45’ten sonra “ikinci kariyeri” yapmanın sırrı ne?
Son yazımızda, “merak etmeyin, çözüm önerimizle geleceğiz” demiştik. Hazırsak, arkamıza yaslanıp, telefonların sesini kısıp, sindire sindire yazının içine girmeye başlayalım...
Araştırmamız, 45+ yaş grubu kurumsal profesyonellerin bugünkü kurumsal deneyimlerine ve gelecek hayallerine dair önemli içgörüler sundu. Katılımcılar, hasat kariyerine geçişi geciktiren veya zorlaştıran etki ve tansiyonları dindirecek sosyal ve kurumsal desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti. Ayrıca, araştırmamıza katılanlar, hasat kariyerine geçiş için bu süreçte hangi yöne gideceklerini bilmenin ve kendilerini bu doğrultuda geliştirme fırsatı bulmanın önemine değindiler.
Bir katılımcı, “Aslına bakarsanız ikinci bir kariyerim de olmalı. Ama o ne olmalı, şimdi bilmiyorum. Şimdiden buna hazırlanmalıyım ki o dönem geldiğinde hazır olayım. Bunun için kendime eğitim anlamında yatırım yapmam, donanım kazanmam ya da yeni bilgiler edinmem gerekiyorsa, bu adımları atmalıyım. Ancak hangi yöne gideceğimi bilsem daha iyi olurdu” diyerek bu belirsizliğe cevap verebilecek destek çağrısında bulundu.
Bu boşluğu kim dolduracak?
45+’dan sonra atıl kalmamak için engellerin etrafından nasıl dönülecek? Hasata giden yolun engelleri, araştırmada çıkan hasat kodlarının bizzat kendisiyle aşılıyor:
- Olgunluk
Hasatta zamanlama çok önemlidir. Erken olursa ham, geç olursa hasat verimli olmaz. Bu da hasat kariyerinin olgunluk koduna karşılık geliyor. Yani hem kurumsal hem biyolojik yasta tam zamanında olma hali.
- Sürdürülebilirlik
İyi bir hasatın ikinci koşulu teknik olarak iyi uygulanması… Araştırma bağlamımızda buna sürdürülebilirlik dedik. Yani kişilerin şimdiye kadar edindikleri bilgi ve birikimi kullanabileceği, başkalarına aktarabileceği, yeni beceriler ekleyip onları kullandığı sürdürülebilir bir metot ve dönem.
- Kaynakların doğru kullanımı
Üçüncü koşul doğru ekipmanın kullanılması… Hasat kariyerinde biz buna kaynakların doğru kullanımı dedik. Yani zamanı, enerjiyi, parayı doğru yerlere kanalize etme, denge içinde kullanma… Bu kendin olma ve olabilme halini en çok destekleyen kriter.
- Dayanışma
4. kriter de hasatın bilgili bir iş gücüyle yapılması. Biz buna dayanışma adını koyduk çünkü görüştüğümüz kişiler hasat kariyerini tanımlarken asla yalnız olmak istemiyorlar; yoldaşlık, ortaklık, yetkinlerin birbirini tamamladığı; riskin ve işin paylaşıldığı bir dönem olması arzu ediliyor.
Tek başına düşünmekle olmaz. Yalnız insan merdivendir, hiçbir yere ulaşmayan. Yalnız başına, işin içinden çıkılmaz.
- Bereket
Ve son olarak da bizim kodlarımızda bereket var. İyi bir hasat zaten bereketi yüksek bir hasattır ve kişiler hasat kariyerini tanımlarken de fayda odaklı idi ve bunda da kişisel ve toplumsal fayda ön plandaydı.
Genwise’da biz bugüne kadar 100’e yakın genwise arkadaşla 7 kamp tamamladık. Şu anda 8. kampımız devam ediyor. Her kampta hala kurumsalda devam eden, çıkmaya hazırlanan veya kurumsala o ya da bu şekilde veda etmiş arkadaşlarla 3. çeyrek planlarını yapıyoruz. Ayrıca her kampta bize eşlik etmesi için iki 25 yaşlarında genç arkadaşı eşlikçi olarak kampımıza davet ediyoruz. Onlardan yeni trend, teknoloji ve yeni bakış açıları öğreniyoruz.
İşte nadas, işte hasat!
Tam da Barış Manço’nun “İşte hendek işte deve, ya atlarsın ya düşersin” şarkısının sözleri gibi. İşte biz düşmemek için en baştan başımıza gelebilecek tüm engelleri çalışıp ortadan kaldırmaya uğraşıyoruz. Ne yapmak istediğimiz, “benden ne olur”un cevabını, bizi ne durdurur, kimler bu yolculukta elimizi tutar…
42 soruluk rehberimizi tüm sorulara dikkatle cevaplayarak yanlış yollara çıkmadan yolu düzeltiyoruz.
Linkedin’deki profil resminizin altına arslanlar gibi yazan direktör veya genel müdür unvanını silip girişimci veya kendi işinin CEO’su yazmak kolay olmaz. Ama yazdığınız anda bir cesaret ve gurur geliyor. “Yaparım ben bunu” diyorsunuz, “neler neler yapmadım ki”.
Başka ülkelerde fabrikalar kurdunuz, yeni markalar yarattınız, bütçeler yetip çıkarttınız, batırdınız, işler satın aldınız. Binlerce insanı peşinize taktınız, niye olmasın?
Biz yapmazsak kim yapacak? Kim yanacak?
Üçüncü çeyrekte de üretmeye devam, buradan çıkış YOK!
O yüzden: 45’ten sonra “İkinci Kariyer” hazırlığı için, artık Genwise var…