“Artık Türkiye’de her bin kişiden 30’u vegan”
Türkiye’de son yıllarda, özellikle pandemi dönemi ve sonrasında temiz içerikli beslenme konusunda farkındalığın arttığı gözlemleniyor. Araştırmalar da vejetaryen/vegan ya da organik beslenmeye yönelen tüketicilerin sayısında önemli bir artış olduğunu doğruluyor. Peki, pazarda öne çıkan trendler neler? Rakamlar tüketici alışkanlıklarına ilişkin neler söylüyor? Dahası vegan pazarın yarınında neler var? Soruların yanıtları Humm Organic’in Genel Müdürü Şirin Işık’tan geliyor…
Tarihi 1900’lü yıllara dayanan “vegan beslenme ritüeli” özellikle son 20 yılda daha da dikkat çekici bir hal aldı. Kısaca hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme olarak açıklanabilen veganlık ya da veganizm, çevresel faktörler, sürdürülebilirlik, hayvan hakları, güvenilirlik, sağlık endişeleri gibi faktörlerle her geçen gün popülerliğini artırmakta ve daha geniş bir kitle tarafından benimsenmektedir. Buna bağlı olarak vegan atıştırmalık pazarı da hızla büyümekte ve geleneksel atıştırmalık pazarına ciddi bir alternatif oluşturmaktadır. Tüketicilerin vegan beslenme hedeflerini destekleyen ve sağlıklı bir enerji kaynağı sağlayan protein barları, sebze, meyve ve kuruyemiş bazlı atıştırmalıklar, tahıl bazlı krakerler, fermente atıştırmalıklar lezzetli, doyurucu ve pratik olmasıyla her gün daha fazla talep görüyor.
Vegan pazarının ekonomik potansiyeli büyük
Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulmuş atıştırmalık markası Humm Organic’in Genel Müdürü Şirin Işık, son dönem verileriyle pazardaki potansiyele dikkat çekiyor. Işık; “Son dönemde tüketim ürünlerinin en dinamik kategorilerinden biri sayılan sağlıklı atıştırmalık endüstrisinin 2030’a kadar her yıl yüzde 6,6 büyüyeceği öngörülüyor. Küresel sağlıklı atıştırmalık pazarı için yapılan tahminler 2030’a kadar 152 milyar dolarlık pazar değerine ulaşacağı yönünde.
Dünyada gelişmiş ülkelerin et, süt, peynir gibi hayvansal proteinlerin yerini alacak olan alternatif bitkisel bazlı proteinler için önemli yatırımlar mevcut. Vegan pazarı da bu sayede büyüme gösterecek. 2014 ve 2020 arası tarihlerde Hollanda’da yüzde 645, Yunanistan’da yüzde 590, Türkiye’de ise yüzde 395 oranında bir yükseliş var. Bugün Türkiye’de bin kişiden 30’u vegan. 2025 yılına kadar vegan ürün pazarının 22 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı düşünülüyor” diyor.
Vegan pazarı inovasyon ve sürdürülebilirlikle desteklenirse başarı garanti
Pazarda inovasyonun önemine dikkat çeken Işık; “Vegan atıştırmalık kategorisi, vegan gıda pazarında güçlü bir büyüme trendi gösteriyor. İnovasyon, sürdürülebilirlik ve tüketici tercihlerine uyum sağlama yeteneği, bu pazarda başarının anahtarı olacak” sözleriyle sektörün potansiyeline dikkat çekiyor. Işık, Humm Organic markasının son 3 yılda 3 kat büyüdüğünün altını çizerek bu başarının altında ürün geliştirme yeteneklerinin bulunduğunu belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Biz sadece ürün geliştirmiyor; yaşam tarzı sunuyoruz. Her bir atıştırmalığımız, değişen tüketici beklentilerinin ve sağlıklı yaşam trendinin kesişim noktasında doğuyor. Yenilikçi tariflerimiz ve doğal içeriklerimizle sağlıklı atıştırmalık arayan herkese hitap ediyoruz. Humm Organic’in başarısı, geleceğin beslenme alışkanlıklarını şekillendirme vizyonumuzun somut bir kanıtıdır.”