Avrupa Birliği’nden Apple’a rekor ceza…
Avrupa Birliği, dünyanın en değerli şirketlerinden ABD merkezli teknoloji devi Apple’ın Avrupa’daki merkezi İrlanda’da hükümete ödeyeceği vergi cezasını ilan etti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nda üç yıldır devam eden vergi soruşturmasında nihai karar bugün verildi. Apple’ın İrlanda hükümetine ödeyeceği 13 milyar euroluk ceza, bugüne kadar görülen en büyük miktar.
AB, 1991 ve 2007 yılları arasında Apple ve İrlanda arasında yapılan vergi anlaşmalarını mercek altına alarak karar verdi. AB’nin hükmettiği ceza, Apple’ın Avrupa’daki satışlarından ödemesi gereken vergi miktarından çok daha azını ödediğine işaret ediyor. AB Komisyonu ayrıca, Amerikalı teknoloji devinin İrlanda hükümetinden aldığı vergi teşviklerinin yasadışı olduğu sonucuna vardı. AB Komisyonu yetkilisi Margrethe Vestager, üye ülkelerin ‘seçtikleri şirketlere’ vergi ayrıcalıkları sağlayamayacaklarını, bunun AB mevzuatına aykırı olduğunu söyledi. Vesgater, “Komisyon’un soruşturması İrlanda’nın Apple’a yasadışı vergi kolaylıkları sağladığını, böylece diğer şirketlerin ödediklerinden çok daha az vergi ödemesinin önünü açtığını ortaya koydu” dedi.
İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, karar konusunda komisyonla tamamen farklı görüşte olduğunu söyledi. İrlandalı yetkili, “Bu karar beni temyiz başvurusu yapmaktan başka bir seçenekle karşı karşıya bırakmıyor. Hükümetten temyiz için yetki isteyeceğim. Bu vergi sistemimizin bütünlüğünü korumak için önemli” diye konuştu. Apple da, şirketin faaliyet gösterdiği her ülkede yasalara uygun şekilde vergi yükümlülüklerini yerine getirdiğini vurguladı ve kararı temyiz edeceğini açıkladı. Şirket açıklamasında, “Komisyon’un incelediği dosya Apple’ın ödediği vergi miktarından çok vergi tahsilatını hangi hükümetin yapacağıyla ilgili. Bu kararın, yatırım ve istihdam yaratılması konusunda Avrupa genelinde zarar verici bir etkisi olacak” ifadesine yer verildi.
Apple’ın İrlanda’da hükümetle özel anlaşmalar yaparak buradaki şirketleri vasıtasıyla geçerli matrahın çok altında vergi ödediği iddia ediliyordu. Avrupa Birliği Komisyonu, daha önce de Amerikan kahve zinciri Starbucks ve çok uluslu Otomobil üreticisi şirket Fiat Chrysler’ı Avrupa’daki vergi politikaları yüzünden cezalandırmıştı.