Alanya’da bir çılgın Türk!
Ekonomik anlamda ne zaman kârlı olur şimdiden söylemek mümkün değilse de söylenecek tek şey türkülerimize dize olan kahvenin Yemen’den değil yakın bir gelecekte Alanya’dan geleceğine olan inanç. Kurukahveci Mehmet Efendi bu inanca destek veriyor.
Gazipaşa’dayız kahve fideleri boy vermiş. Antalya’da kahve yetiştiriciliği fikri, fikrin gelişmesi ve sahiplenilmesi özel sektör – üniversite iş birliğinin bir sonucu. Yaşar Dağtekin bir genç mühendis olarak gittiği Almanya’dan, “doğduğum topraklara borcum var” diyerek geri dönmüş. Onunkisi toprağa sevdalanmak. Dört dönüm ile başladığı meyve bahçesi yirmi dönüme ulaşmış. İçinde tropikal meyveler ve elbette kahve ağaçlarıyla tarifsiz güzellikte.
Kahve ağacının bölge iklimine uygunluğunu test etmek için yapılan seranın ve bitkilerin bakımı Kurukahveci Mehmet Efendi’nin kurumsal desteğinde. İşin en ilginç yanı da Yaşar Dağtekin’in kendi sosyal medya hesaplarından yapageldiği bu çalışmaları paylaşmış olması ve bunu gören Mehmet ve Hatice Kurukahveci’nin bölgeye gelerek Dağtekin’in tutkulu heyecanından etkilenmesi. İlk beş fide ise Hatice Hanımdan. Şimdi yeşeren her kahve fidesinin atası da bu hediye ağaçlardan.
Gördüklerimiz umutvar olmamızı sağlıyor. Akademisyen Prof. Dr. Hamide Gübbük, gönüllü çiftçi yaşar Dağtekin ve Kurukahveci ailesi gibi tutkulu insanların sayısı artsın dileğiyle…
Türkiye’de kahve yetiştirme denemeleri…
- Türkiye’de ilk kahve yetiştiriciliği denemeleri 1940’lı yıllara kadar gidiyor. Kurukahveci Mehmet Efendi markasının ikinci kuşak temsilcisi Ahmet Kurukahveci’nin notlarında, kuzey rüzgarlarına kapalı olan Anamur ve civarının kahve yetiştirilmeye uygun olduğuna dair bilgiler var. Oğlu Mehmet Kurukahveci ise, 1980 yılında Anamur Bölgesine yaptığı ziyarette, tamamen kapalı sera ortamında denemeler yapıldığını belirtiyor.
- Ancak, bugüne kadar yapılan çalışmaların hepsi bireysel çabaya dayandığı için neticelendirilememiş. Markanın üçüncü kuşak temsilcisi Mehmet Kurukahveci, 2019 yılında Gazipaşa’da Yaşar Dağtekin’in çalışmalarını duyunca, çiftliği ziyaret ediyor ve projeye destek olma kararı alınıyor. Projeden tam verim almak 2023-2024 sezonunda mümkün olacak.
Kahvenin geleceği ortak akılla inşa ediliyor
Prof. Dr. Hamide Gübbük ise projeye olan inancını şöyle ifade ediyor; “Ziraat profesörüyüm, ağırlıklı olarak tropikal meyveler üzerine çalışıyorum. Şimdi kahveyi de işin içine aldık. Önceden benim de çok umudum yoktu ama sonuçlarını görünce bu işin olabileceğine inandık. Yaşar Bey’le kahve üretimi denemelerine başlamıştık. Sonra Mehmet Bey eşi ile ağaçları görmeye geldi. İlk numuneleri gönderdik. Markanın kalite ekibi inceledi, bazı geri bildirimlerde bulundu. Biz de bu bilgilere göre fermentasyon süreçlerini yeniden ele aldık. Yıkamasını, kurutmasını onların talimatlarına göre yaptık ve çıkan sonuç mükemmel oldu. İki yıl önce ilk hasadı yaptık, yaklaşık 50 ağaçtan 100 kiloya yakın kahve kirazı elde ettik.”
Alanya’da kahve üretiminin ilk kıvılcımlarını atan Artvinli Makine Mühendisi Yaşar Dağtekin, uzun bir süre Almanya’da yaşadıktan sonra tropikal iklimini sevdiği Kaledran bölgesine yerleşerek buradan 20 dönüm arsa alıyor ve ilk kahve fidanını 2019 yılında dikiyor. İşin içerisine Kurukahveci Mehmet Efendi de girince de kahve serası ortaya çıkıyor.
Bugün kahve denemeleri yapılmazsa, gelecekte tedarik zincirinde büyük sorunlarla karşı karşıya kalma ihtimalinin kuvvetleneceği konusunda uyarıyor Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurukahveci. Bu karmaşık sorunların çözümünün kolay olmayacağını belirten Kurukahveci, ancak birlikte düşünerek ve hareket ederek ortak doğrular bulunabileceğini vurguluyor ve kahvenin sürdürülebilirliği için ortak akıl ile çözümler üretmek için çalışmaya devam edeceklerini taahhüt ediyor.
Sanata, sese, söyleme toplumsal hafızamız diyerek sahip çıkıyoruz…