Kim demiş “Z’ler sadık değil” diye!
Marketing Türkiye için Areda Araştırma’nın gerçekleştirdiği “Kuşakların Marka Tercihleri” araştırma serisinin ilki Z, Y, X ve Baby Boomers kuşaklarının hazır giyim tercihlerini sorguluyor. Çalışma ayrıca “Z’ler sadık değil!” klişesini de sorgulamaya açıyor… İşte o kapsamlı araştırmanın çarpıcı sonuçları…
Akla gelen ilk marka LC Waikiki
Yalnızca kuşaklar tarafından benimsenmekle kalmamış, satın alma davranışlarında da önemli bir yer tutan hazır giyim markası LC Waikiki’nin tüm kuşakların aklına gelen marka olması dikkat çekiyor. Kadın, erkek, çocuk ve bebek başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesine sahip olan marka gerek kendi bünyesinde tüketicinin beğenisine sunduğu markalarla gerekse sahip olduğu networkle trendi takip eden hazır giyim markası olarak ilk sırada yer alıyor. LC Waikiki’nin ardından Z’ler DeFacto ve Koton, Y’ler Mavi ve DeFacto, X’ler Kiğılı ve Sarar, Baby Boomers ise Karaca ve Kiğılı dikkatleri çekiyor.
Z’ler de “LC Waikiki” diyor
Pek çok faktörün gölgesinde hazır giyim tercihinde bulunan kuşakların ilk adresi, yani ilk akla gelen marka LC Waikiki oluyor. Araştırma sonuçlarına göre “kaliteli ürün” politikasını tüketiciyle buluşturma başarısı gösteren LC Waikiki her kuşaktan tüketicinin beklentisine, tarzına ve kalite anlayışına karşılık verebiliyor. Bir anlamda pazarın içgörülerini de doğru okumayı başaran marka, tüketiciyle ortak bir paydada buluşma başarısını göstermiş görünüyor.
Mavi’nin beğenisi yüksek ama alışveriş sıklığı az
Tüketicinin “satın alma sıklığının az olduğu ya da hiç satın almadığı” ancak beğenisini ifade ettiği markalar arasında en dikkat çekeni Mavi oluyor. Marka, tasarım ve şıklık açısından Z, Y ve X’in dikkatini çekmişe benziyor. Baby Boomers’ın tercihleri ise Altınyıldız ve Vakko’nun çekiciliğine ışık tutuyor. Zara Z’nin, Sarar ise Y ve X’in dikkatini çekmeyi başarıyor. Ancak bu beğeni düzeylerinin alışveriş aksiyonuna dönüşmesi için markaların harekete geçmesi gerekiyor!
Z’ler sponsorlu içeriklerin farkında!
Hazır giyim markalarının gerek popüler sitelerdeki gerekse sosyal medya platformlarındaki sponsorlu içerikleri dijital platformların müdavimi Z kuşağının dikkatinden de kaçmıyor. Ancak bu çalışmaların toplumun çeşitli kesimleri nezdinde hatırı sayılır bir düzeyde “ilgi çekmediğini” de bir kenara not etmekte fayda var. Kuşaklar ilerledikçe söz konusu sponsorlu içeriklerin ilgi çekme düzeyleri de azalıyor.
Araştırmanın Metodolojisi:
Marketing Türkiye için Areda Araştırma’nın gerçekleştirdiği “Kuşakların Marka Tercihleri” araştırma serisinin ilk ayağında farklı kuşakların hazır giyim sektörüne yönelik tercihleri sorgulandı. Araştırmanın veri toplama çalışması 14-18 Mayıs 2021 tarihleri arasında kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Computer Aided Web Interviewing) ile gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında Türkiye genelini temsil eden bin 64 kişiyle görüşüldü.