Fast food markaları hangi kriterlerden puan kazanıyor?
Fast food markasını tercih ederken kuşaklar pek çok faktörün etkisinde karar veriyor; yiyeceklerin lezzeti, servis hızı, fiyatların uygunluğu, porsiyonların doyuruculuğu, ürün/menü çeşitliliği, müşteri ilişkileri, markanın/restoranın bilinirliği, promosyon/indirimler, mekanın iç/dış dizaynı, besin değeri, tanıtım/reklam, hediyeler… Peki ama puanlamada markaları bir adım öteye taşıyan kriterler hangileri? Bu kriterler kuşaktan kuşağa değişiyor mu? Yanıtlar Marketing Türkiye adına Areda Piar tarafından yapılan araştırmada…
Z, Y ve X lezzet, Baby Boomers ise doyuruculuk peşinde
Kuşakların fiyatların uygunluğu dışında öncelikli olarak etkilendikleri faktörlere baktığımızda; Z, Y ve X lezzete, Baby Boomer’lar ise porsiyonların doyuruculuğuna odaklanıyor. Z için ikinci sırada porsiyonların doyuruculuğu, Y ve X için servis hızı, Boomer’lar için ise lezzet geliyor. Üçüncü sırada ise Z servis hızına, Y porsiyonların doyurucu olmasına, X ürün/menü çeşitliliğine, Baby Boomer’lar ise servis hızına önem veriyor.
Kuşaklar beğeni ve güven arayışında
Z kuşağı ve Baby Boomers’ın davranışsal olarak sunulan ürünlerin lezzetinden duydukları memnuniyeti öne çıkardıklarını görüyoruz. Yüzde 83,9 ile Z kuşağında daha baskın olan bu davranış yüzde 66,1 ile Baby Boomers’da da kendini gösteriyor. Y ve X kuşaklarının marka beğenisi, güveni ve sadakat davranışları yüzdesel olarak birbirine yakın ve geniş bir alana yayılsa da her iki kuşak açısından da markaya duyulan güven bir adım öne çıkıyor. Y yüzde 51,5 ile X ise yüzde 59,6 ile güven arayışını sürdürüyor.
Z kuşağı arkadaşlarıyla fast food’da
Kuşakların Fast Food restoranlarına en çok kimlerle gittiği bir anlamda hane dışında yemek yeme alışkanlığının nasıl şekillendiğine de ışık tutuyor. Kuşakların farklı lezzetleri tatma, farklı ortamları teneffüs etme davranışları bir anlamda sosyal aktiviteye de dönüşmüş durumda. Bu sosyal aktiviteyi Z kuşağı yüzde 45,6 ile arkadaşlarıyla gerçekleştiriyor. Y kuşağı yüzde 58,8, X kuşağı yüzde 44,7, Baby Boomer’lar ise yüzde 41,8 ile bu deneyimi aileleriyle yaşıyor.
Kuşaklar menücü
Fast food tüketiminin asli unsurlarından biri de tüketim türü. Görünen o ki tüm kuşaklar menücü. Hele ki Z kuşağı kendi tabirleriyle “ağır” menücü. Z kuşağı yüzde 69,5, Y kuşağı yüzde 47,2, X kuşağı yüzde 41,8, Baby Boomers ise yüzde 29,3 ile tercihini menüden yana kullanıyor.
Araştırmanın Metodolojisi:
Marketing Türkiye için Areda Piar Araştırma’nın fast food sektörüne yönelik olarak gerçekleştirdiği “Kuşakların Marka Tercihleri” araştırması Z, Y, X, Baby Boomers kuşaklarının fast food tercihlerini sorguluyor. Araştırmanın veri toplama çalışması 02-07 Haziran 2021 tarihleri arasında kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Computer Aided Web Interviewing) ile gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında Türkiye genelini temsil eden 1.064 kişi ile görüşüldü.