Sosyal medya tahliyeleri başladı!
Çoğu insan için sosyal medya, günlük hayatın önemli bir parçası haline geldi. Fakat birçok olumlu özelliği olan bu mecralar, bazen güvende hissettirmiyor. Bunun en net örnekleri, WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesini değiştirmesinin tetiklediği tarihin en büyük çevrim içi göçü ya da kısa süre önce emekli Fransız futbolcu Thierry Henry’nin siber zorbalık ve ırkçılık baskıları nedeniyle sosyal medyayı bırakması olabilir… İnsanlar bir şekilde dijital ortamda kendilerini tehdit altında ya da dışlanmış hissedebiliyorlar ve bu genelde sosyal medya detoksuyla sonuçlanıyor. Reboot Online’ın araştırması sosyal medya uygulamalarının hangi ülkelerde kan kaybettiğine işaret ediyor.
Reboot Online çevrimiçi analiz aracı Ahrefs’i kullanarak gerçekleştirdiği kapsamlı internet araması analizleriyle sosyal medya uygulamalarının hangi ülke vatandaşları tarafından gözden çıkarıldığına işaret ediyor.
“Sosyal medya uygulamaları nasıl silinir?”, “Facebook nasıl silinir?”, “Instagram nasıl silinir?” gibi ifadelerle sosyal medyayı kesin bir şekilde terk etme isteğine dayalı gerçekleşen 1.134.400 çevrim içi arama, listenin başına Amerikalıları taşıyor.
İkinci sırada, sosyal medya uygulamalarını terk etme isteğine işaret eden 497.940 çevrim içi aramayla Hindistan yer alıyor. Birleşik Krallık 308.850, Kanada 109.120 ve Avustralya 97.060 çevrim içi arama sonucu, listede ilk 5 içerisine giriyor.
Türkler her ay ortalama yapılan 9.020 online aramayla sosyal medya uygulamalarını silme niyetini gösteriyor. Türkiye’deki aktif internet kullanıcı sayısı (62.075.879) düşünüldüğünde, kullanıcıların yüzde 0,015’i her ay sosyal medyayı bırakma konusunda istekli. Sosyal medyayı oldukça agresif kullanan ve sık sık sosyal medya detokslarına ihtiyaç duyan bir millet olarak 19. sırayı gözümüze kestiriyoruz.
İspanya vatandaşları ise sosyal medyadan sonsuza dek ayrılmak üzere ayda ortalama 3.330 çevrimiçi arama gerçekleştiriyor. Bu rakam İspanya’yı 20. sıraya yerleştiriyor.
Reboot Online’dan sosyal medya kullanımını sınırlandırmak için ipuçları;
Bildirimlerinizi kapatın
Telefona bildirim gelir gelmez, hemen ona çekiliriz. Bu sebeple sosyal medya uygulamalarına eklenen anlık bildirimleri devre dışı bırakmak kendinize vakit ayırmanız konusunda faydalı olabilir. Daha az bildirim sesi ve ışığı, üretkenliğe ve konsantrasyon seviyesine de pozitif bir etki bırakacaktır.
Günlük sosyal medya detoksu
Sosyal medyayı hiç kullanmamak için uyanık olduğunuzda günün en az bir saatini delege ettiğiniz günlük bir hedef belirleyin. Bu sabah, öğle yemeği veya gece olabilir. Kendinizi sosyal medyadan ayırmanın ve bağlılığınızı azaltmanın mükemmel bir yoludur. Hatta belki o saatte kendinize ekrana bakmayı gerektirmeyen bir hobi bulabilirsiniz.
Üretken bir yaklaşıma sahip olun
Sosyal medya ile anlamsız tartışmalara kapılmak veya komedi videoları tarafından alıkonmak kolay olabilir ancak neden zamanınızı sosyal medyada verimli hale getirmeyesiniz? Finans ve teknoloji gibi birçok alanda eğitim influencer’ı var, öyleyse neden gerçekten ilgilendiğiniz konuları takip etmiyorsunuz ve değerli bilgiler edinmiyorsunuz.