Basın bülteni gönderim sayısı dramatik olarak düştü!
Basın bülteni gönderimi üzerinden ekonominin nabzını Basinodam.com tutmuş. Veri okumasını ise basın bülteni sayısı, içerik ve hedef kitle üzerinden yapmış:
- 2020’nin ilk yarısında basın bülteni dağıtım sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 38 oranında düşmüş.
- Sektör ayrımı gözetmeksizin markaların medyaya servis ettiği basın bültenlerinin yüzde 62’si Covid-19 veya bağlantılı konularla ilgili olmuş.
- Uzaktan eğitim, temassız ödeme, online tahsilat, çevrimiçi toplantı uygulamaları, uzaktan şirketi içi iletişim gibi konular da sırasıyla öne çıkmış.
- Basın bülteni gönderimi yapılan kategoriler incelendiğinde ise “Sağlık” sektöründe faaliyet gösteren markaların medyaya gönderdiği basın bültenlerinin yüzde 78’i Covid-19 veya bağlantılı konulardaymış.
- Diğer sektörlerde durum; Bilişim’de yüzde 67, Turizm’de yüzde 64, Perakende’de yüzde 54, Sanayi’de yüzde 53, Moda’da yüzde 41, Emlak’ta yüzde 39 ve Kamu-Belediye’de yüzde 18 oranında gerçekleşmiş.
- En az basın bülteni Kültür Sanat ve Turizm kategorilerinde olmuş.
- En fazla artış ise Bilişim ve Savunma kategorilerinde gerçekleşmiş.
Hangi sektörler kime, ne anlattı?
- Eğitim sektöründe en fazla “uzaktan eğitim”, Bilişim sektöründe “çevrimiçi toplantı uygulamaları” ve “temassız hizmet yazılımları” ile ilgili basın bülteni dağıtımı yapılmış.
- Ekonomi içerikli bültenlerde ise ihracatla ilgili olanlar ön plana çıkmış.
- Firmalar bu dönemde yurt dışı tanıtımına ağırlık vererek hedef pazarlarına yönelik iletişim çalışmalarını 2019 yılına göre yüzde 40 artırmışlar.
Basın bültenlerinin amacı, bültenin öznesine ilişkin kamuoyuna bilgi vermek, verirken algıyı yönetmek yani enikonu PR çalışması yapmak. Eğer gönderi sayısı bu kadar düştüyse medya görünürlüğünün bundan böyle markalar için öncelik sırasının değiştiğini söylemek mümkün mü?
Gönderi içeriklerinden yola çıkarak, bazı sektörlerde işlerin iyi gittiğini söyleyebiliriz. Ancak turizm ve perakende gibi işleri sarpa saranların da kendilerini anlatmak için epey çaba gösterdiklerini görüyoruz. Yurtdışına yönelik basın bülteni gönderiminin giderek artması ise hem mecralar hem de PR ajansları açısından fırsat demek.