Bekar anneler için dev bir dayanışma adımı: “Bekar Anneler Derneği” kuruluyor!
Türkiye’de sayıları şu anda 3.5 milyonu bulan bekar annelerin sorunlarını ele almak, farkındalık yaratmak, ekonomik ve entelektüel gelişimlerini desteklemek amacıyla “Bekar Anneler Derneği” kuruluyor.
Bekar annelerin sorunlarını tüm boyutlarıyla ele almayı hedefleyen bu dernek, toplum içinde daha güçlü bir konumda olmalarını sağlamak için çeşitli alanlarda hizmetler sunacak. 21 Mart’ta Bahçeşehir Üniversitesi’nde ilk etkinliğini gerçekleştirecek olan dernek, kurucuları arasında bekar annelerin yanı sıra bu alanda savunuculuk yapan kişileri de barındırıyor.
Dernek, bekar annelerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmayı ve onların barınma, eğitim, sağlık, sosyal haklar gibi alanlarda desteklenmesini amaçlıyor. Ayrıca, bekar annelerin psikolojik ve ekonomik olarak güçlenmelerini sağlayarak, daha bilinçli ebeveynler haline gelmelerini ve çocuklarının daha iyi koşullarda büyümelerini sağlamayı hedefliyor…
Bekar anneleri her alanda güçlendirmek için yola çıkıldı…
Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mevzuatlarında henüz yer almayan bir hedef kitle olan bekar anneler, imkan-yardım-Sosyal ve hukuksal haklar- çocuk bakımı konularında yeterli desteğe sahip değiller.
Dünyada da benzer problemler yaşayan bekar anneler, politika yapıcıları nezdinde sadece “dul” kapsamında tanımlanıyorlar. Oysaki bekar anne tanımı: “Bakmakla yükümlü olduğu çocuğu veya çocukları olan, dul, boşanmış veya evli olmayan bir anne.” olarak geçmektedir.
Öncelikle toplumsal anlamda bekar anne tanımını netleştirmek buna bağlı olarak politika yapıcıları nezdinde haklar tanımlanmasını sağlamak, bekar anneleri her alanda güçlendirmek için yola çıkmış olan dernek,
- Bireysel farkındalık, topluluk aracılığıyla birbirinden haberdar olacakları ortam-platform-mekan-dijital ortam vb. ile toplumsal bir grup olarak yan yana gelecek imkanlar yaratmak,
- Politika yapıcılar, karar verici pozisyonda olan yöneticiler, sivil alanda çalışan dernekler, ilgili meslek örgütleri, medya ve kamuoyuna yönelik farkındalık çalışmaları, atölyeler, sosyal medya içerik üretimi yapmak,
- Yönetim, bilgi paylaşımı ve deneyim aktarımı yapacak, içeriği üretecek “kişi ve kişileri” araştırıp, bulup, iletişime geçmek, planlama ve organizasyon yaparak “atölyeler ve/veya podcast-videocast” aracılığıyla topluluğa ulaştırmak,
- Kadın örgütleri, çocuk hakları örgütleri, feminist örgütler, sivil alanda çalışan uzmanlar, medyada bekar anne olarak yer alan kadınlar gibi farklı alanlarda, mesleklerde başta kadın olmak üzere çalışan profesyonellerle gönüllülük esasıyla çalışan gruplar, dernekler ile iş birliği yapmayı hedeflemekte.
İlham veren adımlar birlikte atılacak
Dernek başkanı Serap Yelkenci: “Bekar annelerin, her alanda başarılı olabileceğine ve değer üretebileceklerine inanıyoruz; şirketlerin IK politikalarını, kamunun desteklerini, markaların ilham veren adımlarını, bekar annelerin güçlenmesi yönünde değiştirmeleri halinde bu başarının mümkün olduğuna inanıyoruz. Ayrıca 21 Mart’ta Bahçeşehir Üniversitesi Eşitlik ve Kapsayıcılık Birimi ev sahipliğinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Varolma Sanatı” adlı konferansımızda tüm gün “bekar anne” kavramı etrafında konuşacağız. Konu ile ilgilenen herkesi bekliyoruz.” dedi.