Türkiye’nin mutluluk veren markaları
İnsanlığın canı bu günlerde sıkkın. Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve elbette bitmek tükenmek bilmeyen ekonomik dalgalanma… Yakın zamanda yapılan pek çok araştırma global mutsuzluğun ve stresin tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığına işaret ediyor. Türkiye için de tablo pek farklı değil. Hal böyle olunca markaların tüketiciyi mutlu etme sorumluluğu bir kat daha artıyor. Peki, bu kaotik ortamda tüketiciyi mutlu etmeyi başaran markalar hangileri? Marketing Türkiye için Xsights Araştırma’nın yaptığı ve gıdadan akaryakıt istasyonlarına, bankalardan tekstile kadar altı kategoriyi kapsayan “Türkiye’nin Mutluluk Markaları” araştırması işte bu sorunun yanıtını veriyor…
Yeni dünya düzeninde markaların sağladığı temel faydaların ötesinde de sorumlulukları var. Daha iyi bir dünya için elini taşın altına koymak da buna dahil, tüketicinin günlük sıkıntılarına ortak olup onları mutlu etmek de… Özellikle belirsizliğin ve karamsarlığın böylesine hakim olduğu bir dönemde tüketici, markaların maddi yüklerini azaltması ve geri bildirimlerini dikkate almasıyla mutlu oluyor. Marketing Türkiye adına Xsights’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre bu mutluluğun sadakate dönüşme oranı hiç de azımsanacak gibi değil. Gelin tüketici nezdinde mutluluğa karşılık gelen markalara hep birlikte bakalım…
Tüketici promosyonla mutlu oluyor
Katılımcılara bir markanın hangi özelliğinin kendilerini daha mutlu edeceği sorulduğunda, yüzde 77’si promosyon ve kampanyalar, yüzde 69’u kaliteli ürün sunmaları ve yüzde 49’u müşteri geri bildirim ve şikayetlerinin dikkate alınmasıyla mutlu olduğunu belirtiyor. Güzel reklamların etkide yüzde 36,5 ile liste sonunda olması dikkat çekiyor.
Mutluluk istasyonu “Opet”
Katılımcıların favori mutluluk istasyonu (yüzde 30) Opet olurken, onu yüzde 22 ile Shell ve yüzde 14 ile Petrol Ofisi takip ediyor. Katılımcıların yüzde 72’si akaryakıt markalarının mutluluk yaratmasını sadakatin anahtarı olarak görüyor. Öte yandan yüzde 28’lik bir kitle bu görüşe katılmıyor.
Ülker’le mutlu olmayan var mı?
Gıda sektöründeki en çok mutluluk veren markaya geldiğimizde zirvede Ülker’i görüyoruz. Torku (yüzde 16) ve ETİ (yüzde 11) de ilk üçte yerlerini alıyor. Gıda kategorisinde markaların mutluluk vermesi sadakat oranını (yüzde 74) artırıyor.
Mutluluk bankası: Garanti BBVA
Yüzde 16’lık bir kitle Garanti BBVA’nın mutluluk bankası olduğu konusunda hemfikir. Akbank yüzde 13 ile ikinci sıraya yerleşirken, listenin üçüncü sırasını yüzde 11’lik bir oranla Ziraat Bankası ve İş Bankası paylaşıyor. Bankaların mutluluk vermesi, katılımcıların yüzde 69’u için sadakat sebebi olarak kaydediliyor. Zira söz konusu para olunca mutluluktan önce güvenlik ihtiyacı geliyor olabilir…
Kıyafette mutluluk LC Waikiki’den sorulur
Hazır giyim sektöründe mutluluk veren ilk üç markanın ikisi yerli. LC Waikiki yüzde 32 ile en mutlu eden hazır giyim markası olurken onu yüzde 13 ile İspanyol rakibi Zara takip ediyor. Koton ise yüzde 10’luk mutluluk puanıyla üçüncü sırada. Hazır giyim mutluluğun sadakate dönüşme oranının (yüzde 72) özellikle yüksek olduğu kategorilerden biri…
Trendyol linkleri mutluluk dağıtıyor
Katılımcıların yüzde 43’ü “En çok mutluluk veren e-ticaret markası Trendyol” diyor. Yüzde 21’lik bir kitle için mutluluk Hepsiburada ile eşleşirken, yüzde 10’luk bir kitle n11’le hizalanıyor. E-ticaret markalarının mutlulukla sadakat yaratma oranı ise yüzde 64.
Son 3 ayda sepette hangi etiketi görmek mutlu etti?
Katılımcılara “Son üç ayı düşündüğünüzde hangi markalı ürünü almak sizi çok mutlu etti?” sorusu yöneltildiğinde ilk sırada LC Waikiki (yüzde 22) yanıtı geliyor. Onu sırasıyla Ülker (yüzde 18), Zara (yüzde 11) ve Samsung (yüzde 11) takip ediyor.
Enflasyona tampon olan markalar mutlu ediyor
Mevcut enflasyonist ortamda tüketici için mutluluğa karşılık gelen en önemli kriter yüzde 31 ile kampanya ve indirimlerin fazlalığı oluyor. Düşük/uygun fiyat (yüzde 24) ve kalite (yüzde 22) de öne çıkan kriterler arasında.
Araştırmanın Metodolojisi
Marketing Türkiye için gerçekleştirilen “Türkiye’nin Mutluluk Markaları” araştırması 1-6 Kasım 2022 tarihleri arasında online araştırma yöntemiyle Xsights’ın online araştırma platformu Türkiye’nin Sesi Paneli’nde yapıldı. Araştırmaya saha süresi içerisinde 500 kişi katıldı.
“Öfkeli müşteri” nasıl “mutlu müşteriye” dönüştürülür?
Müşterilerin şikayetlerini “öfkeli bir üslupla” dile getirdiği sosyal medya markalar için de müşteri memnuniyeti anlamında oldukça önemli bir mücadele alanı. Peki, markaların sosyal medya üzerinden dile getirilen öfkeli şikayetleri nasıl yanıtlaması gerekiyor? Vrije, Dartmouth Babson ve LUISS üniversitelerinden uzmanların katılımıyla yapılan 2020 Öfkeli Müşteri Araştırması işte bu soruya yanıt veriyor…