Toplum yüz yüze eğitim hakkında ne diyor?
Pandemi dönemi süresince toplumun hemen her alanda nabzını tutan Ipsos’un 71. dönem incelemelerinin gündeminde okula dönüş vardı. Vatandaşların; 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçilmesi kararını nasıl karşıladıklarından çocukların okula gitmelerinin güvenli bulunup/ bulunmadıklarına ebeveynlere aşı zorunluluğu getirilmesinden 12 yaş üstü çocuklara aşı yaptırılmasına dek pek çok konuya açıklık getiren araştırmanın öne çıkan bulgularını gelin birlikte inceleyelim…
Ebeveynlerin yüzde 70’i yüz yüze eğitime geçilmesi kararını doğru buluyor
Mili Eğitim Bakanlığı tarafından okulların 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçileceği kararı ilk açıklandığında ebeveynlerin yüzde 57’si bunun doğru bir karar olduğu görüşündeyken, bugüne gelindiğinde her 10 ebeveynden 7’si bu kararın doğru olduğu görüşünde. Okulların açılacak olması kararını yanlış bulanların oranı da yüzde 30’dan yüzde 19’a gerilemiş durumda.
Ebeveynlerin yüzde 62’si yüz yüze eğitimi güvenli buluyor
Çocukların okula gitmelerini ebeveynlerin yüzde 62’si güvenli bulurken, her 10 veliden 3’ü çocukların okula gitmesini güvenli bulmadığını belirtiyor.
Çocuğunu okula göndermeyeceklerin oranı yalnızca yüzde 5!
Her ne kadar her 10 ebeveynden 3’ü çocukların yüz yüze eğitim alması için okula göndermeyi güvenli bulmasa da yine de yüzde 85’i okula göndereceğini belirtiyor. Okula göndermeyeceğini söyleyen ebeveynlerin oranı ise yalnızca yüzde 5. Gönderip göndermeme konusunda emin olmayan ebeveynlerin oranı ise yüzde 10 olarak karşımıza çıkıyor.
Zorunlu aşıya çoğunluk olumlu yaklaşıyor!
Çocuklarının okula gidebilmesi için ebeveynlere aşı zorunluğu getirilmesi gibi bir karar çıkması durumunda ebeveynlerin yüzde 61’i bu kararı destekleyeceğini belirtirken yüzde 30’u bu karara karşı çıkıyor.
12 yaş üstü çocuklara aşı yaptırılması gibi bir durum söz konusu olduğunda da 12 yaş üstü çocuk sahibi olan ebeveynlerin yüzde 58’i çocuklarına aşı yaptıracağını söylüyor. Çocuklara aşı yaptırmaya karşı çıkan ebeveynlerin oranı ise yüzde 11.
Her 10 ebeveynden 3’ü ise aşı yaptırıp yaptırmama konusunda emin değil ya da bu konuda bir fikir beyan etmemekte
Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; Ebeveynlerin büyük çoğunluğu (yüzde 70’i) okulların açılması kararını doğru buluyorlar, ancak okulların güvenli olduğuna inananların oranı yüzde 63. Yani bir kısım ebeveyn okulu yeterince güvenli bulmasa dahi okulların açılması fikrini destekliyor. Açılma kararını desteklesin-desteklemesin, okulu güvenli bulsun-bulmasın yaklaşık her on ebeveynden dokuzu çocuğunu okula gönderecek. Çocuğunu okula göndermeyecek olanların oranı sadece yüzde 5.
Okulların güvenli olması ile ilgili gündemdeki diğer konu velilere aşı zorunluluğu getirilmesiydi. Ebeveynlerin yüzde 61’i velilere aşı zorunlu olmalı diyorlar. Yüzde 30 ise bu düşünceye karşı. Yine yaklaşık yüzde 60’lık bir ebeveyn grubu gerektiği durumda çocuğunun da aşı olması fikrine katılıyor. Velilere zorunlu aşı uygulamasına karşı olanlar yüzde 30 iken, çocuklara zorunlu aşıya karşı olanlar yüzde 11. Yani bir kısım veli, kendisi aşı olmazken çocuğunu aşılama fikrine sıcak bakıyor.
Araştırma Metodolojisi
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 26-31 Ağustos 2021 tarihleri ile veriler; 71. dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, yüzde 95 güven aralığında ± %3’tür…