Çalışanlar “evden çalışma” modeline sıcak bakıyor
Yenibiris.com, “evden çalışma” modeline yönelik olarak anket gerçekleştirdi. 3 bin 480 kişinin katılımıyla yapılan ankette evden çalışamaya sıcak bakan çalışanların oranı yüzde 81 olarak belirlendi. Anketteki bir diğer çarpıcı bulgu ise “evden çalışma” modelini uygulayan şirketlerin sayısındaki artış. Hem maliyet tasarrufu hem iş verimi hem çalışan bağlılığı hem de teknolojinin getirdiği imkanlarla çok sayıda şirket bugün artık “evden çalışma” modelini destekliyor.
Yenibiris.com’da yayınlanan ve “Çalıştığınız şirket izin verse evden çalışır mıydınız?” sorusu yöneltilen 3480 kişinin yüzde 81’i evden çalışmaya sıcak bakıyor. Türkiye’de mesainin tümünde veya büyük bir kısmında evden çalışma modeli uygulayan global şirketler ise şöyle:
Cisco Türkiye: Evden çalışma, bütün çalışanlara yönelik uygulanıyor. Kişinin ne zaman evden, ne zaman ofisten çalışacağı konusunda yöneticiyle birlikte plan yapması gerekiyor. Web-video konferans, uzaktan erişim gibi şirketin kendi teknolojileri kullanılarak verimli çalışma ortamı sağlanıyor.
HP: Evden çalışma yaygın olarak kullanılmakla birlikte finans, muhasebe, insan kaynakları gibi operasyonel görev yapanların dışındaki çalışanlar bu imkandan faydalanabiliyor. Zaman konusunda herhangi bir sınırlama yok. Çalışanlar kendi programları doğrultusunda zamanlarını evden veya internet erişimi olan herhangi bir yerden çalışacak şekilde planlayabiliyor.
Intel: “Çalışanların fiziki olarak işte oluş saatinden çok, işi nasıl yaptıklarıyla ilgileniyoruz” düşüncesinden yola çıkarak ofiste sürekli birileriyle birlikte çalışmak gerekmiyorsa dışarıdan çalışma olanağı var. Örneğin, çalışanları farklı ülkelerde olan bir yönetici ya da saha operasyonlarından sorumlu çalışanlar, işlerini tamamen telefon, bilgisayar ve internetten yapıyor. Ancak pazartesi ve cuma günleri, koordinasyon için çalışanların ofiste olması bekleniyor.
Microsoft Türkiye: Herhangi bir kısıtlama olmaksızın, uzaktan ve evden çalışma destekleniyor. Uzaktan şirket sistemlerine güvenli bir biçimde erişim ve toplantı yapabilme imkanı ile çalışanlar her an, her yerden diledikleri şekilde çalışıyor.
PepsiCo: İşinin yapısı gereği fiziken işyerinde bulunması zorunlu olanlar (üretim, saha satış ekibi vb.) haricindeki bütün çalışanlar, ajandalarının uygunluğuna göre evden ya da şirketin farklı lokasyonlarından çalışabiliyor. Uzaktan çalışma, çalışanın iş yoğunluğuna göre kendisi ve yöneticisinin mutabakatı ile kullanılabiliyor.
P&G: Departman veya seviye gözetmeksizin herkese açık olan evden çalışma, kişilerin özel hayatla iş hayatını dengelemesinin öneminden yola çıkarak oluşturulan esnek çalışma programı kapsamında yer alıyor. Kişi, yöneticisi ile belirlediği günlerde, ev veya başka yerden çalışabiliyor.
Turkcell Global Bilgi: 2010’da evden çalışmaya yönelik “Home Agent” projesini hayata geçirerek çağrı merkezlerinde evden hizmet dönemini başlattı. 8 kişiyle başlayan proje kapsamında bugün 148 kişi evden çalışıyor. Bu kişilerin 2’si engelli, 128’si kadın, 18’i de erkeklerden oluşuyor. Evden çalışma için en az 1 yıl satış deneyimi, telefonda etkili iletişim yeteneği, zaman yönetimi ve en az lise mezuniyeti gibi kriterler aranıyor.
Unilever: “İş bir aktivitedir, yer değildir” sloganıyla geçen yıldan beri iş paylaşımı, esnek çalışma, evden çalışma, yarı zamanlı çalışma ve 2014’ten geçerli olarak yaz saati gibi uygulamalar sözkonusu. İş gerekleri karşılandığı sürece herkes istediği yer ve zamanda çalışabiliyor. Çalışanlara nerede, ne zaman ve nasıl çalışacakları konusunda kontrole sahip olma, bireysel zindeliklerini koruma ve iş-yaşam dengesi konusunda imkan veren sistemin, bağlılık ve performansa da büyük etkisi olduğu düşünülüyor.