Pandemi sonrasında hayat nasıl olacak?
Aşılama çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte pandeminin çok yakında tamamen kontrol altına alınacağı ve hayatın normalleşeceği konuşulmaya başlandı. Aşının pandemiye çözüm olup olamayacağına dair tartışmalar sürerken, pandemi sonrasında hayatın nasıl olacağı ise büyük bir merak konusu. Marketing Türkiye adına FutureBright’ın gerçekleştirdiği “Pandemi Sonrasında Hayat” araştırması bir yılı aşkın süredir Covid-19 ile mücadele eden tüketicilerin gelinen noktada kendini nasıl hissettiğine ve pandemi sonrasına dair beklentilerine ışık tutuyor…
Toplum ekonomik güvensizlik içerisinde
Covid-19’un getirdiği sağlık endişesi bir yana, tüketicilerin önemli bir bölümü bu dönemi maddi kaygılar içinde yorularak geçirdi. 10 kişiden 7’si bu süreçte ekonomik olarak kendisini güvensiz hissetti, kaybettiği alım gücünü dengeleyen bir gelir artışı sağlayamadı ve keyfi harcamalar yapmaktan uzak durdu. Tüketicilerin yüzde 76’lık kesimiyse ekonomik belirsizlikler nedeniyle büyük harcama gerektiren planlarını erteledi. Ekonomik endişeler ve kaygılar çocuklu ailelerde daha da derin hissedildi.
Sırada ertelenen hayaller var!
Pandemiyle beraber yeniden tanımlanan hayat dinamikleri, psikolojik dönüşümü de beraberinde getirmiş durumda. 10 kişiden 7’si bu süreçte hayatını ve önceliklerini sorguladığını ifade ediyor. Öte yandan katılımcıların yüzde 61’i geleceğe dair korku ve endişelerinden kolaylıkla sıyrılamazken, yüzde 69’luk bir kesim de her şeye rağmen geleceğe dair hayallerini koruyor ve yeni planlar yapıyor. 10 kişiden 8’i ertelediği hayallerinden en azından birinin peşinden koşmak, gerçekleştirmek istiyor. Ortaya çıkan bu resim, pandemi sonrasında yapmak istedikleri için ekonomik kaygılarını kısa bir müddet rafa kaldıracak bir tüketici profiliyle karşı karşıya kalacağımızı işaret ediyor. Bu tüketici, pandemi kapanmalarıyla bir miktar para tasarruf etti ve bu parayı kendine iyi gelecek, çok da gerekli olmayan şeylere harcayacak.
Aşıya güvenmek istiyoruz
Pandemi yorgunu tüketicilerin aşıya dair soru işaretleri büyük ölçüde yok olmuş görünüyor. Aşıyı reddeden kesim yüzde 13 ile sınırlı. Yüzde 24 aşılanmayla pandeminin tamamen biteceğini, yüzde 66 ise bitmese bile sürecin Eylül ayına kadar büyük ölçüde kontrol altına alınacağını düşünüyor.
Hijyen kaygıları yıl sonuna kadar bitmiyor
Her ne kadar pandemi psikolojisinden çıkmak istesek de tedbiri elden bırakmayacağız. Yüzde 66’lık kesim maske zorunluluğu kalksa bile kalabalık ve kapalı ortamlarda maske takmaya devam edeceğini ifade ediyor. Hijyen konusunda da hassasiyetler uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Toplumun sadece yüzde 7’si pandemi öncesindeki kadar rahat davranabileceğini ifade ederken yüzde 30’u ise son derece dikkatli davranmaya, dışarıdan gelen her türlü ürünü dezenfekte etmeye devam edeceğini belirtiyor. Hijyen markalarıyla yakın ve yoğun ilişkimiz yıl sonuna kadar sürecek.
Araştırmanın metodolojisi:
Marketing Türkiye için FutureBright tarafından yürütülen “Pandemi Sonrasında Hayat” araştırması 15-17 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında Türkiye’nin üç büyük ilinde yaşayan, 18-45 yaş arası 510 kişi ile CAWI (Online Anket) yöntemiyle görüşüldü.