Aşırı tüketimin zararlarını biliyoruz ama kendimizi alışverişten de alamıyoruz!
havucum.com’un Tüketiciyi Koruma Haftası için gerçekleştirdiği ankete göre tüketicilerin büyük çoğunluğu, fazla tüketimin doğaya zarar verdiğini biliyor ancak pratikte bunun önüne geçemiyor.
Online anketlerle daha geniş bir kitleye ulaşarak araştırmaların daha kısa sürede ve daha az maliyetle gerçekleşmesini sağlayan havucum.com, Tüketiciyi Koruma Haftası için gerçekleştirdiği araştırmasının bulgularını yayınladı. Katılımcıların yüzde 93’ü, ihtiyaçlarına göre tüketim yapıyor.
Anketin katılımcılarından duydukları tüketici derneklerini sıralamaları istendiğinde yüzde 58’lik bir kesim Tüketiciler Derneği ve Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği’ni duyduğunu belirtirken en düşük bilinirliğe sahip dernek Tüketiciyi Koruma ve Dayanışma Birliği Derneği oldu.
Önlem alamıyoruz
Katılımcıların büyük bir çoğunluğu, sınırsız ve bilinçsizce yapılan tüketimin çevre üzerinde geri dönüşü olmayan bir tahribata neden olduğunun farkında. Öte yandan bu tahribatı engellemek için ihtiyaç fazlası tüketim yapılmaması gerektiğini bildiklerini ancak kendilerinin de pratikte bunu çok fazla uygulayamadıklarını paylaşıyor. Plastik yerine doğa dostu, yenilenebilir kaynaklardan olan ürünlerin tercih edilmesi ve insanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Yerli malı logosunu görmek istiyoruz
Tüketicilerin yüzde 50’si, satın alınan ürünün ayıplı olması durumunda satıcının ayıpsız bir ürünle değiştirmesini isteyeceğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 72’si de alacakları ürünü belirlerken Yerli Malı logosuna dikkat ediyor.
Pandemi, tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor
Pandemiyle birlikte alışveriş alışkanlıklarının online kanallara geçiş yaptığı görülüyor. Katılımcılar özellikle e-ticaret sitelerini daha yoğun kullanmaya başladıklarını, bunun yanında daha fazla gıda ve hijyen ürünü satın aldıklarını belirtiyor.
Tüketiciler için indirimler önemli
İndirim ve kampanyalar olduğunda alışveriş planınızda olmayan ürünleri ne sıklıkta alırsınız diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 40’ı ihtiyaç dışı bir şey almayacağını, yüzde 33’ü ise çok beğendikleri bir ürün indirime girerse satın alabileceğini söylüyor. Verilen cevaplar, öğrencilerin ve çalışan kesimin eğilimlerinin farklı olduğunu gösteriyor. Öğrencilerin beğendikleri bir ürün indirimdeyse satın alım eğilimlerinin arttığı gözlemleniyor. Çalışan kesim ise ihtiyaç dışı bir ürün satın almayacak olmalarıyla öne çıkıyor.