor, gözlemlerini bir kâşif gibi kaydediyorlar ve en sonunda bir sonuca varıyorlar. Sorularına yanıt bulmak için farklı yollar deniyorlar. Bu da gözlem yapma, ölçme, önceden tahmin etme, verileri yorumlama, bu verilerden bir sonuç çıkarma ve bir karara varma gibi becerilerine katkıda bulunuyor. Yani aslında birer araştırmacı gibi çalışıyorlar. Programın sonunda da mucit sertifikalarını alıyorlar. “Keşif Dünyası” projesinde, yarınlara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için çocuklara özellikle doğa sevgisi ve sürdürülebilirlik bilinci kazandırılmaya büyük önem veriliyor.
Evde Keşif Dünyası videolarımızda ise çocuklar deneylerimizi, evlerinde kolayca bulabilecekleri malzemelerle, profesyonel laboratuvar gereçlerine ihtiyaç duymadan ve ebeveynlerinin gözetiminde gerçekleştiriyorlar. Online atölyelerimizde de öğrenciler, öğretmenleri ile birlikte ekran karşısına geçiyor ve uzmanımızın gerçekleştirdiği deneyleri beraberce izleyerek, hep birlikte tamamlıyorlar.
Türkiye’nin, Henkel’in Keşif Dünyası projesini Almanya ve Rusya’dan sonra uygulayan üçüncü ülke olduğunu söylediniz. Proje başka hangi ülkelerde uygulanıyor?
Evet, Almanya ve Rusya’dan sonra Keşif Dünyası projesini gerçekleştiren üçüncü ülkeyiz. Proje kapsamında Türkiye’de bugüne dek gerek yüz yüze gerekse online eğitimlerle
33 binin üzerinde çocuğumuza ulaştık. Program bugün ülkemizin yanı sıra; Almanya, Arjantin, Brezilya, Şili, Hindistan, İtalya, Meksika, Polonya, Rusya, Güney Kore, Guatemala, Venezuela, Kosta Rika, Kolombiya, Nijerya, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de uygulanıyor. Proje, global ölçekte gerçekleştirilmeye başlandığı 2011 yılından günümüze, uygulandığı ülkelerde toplam 81 bin çocuğu bilimle tanıştırmayı başardı.
Pandemi sürecinde projeyi çocuklarla buluşturmak için ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz?
Keşif Dünyası’nın, pandemi sürecinde de kesintisiz sürdürülebilmesi amacıyla 12 farklı deney videosu için çekimler gerçekleştirdik. Böylece projenin, birbirinden keyifli ve eğitici deneylerden oluşan “Evde Keşif Dünyası” videolarıyla dijital platformdan ekranlara konuk olmasını sağladık. Şimdi tüm çocuklar, YouTube’ta bulunan Henkel kanalında “Keşif Dünyası” yazarak “Keşif Dünyası” videolarını izleyebiliyor. Minikler, evlerindeki basit malzemeleri kullanarak eğlenceli deneyler yapıyor, hem öğreniyor hem eğleniyor.
Pandemi döneminde Keşif Dünyası’nın web sitesini de yeniledik. Sitemiz böylece birbirinden eğlenceli deneylerle çok daha kapsamlı ve interaktif bir içeriğe sahip oldu. Youtube’daki “Evde Keşif Dünyası” deney videolarına da şimdi siteden sadece bir tıkla ulaşılabiliyor. Sitemizi, ayrıca öğretmenlerin de kaynak olarak kullanabilecekleri bir niteliğe kavuşturduk. Bu süreçte “Evde Keşif Dünyası” deney videolarından veli ve öğretmenlerin de haberdar olabilmesi için Facebook ve Instagram reklamları ile tanıtımlar gerçekleştirdik.
Ayrıca Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin uzman eğitimcileri, dileyen okulların öğrencileri için online Keşif Dünyası bilim atölyeleri düzenleyerek çocukların eğitimine katkı sağlıyor. Geçen sene uzaktan eğitim döneminde başlattığımız online eğitim sistemlerinde bilim atölyeleri ile şimdiye kadar 9 binden fazla öğrenciye ulaştık. Bununla birlikte az önce de ifade ettiğim gibi 2015 yılından bugüne gerçekleştirdiğimiz tüm yüz yüze ve online bilim atölyelerimiz ile Keşif Dünyası projemizi 33 binden fazla çocuğumuzla buluşturduk.
Keşif Dünyası’nın online bilim atölyelerine nasıl katılım sağlanıyor?
Atölyelerimiz ülkemizin her noktasındaki okulların başvurularına açık. Katılmak isteyen okulların [email protected] adresinden randevu almaları yeterli oluyor. Böylece tüm okullar ve öğrenciler, Keşif Dünyası bilim atölyelerinden ücretsiz şekilde yararlanabiliyor. Online bilim atölyelerimizle ülkemizin her köşesinde eğitim gören çocuklarımızı, içlerindeki dâhiyi keşfetmeye bekliyoruz. Atölyelerimiz son derece keyifli geçiyor. Küçükler, deneylerimizde suyun ilginç özelliklerini keşfediyor, patatesten nişasta elde etmeyi, nişastadan suda çözünebilir folyo ya da yapıştırıcı yapmayı öğreniyor. Böylece içlerindeki meraklı kâşif harekete geçmiş oluyor. Biz de tüm okullarımızı ve öğretmenlerimizi randevu alarak, öğrencileri ile birlikte Keşif Dünyası atölyelerine katılmaya davet ediyoruz.
Henkel’in bu alanda önümüzdeki döneme yönelik projeleri neler?
Hedeflerimizi şirketimizin stratejisinden hareketle belirliyoruz. Projelerimizi bu stratejiye bakarak çiziyoruz. Hedefimiz; stratejik proseslerimizi ve projelerimizi iletişim bağlamında hayata geçirerek değer yaratmak, Henkel’e ve topluma katkı sağlayan projeler geliştirmeye devam etmek olacak.
Keşif Dünyası, 2019 yılında Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından gerçekleştirilen 11’inci Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödüllerinin Nitelikli Eğitim Kategorisi’nde Altın Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Projemiz, “Evde Keşif Dünyası” deney videolarıyla 2021 yılında da yine aynı kategoride Gümüş Başarı Ödülü almaya hak kazandı. Elbette tüm bu ödüller de daha fazlasını gerçekleştirmek ve başarmak konusundaki kararlılığımızı güçlendiriyor, enerjimizi ve motivasyonumuzu tazeliyor. Biz de öncelikli olarak Keşif Dünyası girişimini daha da genişletmek, online bilim atölyelerimiz ile Türkiye’nin her yanındaki çocuklara bilimi sevdirmek ve onları da Keşif Dünyası’nın yolculuğuna dahil etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.