“5 harf, 2 heceden oluşan kelimeyi dünyada herkes öğrenecek!”
Nazım Salur, “Bu 5 harften oluşan 2 hecelik kelimeyi tüm dünyaya duyuracağım” dediğinde sözünü ettiği o tek kelime Getir ve yıl 2015. Bugün küresel bir marka olma yolunda Türkiye’den çıkan Unicorn’ladan biri olan Getir farklı taleplere farklı çözümler üreten yeni paketleriyle ticareti büyütmeye devam ediyor.
Getir Kurumsal İletişim Direktörü Dilge Berktaş arıyor, “Küçük bir grupla (ki masa 12 kişilik) Refika‘nın Mutfağı‘nda, mahalle esnafından temin ettiği malzemelerle an zamanlı pişireceği yemekleri tatmak üzere toplanıyoruz. Gündemimiz iki yıl önce başlayan ve esnafı online ticarete ısındırmaya çalışan e-ticaret sürecini başlatmak ve bugün ciddi bir büyüklüğe ulaşan GetirÇarşı platformuna ilişkin kurumsal olarak ilk kez açıklamalarda bulunmak. Sizleri ayrıca toplantıya katılacak olan GetirÇarşı’nın CEO’su Elif Çar ile de tanıştırmak isteriz…”
Refika’yı bilhassa severim. Severim çünkü samimiyeti, zoru kolay yapan anlatımı ve bırakın kadınları erkeklere dahi “ben bunu yaparım” dedirterek harekete geçiren kolay reçetelerini aile boyu izlemişliğimiz var.
Refika’nın mahalle esnafını, daha da geniş haliyle Anadolu üreticisini kalkındırmak üzere yıllardır yaptığı özverili çalışmayı bilmeyenimiz yoktur. Refika, “Yemek düşünmeye başladığımızda beynimizdeki lezzet odakları uyarılıyor ve vücut buna refleks veriyor” diyecek kadar işine aşık. Haklı da! Bu karşı konulmaz davete, lezzeti arama içgüdümle köprü trafiğine meydan okuyarak yola çıkıyorum.
Kuzguncukta her katında mucizevi bir biçimde aklına düşen farklı ürünlerden benzersiz tarifleri reçetelendirdiği mutfakları, çekim ekipmanları, antika mutfak alet ve edevatlarıyla yüzlerce yıl sahibine hizmet vermiş tabak, çanak ve çatallarla kaşıklar var. Bir de geleceğe bu topraklarda yetişen ve pişen her türlü lezzetten oluşan kitaplar dolusu koca bir kütüphane.
Sadece açlığımızı değil, gözümüzü de doyuran bu özgün mekanda dostlarla geçirilen zamana paha biçilemeyeceğine bir kez daha kanaat getirdim.
Dijital ile tanışmanın önlenemez yükselişi
GetirYemek, GetirBüyük, GetirSu, GetirBiTaksi, Getirİş ve GetirAraç her birisi farklı bir hizmet ihtiyacını karşılıyor. GetirÇarşı ise küçük esnafı dijitalize ederek bir e-ticaret platformu oluşturuyor. GetirÇarşı CEO’su Elif Çar kuruluşundan bugüne Getir ile ilgili önemli dönemeçleri aktarıyor ve henüz iki yıllık olan ve çok taraflı fayda yaratan GetirÇarşı platformuna ilişkin rakamsal veriler paylaşıyor:
- GetirÇarşı Mayıs 2021’de kuruldu. GetirÇarşı’yı kurarken ana amacımız işletmelere dijital fırsat eşitliği yaratmaktı. Mahalle kültürünün vazgeçilmezi olan işletmelerin dijitalleşen dünyaya uyum sağlamalarına destek olma ve kazançlarını artırmalarına imkân tanıma hedefiyle hizmet vermeye başladık.
- GetirÇarşı ile işletmeler dijitalleşirken, Getir kullanıcıları semtlerindeki alıştıkları ve severek alışveriş yaptıkları işletmelerden, evlerinden çıkmalarına gerek kalmadan sipariş verebiliyor. Böylece dijitalleşerek işlerini büyütmek isteyen işletmeler, güvendikleri esnaflardan alışveriş yapmayı tercih eden Getir kullanıcılarıyla GetirÇarşı’da bir araya geliyor.
- GetirÇarşı’yla İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 29 şehirde hizmet veriyoruz.
- Şu anda GetirÇarşı sistemine kayıtlı 6000’i aşkın aktif işletme bulunuyor ve işletmelerden yoğun ilgi görüyor. Gelen başvurulara paralel olarak ekibini de büyütüyor.
- GetirÇarşı 19 farklı kategoride hizmet veriyor: Market, kasap, manav, şarküteri, kuru yemişçi, pet shop, çiçekçi, aktar, yufkacı, turşucu, elektronik, giyim, kozmetik, sağlık & kişisel bakım, çikolatacı & şekerlemeci, balıkçı ve kırtasiye…
- Kullanıcılarımızın siparişleri işletmelerin teslimat hizmetiyle ya da “Getir Getirsin” seçeneğiyle yaklaşık 30-45 dakikada kullanıcılara ulaşıyor. Servis hizmeti bulunan işletmeler “İşletme Getirsin” özelliğiyle teslimat yapabiliyor. Getir Getirsin seçeneğiyle esnafların iş potansiyelleri artarken, kullanıcılar istedikleri ürünlerin durumunu haritadan takip edebiliyor.
- GetirÇarşı’da GetirYemek’te olduğu gibi ilk günden itibaren işletmecilerimizin kazançları, ertesi gün hesaplarına yatıyor.