“Mevsimsel iş” trendi yükselişte: Hangi mevsimde hangi işlere rağbet var?
Pandeminin etkileri sektörlerin dinamiklerini değiştirmeye devam ediyor. Pandeminin yarattığı zorunlu değişimlerden olumlu ya da olumsuz olarak en çok etkilenen sektörler için adayların ve şirketlerin tercihleri de günden güne değişiyor. Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş, bu değişimi inceledi. 24 Saatte İş’in incelemesine göre, yeme-içme ile kurye ve lojistik sektörleri arasında sezonluk iş değişimi başladı. Çalışanlar kışın garsonluk yazın kuryelik yapmayı tercih ediyorlar.
Pandemi, sektörel dinamikleri alt üst etmeye devam ederken adayların ve şirketlerin tercihleri de günden güne değişiyor. Bu dönemde e-ticaret ve paket servisin artmasıyla beraber kurye ve lojistik sektörü altın çağını yaşamaya başladı. Yeme-içme sektörü ise bu durumun tam tersini yaşadı. Pandemi nedeniyle alınan önlemler kapsamında kapanmalar ve kısıtlamalar yeme-içme sektörünü olumsuz etkiledi. Biri düşüşte diğeri yükselişte olan bu iki sektör pandeminin getirdiği değişimlerle birlikte günümüzün en çok tartışılan konusu. Bir taraf artık kalifiye eleman bulmakta zorlanırken diğeri gelen başvurulara yetişemedi. Ancak aşılamanın hızlanması, görece sektörlerin pandeminin ilk zamanlarına göre daha rahat bir nefes alması buradaki dengeleri de tekrar değiştirdi. Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş, bu değişimi inceledi.
Sezonluk iş değiştirme gündemde
24 Saatte İş’in incelemesine göre, yeme-içme ile kurye ve lojistik sektörleri arasında sezonluk iş değişimi başladı. Verilere göre kuryelerin, kışın sert geçen hava şartları ve mesleğin bu mevsimde arz ettiği riskler dolayısıyla garsonluğu tercih ettiğini belirten 24 Saatte İş kurucu ortağı Gizem Yasa, şunları söyledi:
“Uygulamamızdaki kurye deneyimli adayların başvurularını inceledik. Bahar aylarıyla beraber kurye ilanlarına olan talebin kış aylarına göre yüzde 60 daha fazla olduğunu gördük. Yeme içme sektörünün ilanlarında ise durum tam tersi. Kış aylarında garson ilanlarına olan talep artıyor. Yani garson ilanlarını kış aylarında yüzde 45 daha fazla başvuru alıyor. Son dönemde yeme içme sektöründe ilan veren şirketler şimdilik durumdan memnun.”
Kuryeler “sektörde her daim açık var” düşüncesinde
Bu değişimi bir de adayların gözünden görmek için bir anket yaptıklarını belirten 24 Saatte İş kurucu ortağı Mert Yıldız, anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi:
“Anket sonuçlarında, kuryelerin kış aylarında hava şartlarıyla mücadelesinin azımsanmayacak kadar zor olduğunu bu yüzden bu dönemde geçimlerini sağlamak için dönemsel olarak farklı sektörleri tercih ettiklerini gördük. Yeme içme sektöründe eleman açığının fazla olması ve bu sebeple şartların adayların lehine değişmesi de adayları buraya yönlendirdi. Yağmurlu ve soğuk havalarda zamanla yarışan kuryeler, paketleri yetiştirme çabasının hayati tehlikesinin olduğunu da vurguladı. Tercih yapma şansı olan kuryelerin ise ‘kışın kuryeliğe biraz ara veririm, havalar ısınmaya başlayınca da tekrar kuryeliğe dönerim, nasıl olsa sektörde her daim açık var’ algısının oldukça yaygın olduğunu gördük.”
Şirketler için en önemli olan şey adaptasyon
Şirketler için adaptasyonun önemine dikkat çeken Yıldız, “Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu dönemde şirketler için en önemli olan şey adaptasyon. Özellikle yeme içme sektöründeki iş verenler uzun dönem eleman değil de dönemsel ve part time (yarı zamanlı) iş arayanlara da şans vermeli. Adaylar artık tek bir işte yıllarını geçirmek istemiyor. Şartları değerlendiriyor ve ona göre bir tercih yapıyor. Hal böyle olunca da iş verenlerin bu değişime hızlıca uyum sağlaması şart” dedi.