20 yıl içinde alışkanlıklarımızı değiştirecek teknoloji trendleri…
Gelecek trendlerini öngörmek her daim zorlu bir görev. Ancak mesele teknolojik olarak kanıtlanmış olmalarına rağmen yolu kültürel alışkanlıklar tarafından kesilen trendler olunca işler değişebiliyor. KOBİ’ler ve OBİ’ler için büyük fırsatlar yaratabilecek ve önümüzdeki 20 yıl içinde hayatımızın bir parçası olacak 4 megatrendi Inc.com derledi.
20 sene içinde otomobiller sürücülere ihtiyaç duymayacak
Geçtiğimiz yıl Boston merkezli düşünce kuruluşu Delphi elektrikle çalışan ve sürücüye ihtiyaç duymayan araçlarla ilgili bir rapor yayınladı. Rapora göre 2034 yılına kadar Amerika’daki otomobillerin sayısı 500 milyona çıkacak (günümüzden 250 milyon fazla). Bu senaryoda araştırmacıları şaşırtan ise 2034 ile 2050 arasında otomobil sayısının 50 milyona kadar gerileyeceği öngörüsü…
Bunun nedeni blockchain teknolojiler sayesinde AV’lerin (autonomous vehicles) günümüz araçlarının aksine günde ortalama 2 saat yol kat etmek yerine 20 saat boyunca yollarda olacak olması. Böylece şehirler park yeri olarak ayrılmış alanların yüzde 25’ini tekrar kazanacak. Her yıl 1 milyon 300 bin hayat kurtarılacak.
Kuantum bilgisayarlar günlük hayatın bir parçası olacak
Google mühendislerinin öngörülerine göre kuantum bilgisayarları artık bütün klasik bilgisayarların yetilerini aşabilecek duruma geldi. IBM de bu noktaya önümüzdeki üç sene içinde geleceğini tahmin ediyor.
Kuantum bilgisayarlar bütün klasik bilgisayarları saf dışı bırakmayacak ancak günlük hayatımızda bilgisayarları ve AI’ı nasıl kullandığımızı büyük ölçüde etkileyecek ve vazgeçilmezlerimizden biri olacak. Bu durum klasik bilgisayarların çözemediği problemleri artık çözebilmemizi sağlayacağı için bilim tarihinin en radikal değişimlerinden biri olacak. Kuantum bilgisayarları biyolojik dünyamızı taklit etmeye en çok yaklaşan icat olarak öne çıkıyor. Kuantum bilgisayarlar bu özellikleriyle hücresel organizmalardan insan biyolojisine, ilaç türevlerinden evrenin derinliklerine uzanan olayları simüle etmemizi sağlayacak.
Belgelenmemiş kimliklerin varlığı son bulacak
Gezegenimizdeki 7.5 milyar insanın yarısının belgelenmiş bir kimliği yok. Mülk sahibi olma, banka hesabı açma ve yasal kredi çekme haklarından yoksunlar. Bu durumun bir teknoloji sorunu olduğunu belirtmek alışılmamış olsa da aslında büyük bir kısmı teknolojiyle ilgili. Blockchain bu insanların ekonomik akıma ve demokratik sistemlere katılmalarını sağlarken her şeyden önemlisi bir kimlik sahibi olmalarına olanak tanıyacak. Kimliklerin belgelenme sorunlarını ortadan kaldırmak herkesin tüm bu haklardan yararlanması için atılabilecek en büyük adımlardan biri olarak öne çıkıyor.
“Özerk Akıllı Sağlık Servisleri” kişiselleştirmiş sağlık servislerine liderlik edecek.
Dünya nüfusu giderek yaşlanıyor. 1950’de her 65 yaşlı bireye 10 bebek düşerken bugünkü oran 3’te bire düştü. 2100’de ise bu oranın birde bir olacağı öngörülüyor. Bu oran diğer oranlar gibi sadece Amerika Birleşik Devletleri için değil, tüm dünya nüfusu için geçerli olacak. Bu durum sağlık hizmetlerini, özellikle genom tanılarını ve terapiyi direkt olarak etkileyecek. Bu konuda karşılaşılacak en önemli engel yaş ilerledikçe daha da karmaşık bir hal alan sağlık hizmetlerinin koordinasyonu olacak. AI merkezli sağlık teknolojileri, verilecek hizmetlerde koordinasyonun sağlanması için önemli bir rol oynayacak.
Kaynak: Inc.com