Yeni dönemde bizi neler bekliyor?
Pazarlama dünyası, 2023’te de dijital reklamcılığın etkileşim gücüyle şekillenmeye devam etti. Geçtiğimiz yılı genel anlamda değerlendirecek olursak, dijital kanalları kullanırken faydalanılan ve yılın öne çıkan dijital reklam mecrası Connected TV (İnternet Bağlantılı TV) oldu. Reklamverenler için akıllı televizyonlar üzerinden izleyicilere kişiselleştirilmiş ve aktif reklamlarla etkileşim fırsatı sunan İnternet Bağlantılı TV (CTV), kullanıcılar tarafından da olumlu tepkiler aldı. Öte yandan influencer pazarlaması, dijital ses ve perakende medya yatırımlarıyla oyun içi ve doğal reklamlar da markalar için yeni fırsatlar olarak karşımıza çıktı.
Dijital platformlarda geçirilen sürelerin her geçen gün artması, markaların tüketicilere ulaşmak için gelecek yıllarda da bu kanallara yatırım yapacaklarını gösteriyor. Türkiye’nin genç nüfusuyla dijital dünyaya daha hızlı adapte olduğu dikkate alındığında, Türkiye’deki dijital içerik tüketiminin ve dolayısıyla dijital reklam yatırımlarının gelişiminin umut verici olduğu söylenebilir. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin (ETBİS) yayınladığı 2023 yılı ilk 6 ay verileri de bunu kanıtlar nitelikte. Rapora göre ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 109,7 artarak 652,7 milyar TL olarak gerçekleşirken, e-ticaretin genel ticaretteki payı da 3 puan artışla yüzde 19,1 oldu.
Teknolojinin sınırsız imkanları, dijital pazarlama ve reklam alanında yeni ve etkin kanal kullanımlarıyla birlikte yepyeni fırsatları da beraberinde getiriyor. 2024 ve sonrası için bu anlamda önemli gördüğümüz, odağımıza aldığımız trendleri, yeni alan ve mecraları şu başlıklarda değerlendirebiliriz:
Ticarette 1. parti veri ve perakende medya
Dünya perakende sektöründe veri entegreli kanallar oldukça güçlü şekilde kullanılıyor. Üçüncü taraf çerezlerin kullanımının açık rızayla yapılması zorunluluğuyla birlikte bunu hedefleyen reklam kullanımları azalacak ve birinci parti verilerin kullanımı çok daha değerli olacak. Partner markaların veya satıcıların ürünlerini medya kanallarında perakende satın alma verisiyle entegre eden perakende medya bu anlamda daha da önemli hale gelecek. Ticarette 1. parti verinin kullanımıyla ilgili veri sahiplerinin daha geniş bir perspektifle değerlendirilmesine olanak sağlayacak.
İnternet bağlantılı TV (CTV)
TV içerikleri yeniden tanımlanıyor. İnternet üzerinden TV içeriklerinin tüketim oranı artıyor. İnternete bağlı cihazlar üzerinden yayın içeriklerine erişim sağlanabiliyor. Bu da teknolojiyi kullanarak kişiselleştirilmiş, tercihli reklam modellerini kullanma fırsatı ve TV içeriğinin internet üzerinden yapılan yayınlarına özel stratejilerle hareket edebilme imkanı sunuyor.
Dijital ses ve podcast
ABD’de dijital ses hizmetleri, reklam harcamalarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve bunun 2023’te 2 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de internet kullanıcıları günde ortalama 1 saat 37 dakika müzik, 49 dakika podcast dinliyor (Kaynak: Statista Ocak 2023). Podcastlerin popülaritesi arttıkça, reklamcılığın yanı sıra influencer pazarlaması da bu büyümeden payını almaya başladı.
Dijital açıkhava
Programatik satın almayla birlikte dijital açıkhava iletişimi hızla yaygınlaşıyor. Yatırımlarla birlikte dijital açıkhava envanterinin çeşitlenmesinin bu alanda büyümeye katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Oyun
Newzoo’un 2022 Küresel Oyun Pazarı Raporu’na göre 2020’de 2,9 milyar olan oyuncu sayısı 2025’e kadar 3,6 milyara ulaşacak. Gaming & Esports 2023 araştıması ise haftada ortalama oyun oynama süresinin 8 saat olduğuna işaret ediyor. Anzu ve Lumen tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma ise oyuncuların, diğer dijital kanallara kıyasla oyun içi reklamları iki kat daha uzun süre izlediğini ortaya koyuyor.
Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz Gamertising etkinliğinde de belirtildiği gibi oyun dünyası artık hacim olarak da film ve müzik sektörünü geçti ve “yeni Hollywood” olarak nitelendiriliyor.
Yapay Zeka ve ChatGPT
Yapay zeka pazarlama sektöründe uzun zamandır kullanılıyor. Veri analizi ve görüntü tanıma gibi süreçleri otomatikleştirmek, tüketici sezgilerini araştırmak, reklam gösterimini optimize etmek, kampanya etkinliğini değerlendirmek gibi pek çok reklam süreci algoritmalardan destek alınarak yürütülüyor. Yaratıcılıkta kullanılmasının reklamcılığa olumlu etkisi olduğunu düşündüğüm yapay zeka artık tasarım yapabiliyor, gelişmiş dil teknolojisiyle metin ve senaryo yazabiliyor, çok sayfalı literatürlerin karşılaştırmalı özetlerini çıkarabiliyor. Yaşanan bu gelişmelerin farkında olarak reklamcılığın özünü unutmadan işleri kolaylaştıracak ve daha verimli hale getirecek şekilde yapay zekadan yararlanmanın hem şirketlere hem de sektöre büyük katkısı olacaktır. Kısaca yapay zekanın, özellikle dijital reklamcılığa en net faydasının, daha kişiselleştirilmiş içeriğe sahip reklamların oluşturulmasında, daha doğru reklam hedeflemesinin yapılmasında ve bunlara bağlı olarak reklam yatırımlarının optimize edilmesi başlıklarında anlamlı faydalar sunduğunu düşünüyorum.
IAB olarak 2024’te de yeni fırsatları değerlendirerek, sektörümüzü daha da ileri taşımak üzere üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.