2024’te yapay zeka uygulamalarında geçirilen süre yüzde 300 arttı!
Sensor Tower‘ın hazırladığı State of Mobile raporuna göre, 2024 yılında tüketicilerin mobil uygulamalara yaptığı harcama 150 milyar dolara ulaşırken, yapay zeka uygulamalarında geçirilen süre üç katına çıktı.
Sensor Tower, 2025 yılına yönelik hazırladığı yıllık State of Mobile raporunu yayınladı. Rapor, 2024 yılında uygulama içi satın alımlar ve abonelikler için yapılan tüketici harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 13’lük bir artışla küresel çapta 150 milyar dolara ulaştığını gösteriyor.
Tüketiciler akıllı telefonlarında zaman geçirmeye devam ediyor ve geçtiğimiz yıl bu cihazlarda dünya çapında toplam 4,2 trilyon saat (bir önceki yıla göre yüzde 5,8’lik artış) geçirildi. Bununla birlikte uygulama indirmeleri yüzde 1’lik düşüşle 136 milyara geriledi.
Rapor ayrıca, oyun dışı uygulamalara yapılan tüketici harcamalarındaki son dört yıllık büyümenin, oyunları geride bıraktığını ve oyun dışı harcamaların 2024 yılında yaklaşık 14 milyar dolar arttığını gösteriyor (yıllık yüzde 25 büyüme). İnternet üzerinden film ve televizyon yayınları (11,9 milyar dolar) ve sosyal medya (11,7 milyar dolar), ciddi bir farkla 2024 yılında tüketici harcamaları açısından en önemli iki alt başlık oldu.
Chatbot’lar şov yaptı!
Öte yandan, 2024 yılında yapay zeka destekli chatbot’lar tam anlamıyla bir gövde gösterisi yaptı. Tüketiciler, üretken yapay zekaya olan ilginin artmasıyla birlikte ChatGPT, Google Gemini ve Doubao gibi uygulamalarda yaklaşık 1,1 milyar dolar (yıllık yüzde 200’lük artış) harcadı. Bu uygulamalar, bir yıl içinde tüketici harcamalarına göre ilk 10’a girebilecek bir hızda büyüdü. Character AI ve ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarında geçirilen süre neredeyse 7,7 milyar saati aştı ve yapay zeka ile ilgili uygulamalar 17 milyar kez indirilerek tüketicilerin yapay zeka özelliklerine yönelik artan iştahını gösterdi.
İlginç bir şekilde rapor, etkileşimin son zamanlardaki en yüksek seviyelerinden hafif bir gerileme yaşadığı streaming gibi uygulama kategorilerinde, tüketicinin dijital yorgunluk belirtilerine işaret etse de müşteri deneyimlerini geliştiren uygulamaların başarısını da vurguluyor. En hızlı büyüyen kategorilerin çoğunun başarısı, ya cihazlar arası bağlanma yeteneklerinden ya da müşteri deneyimlerinden kaynaklanıyor. Yiyecek ve içecek uygulamalarının indirilme sayısı (yıllık yüzde 8,5’lik artış) ve oturum sayısı da (yıllık yüzde 9,2’lik artış) hızla arttı.
Rapordan öne çıkan diğer başlıklar:
- Milyar dolarlık kulübün yeni üyeleri: Dört oyun ve bir uygulama: Last War, Whiteout Survival, Dungeon & Fighter, Brawl Stars ve WeTV, bir takvim yılında tüketici harcamaları 1 milyar doları aşan uygulamalar oldu.
- Yapay zeka işgali: ChatGPT 50 milyon (yıllık yüzde 500’lik artış) aylık aktif kullanıcıya Temu, Disney+ ve YouTube Music’ten daha hızlı ulaşmayı başardı.
- Uygulamalar finansal hizmetlerde kolaylık sunuyor: Dijital cüzdanların ve mobil bankacılığın popülerliği sayesinde finans uygulamaları, uygulamada geçirilen zaman açısından bir önceki yıla göre çift haneli büyümeyi sürdürdü ve 7,5 milyar indirmeye yaklaştı (bir önceki yıla göre yüzde 8’lik artış).
- Kripto para uygulamaları küresel çapta ilgi görüyor: Binance (6.) ve Tonkeeper (9.) 2024 yılı indirilme sayısı sıralamasında ilk 10 finans uygulaması arasında yer aldı.
- Çinli internet e-perakende şirketleri, perakendeyi küresel çapta güçlendiriyor: Temu ve SHEIN, perakende kategorisi uygulama indirme sıralamasında sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alarak Avrupa, Latin Amerika ve Asya’ya doğru genişlemeye devam ediyor.
- Streaming uygulaması pazarı doygunluğa ulaştı: Streaming mobil uygulamaları, uygulama içi gelir ve indirmelerde sürekli bir artış görse de kullanıcıların dijital yorgunluğu etkileşimin azalmasına neden oluyor. Geçiş maliyetlerinin olmaması, yeni ve küçük platformların sadakat ve abone büyümesini sağlamasını zorlaştırıyor.
Sensor Tower CEO’su ve Kurucu Ortağı Oliver Yeh rapor hakkında yaptığı değerlendirmelerde şu ifadeleri kullandı: “Uygulamalar, oyun harici alanlarda da tüketicilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Tüketiciler mobil cihazlarında daha fazla zaman geçirdikçe, uygulamalar üzerinden alışveriş yapma konusunda çok daha rahat hale geliyorlar. Uygulamalar da bu artan ilgiden faydalanabilmek adına para kazanma stratejilerini değiştirdi ve tüketicilerin dijital deneyimini kolaylaştırmak ve iyileştirmek için yenilikçi yollar geliştirdi. Geleceğe bakacak olursak, teknolojiyi günlük hayata sokmanın yeni ve yaratıcı yollarını bulan daha fazla uygulamanın yapay zekayı deneyeceğini düşünüyoruz.”
Cheetos, Dünya Yazı Günü’nü “diğer el” ile yazılan fontuyla kutluyor