İkinci el otomobil pazarında neler oluyor?
Covid-19 pandemisi otomobil sektörünü bir ilgi unsuru olarak konumlamaya devam ediyor. Dolayısıyla ikinci el araba alım satımları açısından 2020 yılı epey hareketli geçti. 2021’e oldukça durgun bir başlangıç yapan ikinci el araç piyasası, otomobil tutkunlarının radarında… Yani yanıt aranan pek çok soru var. En çok hangi tip otomobillere ilgi var? Hangi markalar ve hangi modeller daha çok tercih ediliyor? Ortalama fiyatlar ne? Bu soruları kapsamlı istatistikleriyle yanıtlayan arabam.com, Mart ayının fenomenlerine de ışık tutuyor.
Covid-19 sürecinde küresel elektronik mikroçip tedarik sıkıntısı yaşanması ile gözler ikinci el otomotiv piyasasına çevrildi. Ramazan Bayramı boyunca kısıtlamalar tekrar devam edecek ancak bayram sonrası kademeli olarak yasaklar kalkar ise yaz aylarının da yaklaşmasıyla beraber ikinci el otomobil satışları artacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Ticaret Bakanlığı’nın 120.000 TL ve altındaki taşıt satışlarında 60 aya kadar taksit imkanı getirmesi ile birlikte önümüzdeki aylarda sıfır km araçlara olan talep artabilir, pandemi dolayısıyla talep karşılanamadığında ise gözler ikinci ele kayabilir, bu durumda 120.000 TL altındaki araçların ilanlarda daha çok görülmesi olası. Mart ayında arabam.com’da yayınlanan ilanlarda en çok ilgiyi 200.000 km. – 300.000 km. aralığındaki araçlar gördü. 1.2 – 1.4 arası motor hacmine sahip araçların ilan oranlarının yüzde 11 artış göstermesi ve 1.4 – 1.6 arası motor hacmine sahip araçların ise ilan oranlarının yüzde 7 artış göstermesi dikkat çekiyor. Motor hacmi arttıkça yakıt tüketimi ve MTV miktarları da arttığı için, tüketicilerin ilgisini daha çok çekiyor.
En çok ilan verilen kategoriler
arabam.com’daki ilanların yüzde 70’ini otomobiller oluşturuyor. Otomobilleri hafif ticari araçlar, arazi araçları, ticari araçlar ve motosikletler izliyor. Traktör ve tarım iş makinaları gibi ilanlar ise yüzde 2’lik dilimde yer alıyor.
Renault en çok ilan verilen marka
Renault, Mart ayında da yüzde 20 ile birinciliğini koruyor. Fiat ise yüzde 18 ile yine ikinci sırada. Fiat markasını sırasıyla Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda izliyor. Mart ayında da Mercedes Benz ve BMW ilk 10 listesinde bulunmuyor.
Clio, Astra ve Megane en çok tercih edilen otomobil modelleri
İlanlara model özelinde bakıldığında Mart ayında en çok ilan verilen otomobil modelleri Clio, Astra ve Megane oldu. Astra ve Focus’un tercih edilme oranı yüzde 1 düştü. Bu üç modeli ise sırasıyla Focus, Passat ve Corolla takip ediyor.
Arazi, SUV ve Pick-Up kasa tiplerinde, markaların Mart ayı oranları
arabam.com`da yayınlanan 2.el Arazi/SUV/Pick-up ilanlarının oransal olarak değerlendirmesine bakıldığında en yüksek ilan sayısı, yüzde 22 ile yine Nissan Qashqai`nin oldu. Onu sırasıyla Dacia Duster, Kia Sportage, Volkswagen Tiguan, Chevrolet Captiva, Hyundai ix35, Peugeot 3008 ve Hyundai Tucson izliyor.
Mart ayında en çok 2017 model araç ilanı verildi
arabam.com’da Mart ayında en fazla ilan verilen araç model yılı yüzde 8,2 oranı ile 2017 modeller oldu. Bunu sırasıyla 2016, 2015 ve 2012 model araçlar takip etti. 2000 yılı ve öncesine ait araçlar ise ilanların yüzde 13’ünü oluşturuyor. İlanların model yılına göre oranları aşağıdaki gibi:
Motor hacmine göre ilanların dağılımı
Motor hacmi arttıkça yakıt tüketimi ve MTV miktarları da arttığı için 1.6 altındaki motorların ikinci el araç alımında ideal olduğu gözlemleniyor. Diğer aylarda olduğu gibi 1.2 – 1.4 arası ve 1.4-1.6 arası motor hacimlerine sahip araç ilanları liderliklerini korumaya devam ediyor ancak Şubat ayında 1.2 – 1.4 arası motor hacmine sahip araçların ilan oranlarında yüzde 7’lik düşüş yaşanırken Mart ayında 1.2 – 1.4 arası motor hacmine sahip araçların ilan oranları yüzde 11 artış gösterdi ve ilanların yüzde 29’unu oluşturdu, 1.4 – 1.6 arası motor hacmine sahip araçların ise ilan oranları yüzde 7 artış gösterdi ve ilanların yüzde 53’ünü oluşturdu. 2001 cm3 ve üzeri motor hacmine sahip ilanların oranı geçtiğimiz Aralık – Ocak aylarında artış gösterirken mart ayında yüzde 8 oranında düşüş yaşadı ve ilanların sadece yüzde 4’ünü oluşturdu.
50 Bin TL – 100 bin TL aralığındaki ilan sayıları Mart ayında da lider
İlanlar içinde en yüksek payı mart ayında da 50 bin – 100 bin TL aralığındaki araçlar alıyor. Diğer fiyat aralığındaki ilan sayılarında ise genel bir düşüş söz konusu. 100 bin – 150 bin TL aralığındaki araçlarda ise yüzde 1’lik artış görünüyor.
Yarı otomatik vitesli araçlara ilgi arttı
Şanzıman tipine göre ilanların dağılımında en büyük payın düz vitesli araçlarda olduğu görülüyor ancak düz vitesli araçlar Mart ayında yüzde 2’lik düşüş yaşayarak ilanların yüzde 67’sini oluşturuyor. Yarı otomatik vitesli araçlar ise yüzde 2’lik artış göstererek ilanların yüzde 17’sini oluşturuyor. Düz vitesli araçlarda yakıt tüketimi daha az olduğundan ve otomatik vitesli araçlara göre daha ucuz olduğundan tüketicilerin uygun bütçeli araçlara yöneliminin olduğunu söylemek mümkün. Otomatik vitesli araçların ilan oranı ise yüzde 16 olarak devam ediyor.
Elektrikli araç ilan sayısı artmaya devam ediyor
Şubat ayında arabam.com ilanları yakıt tipine göre incelendiğinde, benzinli araçların oranı yüzde 18,71 oldu. Dizel motorlu araçlar ise yüzde 56,56 oranı ile birinciliği kaptırmıyor. Dizel araçları sırasıyla LPG, elektrikli ve hibrit araçlar oluşturuyor. arabam.com’da Mart ayında elektrikli araç ilan oranı 66’ya yükseldi.
200 Bin – 300 bin km. aralığındaki araçlara ilgi yüksek
İkinci el ilan piyasasında Mart ayında en çok ilgiliyi 200.000 km.- 300.000 km. arasındaki araçlar görüyor. Uygun fiyatlı, yüksek kilometreli araçlara da talep devam ediyor. 50.000 – 100.000 km. aralığındaki ilan oranlarında ise yüzde 2’lik düşüş yaşanıyor.