Beyaz yakalıyı en çok anlayan markalar hangileri?
Ekonomik dengelerin değiştiği, iş dünyasında rekabetin günbegün arttığı bir dönemde en çok merak uyandıran kitlelerden biri beyaz yakalılar. Orta sınıfı da temsil ediyorlar, iş dünyasının taşıyıcı gücünü de… Ancak kalabalık olmalarına rağmen bir o kadar savunmasızlar. Zira hayallerinde bile kaygı ve sıkıntılarından izler var. Mesela Marketing Türkiye adına Sia Insight’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre en büyük hayalleri sevdikleriyle vakit geçirmek. En güçlü özellikleri “profesyonellik” en şikayetçi oldukları konu ise “çok çalışmak.” Dikkat çeken verilerden biri de işyerinde mutlu olsalar dahi gözleri yeni iş fırsatlarında. İşlerini kaybetmekten de korkmuyorlar. Pek çoğu ek işe, e-ticarete ya da kriptoya çoktan el atmış durumda. Ah bir de Koç Holding’de çalışsalar, keyiflerine diyecek yok.
“Profesyonel, lider, disiplinli”
Araştırmaya göre beyaz yakalıların belirgin özellikleri disiplinli olmaları, kendilerini sürekli geliştirmeleri ve teknolojiyi kullanma becerilerinin yüksek olması olarak sıralanıyor. Profesyonel olmak, iletişim kurma yetenekleri ve stresle baş edebilmek de beyaz yakalıların öne çıkan özellikler arasında.
Beyaz yakalı olmak çok güzel de şu “çok çalışma” olmasa
Beyaz yakalıların kendilerinde en zayıf bulduğu yön “aşırı çalışmak.” Duygusal tepkiler, aşırı mütevazılık ve aşırı uyumculuk da beyaz yakalıya göre kendisinin zayıf yönleri. Bu özellikleri ilk akla gelen olarak filtrelediğimizde duygusal tepkiler, sabırsızlık ve aşırı mütevazılık başı çekiyor.
Beyaz yakalı gücünü iletişimden alıyor
Beyaz yakalıların kendilerinde en güçlü buldukları, ilk akıllarına gelen özellikleri “profesyonellik” ve “liderlik” oluyor. Ekip çalışması, iletişim becerileri, kararlılık ve öğrenmeye açık olmak da güçlü yanları arasında yer alıyor.
Beyaz yakalı sevdikleriyle daha çok vakit geçiriyor ama “hayalinde!”
Aslında beyaz yakalının en büyük umutsuzluklarından biri kurduğu hayallerde saklı. Zira geleceğe yönelik kurduğu hayallerde en çok öne çıkan madde “sevdikleriyle daha çok vakit geçirebilmek” oluyor. Finansal olarak daha güçlü olmak, dünyayı gezmek ve yeni bir dil öğrenmek de hayalleri süslüyor.
Beyaz yakalı işinden mutlu ama gözü dışarıda
Beyaz yakalıların yüzde 69’u mevcut işinden memnun. İşinden memnun olduğu halde yeni iş fırsatlarını değerlendirenlerin oranı ise yüzde 46’yı buluyor. Memnun olmayanların ise yüksek oranda maaşlarının beklentilerinden düşük olduğu görülüyor. İznin az olması, kendilerini geliştirmeye fırsat verecek bir ortamda olmamaları, fazla mesai yapmaları, uzun veya düzensiz çalışma saatleri de memnuniyeti en çok düşüren konular arasında. Beyaz yakalıların yüzde 43’ü ek iş yaparken, yüzde 21’i e-ticaret, yüzde 20’si ise kripto ile ilgileniyor.
Beyaz yakalıyı en çok anlayan markalar LC Waikiki ve Torku
Beyaz yakalıyı en çok anlayan markalar LC Waikiki ve Torku olarak kaydediliyor. Trendyol, ETİ, Gratis, Arçelik, TED ve Ülker ise eşit oyla öne çıkarak listenin ikinci sırasında yerlerini alıyor.
Hayallerdeki şirket Koç Holding
Gelelim beyaz yakalıların çalışmayı hayal ettiği şirketlere… Liste başında açık ara farkla Koç Holding var. Koç Holding’i sırasıyla Sabancı Holding, ETİ, Apple, Microsoft ve Acun Medya takip ediyor.
Araştırmanın Metodolojisi:
“Beyazın 50 Tonu Araştırması”nın saha çalışması 1-8 Nisan 2024 tarihleri arasında online bilgi toplama yöntemi kullanılarak Sia Live platformu üzerinden gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa illerinde yaşayan 400 beyaz yakalıyla görüşüldü. Örneklem, 18-55 yaş aralığında, yarısı kadın ve yarısı erkek A, B ve C1 SES grubuna mensup beyaz yakalılardan oluşturuldu.