2 kişiden 1’i “Boykot restoranlardaki fiyat artışını durdurur” diyor!
Restoran ve kafelerdeki fiyat artışlarına tepki gösteren vatandaşlar geride bıraktığımız hafta sonunda gerçekleştirmek üzere sosyal medyada dışarıda yiyip içmeme kararı alarak boykot çağrısında bulunmuşlardı. Sosyal medyada hayli ses getiren çağrı restoran ve kafelerdeki fiyatların da basında daha yüksek sesle değerlendirilmesinin önünü açmış oldu. Peki bu boykot çağrısı toplumun genel fikrini yansıtıyor mu? Dışarıda yeme içme alışkanlıkları geçtiğimiz yıla göre nasıl değişti? Hepsi ve daha fazlasının yanıtları Areda Piar’ın gerçekleştirdiği “Kafe ve Restoran Fiyatları Algı Araştırması“ndan geliyor…
Toplum, restoranlarda çay / kahve içip sosyalleşiyor
Araştırma sonuçlarına göre toplumun 23,8’i dışarıda kafe veya restoranlara gidip yeme içmeyi bir sosyalleşme aracı olarak görürken, yüzde 21,8’i keyifli vakit geçirdikleri bir zaman dilimi olarak değerlendiriyor.
Çalışma hayatına katılımın artmasıyla birlikte evde geçirilen sürenin azalmasına karşı dışarıda yeme-içme tüketimi pratik bir çözüm olarak görülebiliyor. Araştırma sonuçları da bu durumu destekler nitelikte. Toplumun yüzde 17’si dışarıda yeme – içmeyi bir kolaylık; yüzde 14,3’ü ise zorunluluk olarak görüyor.
Dışarıda yeme içmeyi sosyalleşme, keyif alma, yeni lezzet ve mekanlar keşfetme aracı olarak gören katılımcılar, restoran veya kafelere ağırlıklı olarak çay, kahve veya meşrubat gibi içecekler içmeye gidiyor ve bu oran yüzde 61,5 olarak karşımıza çıkıyor.
Ayrıca yüzde 49,4’ü akşam yemeğine, yüzde 32’si öğle yemeğine, yüzde 21,4’ü kahvaltıya ve yüzde 12’si alkollü içecekler tüketmek için kafe ve restoranlara gitmeyi tercih ediyor.
10 kişiden 9’u kafe ve restoranların fiyatları çok yüksek diyor
Katılımcıların yüzde 88,3’ü kafe ve restoran fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirtiyor.
Fiyatları yüksek bulanlar detaylandırıldığında ise yüzde 44,8’i fiyatları çok yüksek, yüzde 43,5’i fiyatların sunulan hizmete oranla oldukça yüksek olduğunu ifade ediyor.
Fiyatların makul olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6,1; bu konu hakkında fikri olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 5,5 olarak karşımıza çıkıyor.
Hesap masaya gelince pişmanlık duygusu artıyor
Araştırmada, kafe ve restoran fiyatlarının artmasına bağlı olarak, dışarıda yeme içme oranlarının da azaldığı görülüyor. Katılımcıların yüzde 66,2’si, geçen yıla göre dışarıda yeme-içme anlamında daha az tüketime sahip olduğunu belirtirken yüzde 30,9’u ise geçen yıla oranla benzer sıklıkta dışarıda tüketim yaptığını söylüyor. Geçen yıla göre daha sık dışarıda yemek yediğini belirtenler ise yüzde 2,9 olarak araştırmaya yansıyor.
Son bir ayda, restoranda bir kişi için tek seferde en yüksek ödenen fiyat ortalamasının 553,5 TL olduğu görülüyor.
Katılımcılara hesabı ödedikten sonra yaşadıkları hissin ne olduğu sorulduğunda ise yüzde 33’ü pişmanlık duygusu, yüzde 11,2’si endişe, yüzde 3,2’si memnuniyet, yüzde 2,3’ü mutluluk, yüzde 2’si hafiflik ve yüzde 1,9’u da tatmin duygusu yaşadığını belirtiyor. Ayrıca yüzde 46,4’ü bu konuyla ilgili özel bir his yaşamadığını ifade ediyor.
Enflasyon bahane mi?
Araştırmaya katılanların yüzde 82,1’i, kafe ve restoran işletmecilerinin enflasyonu bahane ederek fiyat yükselttiklerini ve bunu fırsatçılığa çevirdiklerini düşünüyor. Yüzde 17,8’i ise bu fikri desteklemiyor.
Fiyat artışlarıyla ilgili özellikle sosyal medyada yayılan boykot çağrılarının çözüm olup olmadığı da araştırma soruları arasında yer alıyor. Buna göre katılımcıların yüzde 47,6’sı boykotun çözüm olabileceğini düşünürken yüzde 24,1’i kısmen işe yarayacağını ve yüzde 28,2’si ise boykotun bir karşılığı olmadığı görüşünde.
Araştırmanın Metodolojisi
Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı 22-25 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Piar’ın Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.