Tatilcilerin talepleri değişti!
Bir sabah güne pandemi haberleriyle başladık ve bir daha da hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Zorunlu sosyal izolasyon bütün keyif anlarımıza kilit vurdu ve hiç bitmeyecekmişçesine uzun süren bir kışı ardımızda bıraktık. Hâl böyle olunca yaz tatili motivasyonumuz da zirve yaptı. Aklında “acaba bu yıl tatil yapabilecek miyiz?” sorusu olanlar bir yana, “cesur” bir kesim tatil planlarını yaptı bile… Fakat gerçek şu ki bu yıl yaz tatili her yılkinden çok daha faklı olacak, çünkü tatilcilerin talepleri ciddi ölçüde değişti. Önümüzde nasıl bir tatil sezonu var? Türk halkı bu yeni ortamda tatilden neler bekliyor? Tatilciler seyahat ve konaklama şirketlerinin aldığı önlemleri yeterli buluyor mu? Marketing Türkiye için Sia Insight’ın gerçekleştirdiği “Değişen Tatil Alışkanlıkları” araştırması yaz tatilinin merak edilenlerini gözler önüne seriyor…
Vaka sayılarının yüksek olması talepleri düşürüyor
Bu yıl içerisinde tatile gitmek isteyen ancak henüz plan yapmayanların yarısından fazlası vaka sayılarının belirsizliğinden dolayı (yüzde 54) plan yapmıyor. Bu oran (yüzde 63) özellikle kadınlarda daha yüksek. Koronavirüs aşısının yaygınlaşması (yüzde 44) da tatil planı yapılmasında bir diğer önemli kriter. Ayrıca tüketicilerin yüzde 43’ü olası bir kapanma durumda rezervasyonunun yanabileceğinden endişeleniyor. Tatil planı yapmayanların ise yüzde 74’ü Koronavirüs sebebiyle güvende hissetmediğini söylerken, yüzde 58’i tatile ayıracak bir bütçesi olmadığını ifade ediyor.
Otellerin “güvene” odaklanması gerekiyor
Tüketicilerin yarısından fazlası (yüzde 63) pandemi döneminde tatil yapmak konusunda güvende hissetmiyor. Pandemi döneminde havayolu firmalarına duyulan güven (yüzde 49), karayolu firmalarına duyulan güvene (yüzde 36) kıyasla daha yüksek. Oteller ise en düşük skorlara sahip (yüzde 31).
“Kurallara uymayanlar cezalandırılsın!”
Her 10 kişiden 9’u pandemi koşullarına uymayan mekanlara ve kişilere cezai yaptırım uygulanması gerektiğini düşünüyor. Tatilcilerin diğer talepleri ise hem ulaşım araçlarının (yüzde 85) hem de tatil yerlerinin (yüzde 78) yarım kapasiteyle çalışması. Pandemi döneminin yarattığı bunalımla bu yıl daha çok tatil yapılacağı düşünülürken (yüzde 55), böyle bir durumda vaka sayılarının artacağına dair (yüzde 63) endişe de duyuluyor.
Tatilcilerin talepleri önlemlerin artırılması yönünde
Tüketicilerde hem hükümetin hem de tatil yerlerinin aldığı pandemi önlemlerinin yeterli bulunması ve kuralların uygulanması konusunda genel olarak güvensizlik hakim. Her 4 tüketiciden 3’ü tatil yerleri için alınan pandemi önlemlerini yetersiz buluyor ve talepleri önlemlerin artırılması yönünde. 5 kişiden yalnızca 1’i tatil yerlerinin belirlenmiş pandemi önlemlerine uygun hizmet verdiğini düşünüyor.
Cezalar caydırıcı olmalı!
Tüketicilerde ciddi bir güvensizlik hakim ve hem tatil bölgelerinde hem de tesislerde yeni önlemler alınasını bekliyorlar. 10 metropollü tüketiciden 8’i hükümetten yeni önlemler beklerken, bunların başında denetimlerin sıkılaştırılması/cezaların caydırıcı olması ve işletmelerin yarı kapasiteyle çalışması geliyor.
Araştırmanın Metodolojisi:
Marketing Türkiye için Sia Insight tarafından gerçekleştirilen araştırma kapsamında İstanbul, İzmir ve Ankara şehirlerinden 300 tüketiciyle görüşülerek demografik olarak temsili bir dağılım takip edildi. Araştırmanın saha çalışması 8 – 15 Nisan 2021 tarihleri arasında online bilgi toplama yöntemi ve Sia Live Paneli katılımcılarıyla gerçekleştirildi.