Yeni bir iş kültürü doğuyor…
Küresel çapta, var olan iş gücünün yüzde 80’ini oluşturan 2 milyar saha çalışanı, geçtiğimiz iki seneye damgasını vuran pandeminin getirdiği zorlukları en ağır şekilde hisseden çalışan grubu oldu. Pandemiyle birlikte hız kazanan dijital dönüşüm masa başında çalışanlara büyük kolaylıklar sunarken, saha çalışanları bu alanda yaşanan gelişmelerden yeterlince faydalanamadı. Microsoft’un global çapta 9600 saha çalışanıyla yürüttüğü araştırma sonucunda oluşan “İş Trendleri Endeksi Özel Raporu” saha çalışanlarının iş dünyasından beklentilerini ortaya koyarken yükselen trendlere de ışık tutuyor. Gelin önce bu kapsamlı araştırmayı birlikte inceleyelim ardından da Microsoft Türkiye İş Çözümleri Direktörü Ozan Öncel’in değerlendirmesine kulak verelim.
Araştırmada öne çıkan bazı bulgular şöyle sıralanıyor
- Saha çalışanları, değerli olduklarını hissettikleri bir çalışma kültürünün parçası olmak istiyor.
- Çalışanların yüzde 76’sı birbirileriyle bağ kurduklarını belirtirken, yüzde 62’si çalıştıkları şirketin yeni bir kültür yaratmayı önceliklendirmediğini söylüyor.
- Saha çalışanları arasında yönetici pozisyona sahip olmayanların yüzde 51’i çalışan olarak değer görmediklerini hissediyor.
- Saha çalışanlarının yüzde 58’i yaşadıkları stresin 2022 yılında da aynı seviyede kalacağına ya da artacağına inanıyor.
- Saha çalışanları “daha yüksek maaş / iş-özel yaşam dengesi / ekstra haklar ve esneklik” unsurlarının kendilerini iş değiştirmeyi düşünmeye iten başlıca sebepler olduğunu belirtiyor.
Yeni teknolojiler heyecan yaratıyor ancak saha çalışanlarının teknolojik yetkinliği yeterli değil
- Teknolojik araçlar, saha çalışanlarının stresini azaltabilecek etmenler listesinde maaş ve ücretli izinlerin & iyilik yardımlarının ardından 3. sırada yer alıyor.
- Saha çalışanlarının yüzde 63’ü teknolojinin yarattığı iş fırsatlarını heyecan verici olarak niteliyor.
- Yüzde 46’lık kesim, yeni teknolojilere adapte olamadığı takdirde işini kaybedebileceğinden endişelenirken; yüzde 55’lik kesim, söz konusu yeni teknolojileri herhangi bir eğitim almadan kendiliğinden öğrenmek durumunda kaldığını belirtiyor.
- Elde edilen veriler, Mart 2020 ile Kasım 2021 tarihleri arasında saha çalışanları arasında Microsoft Teams kullanımının yüzde 400 oranında arttığını gösteriyor.
Raporu değerlendiren Microsoft Türkiye İş Çözümleri Direktörü Ozan Öncel, “Ofis dışında bulunan saha çalışanlarının üretkenliği, deneyimi, saha bilgileri ve öngörüleri şirketler için her geçen gün daha da değerli hale geliyor. Bu çalışanların kurum bilgi ağına katılımının sağlanmasının önümüzdeki dönemde en önemli başlıklarından biri olacağına inanıyoruz” diyor.
Araştırmadan elde edilen veriler, hemen hemen tüm işletmelerin “çalışan iyiliğini sağlama” ve “etkili iş sonuçları alarak büyüme” arasında denge kurmakta güçlük çektiğini gözler önüne seriyor.
Büyük İstifa hareketi mercek altına alındı: Çalışanlar maaştan fazlasını istiyor